Operasyon için hazırlık yapıldığı sırada duran kalbi iki kez çalıştırılan hasta, tıkanan damarın açılmasıyla hayatta kaldı
- Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sakallı: "Kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Hasta kalbi durduğunda burada olmasaydı ölebilirdi"

Konya'da araç kullanırken rahatsızlanınca vakit kaybetmeden başvurduğu hastanede kalp krizi geçirdiği anlaşılan ve iki kez duran kalbi çalıştırılan hasta, tıkanan damarın açılmasıyla hayata tutundu.

Bülent Arslan (45) aracıyla evine gittiği sırada birden göğsünde ve sırtında ağrı başladı. Vücudunda aşırı terlemede olduğunu fark eden Arslan, kalp krizi geçirdiğini düşününce aracıyla bulunduğu yere en yakın olan Konya Farabi Hastanesine gitti.

Kalbindeki ana damarın tamamen tıkalı olduğu tespit edilen Arslan, vakit kaybetmeden operasyona alınmak istendi. Bu sırada Arslan'ın iki kez duran kalbi çalıştırıldı. Anjiyo ile kapanan damarı açılan Arslan, zamanında hastaneye başvurması sayesinde hayata tutundu.

Hastanenin Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Sakallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arslan'ın göğsündeki ağrı başlar başlamaz hastaneye müracaat etmesinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. 

"Kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Hasta kalbi durduğunda burada olmasaydı ölebilirdi" diyen Sakallı, çünkü daha damarını açmaya bile fırsat bulamadan iki kez kalbi duran hastanın, zamanında yaptığı refleksle hayatta kaldığını söyledi.

- Bu iki belirtiye dikkat: "Göğüste şiddetli ağrı, kolda uyuşma"

Kalbinin yüzde 100 tıkalı olan ana damarı başarılı şekilde açılan hastanın yaşama döndürdüğünü kaydeden Sakallı, "Bir kişi göğsünde şiddetli ağrı, kolunda uyuşma şikayeti olursa kalp krizi geçiriyor olabilir. Hastaneye erken başvurmak çok önemli. İlk iki saat içinde hastaya yaptığımız müdahale sayesinde hasta hayata dönüyor. İki saat geçerse hastanın kalbinde ciddi hasar oluyor. Mesela, ameliyata rağmen nefes darlığı, göğsündeki ağrı ve batmalar birçok hastada geçmemektedir. Hastadaki kalp krizinin en büyük nedeni, şeker hastalığı ve sigara kullanımı" diye konuştu.

- "Hastaneye kendimi zor attım"

Bülent Arslan ise ağrıları ilk başladığında önemsemediğini ve araç kullanmaya devam ettiğini ifade etti. Ancak ağırları dinmeyince ve aynadan kendisine baktığında yüzünde sararma olduğunu fark edince hastaneye başvurduğunu belirten Arslan, "Hastaneye kendimi zor attım.  Araçtan inerken çok terlemiş, sırılsıklam olmuştum. Zaten burada kalbim durmuş. Buraya gelmem bile benim için büyük şans. Öldürmeyen Allah öldürmüyor" dedi.

Editör: TE Bilişim