Türkiye genelindeki yağışların ve hava sıcaklıklarının olumlu düzeyde seyretmesi buğdayın erken gelişmesini sağladı.Konya ovası son 30- 40 yılın en iyi bitki gelişimi gözleniyor. Hububat tarımının yoğun yapıldığı Konya Ovası'nda ekim ayı sonuna kadar etkili olmayan yağışlar, kasım ayıyla beraber dengelendi ve hava sıcaklıkları, atılan tohumların tamamına yakınının çıkmasını sağladı. Hem bitki çıkışlarında hem de bitkinin gelişim sürecinde herhangi bir problem yaşanmıyor. 

BUĞDAY EKİM ALANLARINDA DARALMA REKOLTE İLE KAPANACAK

Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Konya ’da sonbaharda etkili olan yağış, ürünlerde yüksek rekolte beklentisini artırdığını ifade eden Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya Ovası'nın tüm kesimlerinde bu yıl gerek sulu gerek kuru alanlarda buğday ve arpa gelişimleri şuana kadar oldukça güzel. Çiftçilerimiz özellikle geçen yıl  bitki sıklığının çok az olmasından kaynaklamasından dolayı bu yıl fazla tohum kullandı. Yağışların düzenli gelmesi ile birlikte atılan tohumların hepsi çıktı. Tarlalarda aşırı bir bitki sıklığı var.  O yüzden arpalarda henüz başaklanma dönemine geçmeden yatmalar başladı. Gerek buğdayda gerekse arpada bitki gelişimleri geçen yıla göre 20-25 gün önde gidiyor.  Hatta başak çıkaran arpalar var. Bunlar bizlere çiftçilerimiz tarafından iletiliyor. Bu durum harmanın da erken olacağına işaret. Yağışlar bundan sonra da düzenli giderse ve çiftçilerimiz bitki beslemeği doğru yaparsa, bu yıl buğday ekim alanlarında bir daralma vardı. Özellikle Konya Ovasında sulu alanlarında. Bu daraltmadaki açıyı rekolte ile kapatma durumumuz söz konusu olabilir” dedi.

ÇİFÇİLER TARLALARINI SIK SIK KONTROL ETSİNLER

Konya Ovasında bu yıl bitki sıklığın çok olduğunu belirten Soylu, çiftçilerin tarlarını düzenli olarak kontrol etmesini ifade ederek, “Bu yıl bitki sıklığı çok fazla olduğu için bitki beslemeyi düzgün yapmayan, sulamayı zamanında yapmayan çiftçilerimizin ürünlerin kalitesinde bir sorun yaşanabilir. Çünkü çok sayıda başaklarda cılızlaşma söz konusu olabilir. Bu yılkı bir  diğer riskte aşırı bitki sağlığı ve nemli havadan kaynaklı mantarı hastalıkların görülme olasılığı yüksek. Bu amaçla çiftçilerimizin birçoğu koruyucu ilaçlamalar yapıyor. Ama özellikle çiftçilerimizin tarlalarını kontrol etmelerinde fayda var. Çünkü bu hastalık belli bir periyot sonrası tekrarlanabiliyor. O yüzden verim ve kaliteyi etkileyen mantar hastalığına karşı çiftçilerimizin duyarlı olması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta ekim alanlarında nemden dolayı daralma olmuştu. Su isteği yönüyle. 20-25 mm. Bazı bölgelerde 30-35 mm yağış aldık. Bu yağışlar ciddi bir rahatlama sağladı. Yine Pazartesi günü Konya’nın farklı yerlerine yağan yağışlar ile kritik eşikleri yavaş yavaş aşıyoruz. Nisan'ın sonuna doğru ve Mayıs’ın ilk haftasında yağacak yağışlar bitki sıklığının verime dönüşüm dönüşmeyeceğini gösterecek.  Ovada 40-50 yıldır ilk defa erken gelişme ve tarlardaki bitki yoğunluğu yaşıyoruz. Umudumuz çiftçilerimizin herhangi bir dolu ve benzeri olaylara maruz kalmadan sağlık içinde harmanlarını yapmaları” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim