Geçtiğimiz yıl umre ziyareti sırasında Medine’de hayatını kaybeden Enderun Eğitim Vakfı’na büyük hizmetleri bulunan Osman Bağcı Hocaefendi için anma programı düzenlendi. Enderun Eğitim Vakfı ve Başak-Elmas Liseleri Mezunları Derneği (B.E.M.DER.) tarafından hazırlanan ve Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi , Karatay Belediyesi destekleri ile hazırlanan program Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Düzenlenen programa Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç,  İŞKUR Konya İl Müdürü Emrah Keleş,  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİB) Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı,STK başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Anma programı Hacıveyiszade Cami Müezzini Mehmet Şimşek’in Kuranı Kerim tilaveti ile başladı.

‘OSMAN HOCAMIN KURANA AŞIKLIĞI, KURANI YAŞAMASI İLE ÖRNEKTİ’

Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Enderun Eğitim Vakfı Konya Şube Başkanı Mustafa Metin, bütün Peygamberlerin ortak bir vazifesinin Allah’ın dinini öğretmek, yaşamak ve tebliğ etmek olduğunu belirterek,“Bütün Müslümanların vazifesi de bu. İslami doğru olarak öğrenmek, yaşamak ve anlatmak. İşte Osman hocam buydu. Kuran aşığıydı. Osman Hocam ile 36 sene beraberliğimiz var. Osman hocamın kurana aşıklığı, Kuranı yaşaması ile örnekti. Osman Hocam öğrendiği ve yaşadığını hem yaşantısıyla, hem de sözleri ile biz gençlere aktarır, gösterir ve örnek olurdu. Allah Razı olsun Osman hocamızdan. Rabbim marifeti ile muamele eylesin. Osman hocamızı Enderun Eğitim Vakfı olarak , BEMDER olarak , talebeleri olarak çok özledik.   Rabbim bizlere de böyle güzel ölümler nasip etsin” ifadelerini kullandı.

‘OSMAN HOCAM ÇOK DEĞERLİ İZLER BIRAKTI’

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da Osman Bağcı’nın bir hak aşığı ve eğitim anlamında da örnek bir şahsiyet olduğunu ifade ederek, “ Osman Hocam bir hak aşığı idi. Eğitim alanında da örnek olan bir insan. Öğrencileri tek tek birebir ilgilenen ve onların gelişimlerini bire bir takip eden ve  onları koruyan ve kollayan çok müstesna bir insandı. Vefatını öğrendiğimiz zaman çok üzüldük. İslam dini tebliğ dinidir. Hepimizin üzerinde bir vazife var. Biz sadece kendimizden sorumlu değiliz. Çevremizdeki herkesten sorumluyuz. Bunu yapabilmek için başta eğitim geliyor. Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda Osman hocam çok değerli izler bıraktı. Çok değerli talebeler yetiştirdi. Allah ondan razı olsun” şeklinde konuştu. Açılış konuşmaları ve sinevizyon gösterilerinin ardından düzenlenen panelde; Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Erdal Tümer, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Ahmet Beledağ, Eğitimci Cemil Usta, Necmettin Erbakan Üniversitesi Temel İslami İlimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Akpınar ve TBMM Dış İlişkiler Protokol Görevlisi Mücahit Arslan merhum Osman Bağcı’yı anlattı.

‘ OSMAN HOCANIN FEDAKÂRLIKLARINA  GAYRET VE KOŞTURMALARINA ŞAHİT OLDUK’

Osman Bağcı Hoca ile ilgili hatıralarını anlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi Temel İslami İlimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Akpınar, “ Biz Müslümanlar kökleri olan bir ümmetiz. Biz büyüklerimizin, değerlerimizin kıymetini kaybedince daha iyi anlıyoruz. İlla kaybetmemiz mi gerekiyor. İlla elimizden çıkıp gitmesi mi gerekiyor? Asıl olan o değerlerin yaşarken, aramızda bulunurken kadri kıymetini bilmektir. Elbette biz geçmişlerimizi, ahirete gidenleri hayırla anacağız. Hayırla yad edeceğiz. Güzel insanların sayısını çoğaltmamız gerekiyor. O güzel insanların güzel yönlerini görerek bizde daha ileriye daha güzele nasıl koşabiliriz noktasında kafa yormamız gerekiyor.  1986 yıllılarında Osman hocamız ile Nevşehir’de tanışmıştık.  Aramızda 10 yaş fark olmasına rağmen bizi her gördüğünde ayrı bir severdi. Ayrı bir değer verildi. Bizi hoca olarak öne geçirildi. Hep bir gönül birliğimiz oldu. Dua birliğimiz oldu. Sohbet birliğimiz oldu. Hayırlı işlerde birliğimiz ve beraberliğimiz oldu. Hep güzel şeyleri gördük. Güzel işlerine şahit olduk. O fedakârlıkları gayret ve koşturmalarına şahit olduk” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Ahmet Beledağ da Osman Bağcı hocayı şu cümlelerle anlattı; “ Her insanın sahabelerden, karakterlerden bir öz ve özne taşır. Birde otururken aklıma geldi. Hangi sahabeye bakayım da Osman Hocamı özleştireyim diye. Osman bin Ma'zun R.A aklıma geldi. Osman bin Ma’zunu okudukça baktım ki Osman Hocamı hasretlerin tevazu ettiği gibi tebaıya takıldım. Osman bin Ma'zun R.A ilk Müslüman olan sahabelerdendir” ifadelerini kullandı. 

‘ OSMAN HOCANIN HAYATI HEP MÜTEVAZİ OLMUŞTUR’

TBMM Dış İlişkiler Protokol Görevlisi Mücahit Arslan merhum Osman Bağcı’yı da, “ Osman Bağcı hoca benim için bir öğretmendi. Bizim Müdür Yardımcımızdı. 1991 yılında Elmas Kolejine geldim. 12 yaşındaydım. Osman Hocamın bir farkı vardı. O hiçbir zaman tarikat şeyhi değildi.  Bir grubun lideri değildi. O mütevazi yaşayan bir hoca idi. Osman hocanın hayatı hep mütevazi olmuştur.  Osman Hocamın çizgisi hiç değişmedi.  O hayatında zamanın ve çağın bütün zorluklara karşın dimdik direnen devrimci bir dervişti. Derviş bir adamdı.  Bizler yurtta kalıyorduk. Osman Hocanın 3 gün yurtta ayrılamadığına şahidim. Evine gitmediğini bilirim. Özel Elmas Lisesinde Osman Bağcı hocanın yeri çok farklıdır. Osman Bağcı hocanın sohbetlerinde muhteşem tespitleri vardı. Osman hocam samimi ve harbi bir insandı. Osman hocam hepimizi ilmihal ve Kuranı Kerim meali okumaya teşvik etmiştir. Osman Hoca kitap okuyanlara karşı büyük bir ilgisi var idi. Kitap okuyan bir kişi var ise o kitapları hemen almıştır”  şeklinde konuştu.  Program konuşmların ardından yapılan dua ile son buldu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim