Kızılay’ın temelini yabancıların attığını söyleyen Türk Kızılayı Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Dünyada 57 İslam ülkesinin 36 tanesinde Kızılay var, 20 kadarında ise Kızılhaç. Osmanlı şemsiyesi altında ülkelerin tamamı Kızılay, sömürge ülkelerinin hepsinde Kızılhaç var” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Sinan Ümit ve Mustafa Balkan ile Mehmet Altuntaş ile birlikte Türk Kızılay’ı Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez’i ziyaret ederek “Hayırlı olsun” temennisinde bulundu.

Dernek binasında gerçekleşen ziyarette Kızılay hakkında bilgi veren Kızılay Derneği Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez, Kızılay ve Kızılhaç’la ilgili bağlantısı hakkında şu bilgileri verdi.

“Kızılay’ın temelini kuranlar yabancılar. 1860’larda Abdülaziz Han hazinedeki servetinin üçte birini orijinal altınlarla birlikte Kızılay’a vermiş. Hâlâ sembolik olarak 5-10 kese altın Merkez Bankası’nda duruyor. Kızılay, Kurtuluş Harbi’nde bu altınları harcanması için emanet olarak veriyor ve sonra geri alıyor. Şu anda dünyada 57 İslam ülkesi var. 36 tane Kızılay var. İslam ülkelerinin 20 kadarında Kızılhaç var. Osmanlı şemsiyesi altında ülkelerin tamamı Kızılay, sömürge ülkelerinin hepsinde Kızılhaç var. Meselâ Endonezya’da Kızılhaç var. Afrika’daki İslam ülkesinde Kızılhaç var. Bunun yanı sıra Bağdat’ta bir afet olmuş. Onlar biz Hilâl-i Ahmer’in Bağdat Şubesiyiz demişler. Kızılhaç ve Kızılay uluslararası olarak bir konfederasyon şeklinde çalışıyor. Federasyonun Avrupa-Asya Bölgesi başkan yardımcısı da Türk Kızılay’ı Başkanı.”

Üzülmez, ziyaretten dolayı Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye teşekkür ederek istikrarlı kültürel ve sosyal hizmetlerinden dolayı kendisini ve ekibini kutladı.

HÜSEYİN ÜZÜLMEZ VE KIZILAY

Kızılay Derneği Konya Şubesinin Olağan Genel Kurulu, 17 Şubat 2019 tarihinde Aziziye Kültür Merkezi’nde yapılmış ve seçimlere tek listeyle giren Hüseyin Üzülmez, 900 üyenin 495’nin katıldığı oylamada, 295 geçerli oy alarak 55 yıldır başkanlığını yapan Kızılay Derneği Konya Şube Başkanlığı yapan Kemal Gödeneli’den bayrağı devralmıştı. Hüseyin Üzülmez başkanlığındaki Türk Kızılayı Konya Şubesi’nin yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşuyor: Hüseyin Üzülmez (başkan), Harun Kızılay, Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, İsmail Hakkı Kolat, Selçuk Aydınalp, Bekir Şahin, Dr. Hasan Yıldırım, Dr. Talat Gök, Rıfat Yüzbaşığil, Durmuş Yener Özel ve Mustafa Sabri Bağcı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim