Söyleşinin açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Hakan Topçu, Vecihi Hürkuş’ un gerek hayatı gerekse engeller karşısındaki azmiyle herkese örnek olası bir insan olduğunu vurguladı. 

Topçu, “Katıksız bir Türk milliyetçisi, havacılığa ömrünü adamış, yılmadan, usanmadan her türlü engellemelere rağmen uçaklar imal eden, uçaklar uçuran, pilot okulu, havayolu şirketi kuran, bedeller ödeyen çılgın havacı, efsane insan, Türk insanının neler başarabileceğinin bir örneğidir” şeklinde konuştu. 

Başkan Topçu’nun konuşmasının ardından Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, emekli astsubay- araştırmacı yazar Mustafa Kılıç ve emekli Astsubay- Araştırmacı Yazar Bahri Kılınçel'in katılımları işe gerçekleştirilen söyleşide Vecihi Hürkuş konuşuldu.

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Avukat Bahadır Gürer şöyle konuştu: "Vecihi bey Başöğretmendir, Pilottur, özellikle kendi  kurduğu  havayolunun pilotudur, sadece pilot değil Teknisyendir. Atatürk’ün  çağrısı üzerine Almanya’ya gönderilmiş  uçak mühendisi olmuş, daha önce 7 adet  uçak imal etmiş   olması ve Komtaş ve  Hunkers   deneyimleri   nedeniyle Almanlar  kendisine çok büyük ilgi göstermiş  ve  dört yıllık Wiemer mühendislik  okuluna  üçüncü  sınıftan başlatmışlardır.Bürokrasi  bunu  reddetmiştir. Vecihi bey benim  meslektaşımdır.  Ben avukatım Vecihi bey  kendisini  mahkemelerde  savunmuş   ve  mühendislik diplomasını kabul ettirmiştir.Vecihi beyi  en iyi anlatan kendisinin  arkadaşına verdiği bir fotoğrafın arkasına yazılan sözdür. Türk  havacılığının çalışmak için çırpınan  bir Hizmetkarı. Vecihi bey uçakları  ben yaptım, ben uçurdum diyen bir insan değil  mütevazi  bir insandır" dedi. 

Araştırmacı-Yazar  Mustafa Kılıç da, “Ben  havacı bir emekli astsubay olmaktan ve Tayyareci Vecihi Hürkuş  Müzesi Derneği üyesi olmaktan gurur  duyuyorum.  Ayrıca  Etimesgut TEMAD   üyesiyim. Konya’dan  böyle bir çağrı yapılınca koşarak geldim. Vecihi Hürkuş  özellikleTürk tayyare cemiyetine kuruluşunda büyük emekleri olan değerli bir  insandır. Cemiyete   kaynak sağlamak için yurt gezileri yapmış, uçaklara halkı bindirmiş, gezdirmiş  ve halkın büyük katılımın sağlayarak  yüzlerce uçak alınmasını sağlayan insandır.”

Araştırmacı-yazar  Bahrikılınçel de, “Kafkas  cephesinde  Rus uçaklarını düşürdüğü esnada  aynı cephede birlikte savaşan Alman pilotlar  bahaneler bularak  uçmak  istemezler. Komutan  bunu Vecihi Hürkuş’a  bu durumu sorduğunda  Vecihi bey  uçağına atlar  ancak uçak  arıza  gösterir, yere iner  bakar uçağın  benzin deposuna  Alman  dergi parçasının sıkıştırılmış olduğunu görür. Almanlar kendisine  ölümcül bir tuzak hazırlamışlardır" diye konuştu. 

Vecihi Hürkuş için  Kadıköy  Belediyesi VECİHİ HÜRKUŞ  anıtı   açmış, Konya Belediyesi  Türk Yıldızları Parkı'nda Vecihi Hürkuş  anıtı  açmışlardır. Çankaya belediyesi  Vecihi Hürkuş   Parkı açmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı  3 yıldır  Vecihi Hürkuş   ödülü  vermektedir. İmal edilen hürkuş uçağımız  havada görücüye çıkmıştır.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim