Selçuk Üniversitesi, Türk-Macar İşadamlarıDerneği ve Mimar Mühendisler Grubu’nun işbirliği ile Süleyman Demirel KültürMerkezi’nde “Türkiye-Macaristan Ticari, Tarihi, Kültürel İişkileri ve GeleceğeDönük Projeksiyonu” konulu panel düzenlendi. Panelde Osmanlı Devleti’ninMacaristan kültürüne katkıları başta olmak üzere bugünkü Türkiye-Macaristanilişkileri de her açıdan ele alındı. Panele Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, RektörYardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Prof. Dr. Tahir Akgemci, Türk-Macarİşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Mimar-Mühendisler Grubu Genel BaşkanıAvni Çebi, Mimar-Mühendisler Grubu Konya Şube Başkanı Arif Kösen, öğretimüyeleri ve öğrenciler katıldı.

TÜRKLER VE MACARLAR ORTAK TARİHE SAHİP

Panelin açılış kouşmasını yapan Mimar veMühendisler Grubu Konya Şubesi Başkanı Arif Kösen, “Türkler ve Macarlar tarihinen erken dönemlerinden itibaren tanışıp birbirlerini etkileyen iki toplumdur.Bu yüzden ortak bir tarihe sahiplerdir ve birbirlerini dost olarak görürler.Gümrük Birliği’nin kurulmasıyla ve NABUCO Projesi’yle bu etkileşim daha çokartmış ve çok taraflı formlarda artık birlikte hareket etmeye başlamışlardır.Ticarette görülen bu ortaklıklar dostluk derneklerinin kurulmasıyla kültürelalana da taşınmıştır” dedi.

İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ

Türkiye-Macaristan ilişkilerinin eğitim alanındada geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Gökbel, “Dünya üniversitesiolma yolunda emin adımlarla ilerleyen üniversitemiz, uluslararası işbirliğianlaşmalarına her daim önem vermektedir. Selçuk Üniversitesi olarak ortakkültüre sahip olduğumuz Macaristan üniversiteleri ile her türlü işbirliğineaçık olduğumuzu ve bundan da büyük bir mutluluk ve onur duyacağımızı belirtmekisterim” dedi.

TİCARİ İLİŞKİLERİ BUGÜN DE GELİŞTİRMELİYİZ

Tarihte ve günümüzdeki Türk- Macar ilişkilerinianlatan Kiss Gabor, “Macarlar ve Türkler birbirlerine çok benziyorlar. Bunubugünkü Konya’daki birkaç ziyaretimde de çok iyi gördüm. Bizler ticaretinsanıyız. Konya’da Selçuklu’ya başkentlik yapan bir şehir olarak bir zamanlarticaretin başkenti konumundaydı. Onun için de bugünkü ziyaretlerimde Konya’nınticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettim ve gördüm ki bugün de ticariilişkileri canlandırmamız gerekiyor.” dedi.

OSMANLI ESERLERİNİ ÇOK İYİ KORUYORUZ

Osmanlı’nın Macaristan topraklarında birçok eserbıraktığına dikkat çeken Gabor, “Osmanlı eserlerini topraklarımız üzerindebugün de hala hakkıyla koruyoruz. Gazi Kasım Paşa Cami, Gül Baba Türbesi,Zigetvar Süleyman Paşa Cami, Osmanlı Hamamları gibi önemli eserler hala bugünziyaretçilerin ilgisini toplayan en önemli eserlerdir. Bu eserlerin hakkıylakorunmasında ortak etnik köken, tarih, dostluk ve minnettarlık bağlarınınönemli bir etkisi var” dedi.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim