Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi (AKEF) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Traş, öğrencilerin son günlere kalmadan, geleceklerini düşünerek tercih yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Tercih yapacak öğrencilerin öncelikli olarak kendi istekleri, ihtiyaçları ve yeteneklerini göz önünde bulundurmalarında fayda olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeliha Traş, “Önemli bir husus da öğrencilerin sıralamalarına göre tercih edebilecekleri bölümleri belirlemesi. İlk olarak bölümlerin kendi istek, ihtiyaç, ilgi ve yeteneklerine uygun olmasına, daha sonra ‘seçecekleri mesleği uzun yıllar yapabilirler mi?’, ‘bölümün iş ve staj imkanları nelerdir?’ bunlara dikkat etsinler. Tercih edilen üniversite ve şehirler de çok önemli. Tercih edilen üniversitelerin yurtdışı staj imkanları, sosyal imkanları, öğrenci toplulukları, geziler, spor ve sanat olanakları gözden geçirilmeli” diye konuştu.

Sıralamaya göre tercih yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Traş, “Öğrenciler kendi sıralamalarının en az 50-60 bin yukarısı ve 50-60 bin aşağısı arasında tercihte bulunurlarsa çok iyi olur. 24 tercih hakkı var ama adaylara birinci tercihleri de gelse yirmi dördüncü tercihleri de gelse severek gidecekleri bir bölüm, üniversite ve şehir tercih etmelerini öneriyorum” dedi.

TERCİHLER SON GÜNLERE BIRAKILMAMALI

Tercihlerin son günlere bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Traş, “Son zamanlara kaldığımızda heyecanımız baskın geliyor ve bazen istemeden de olsa sadece puanım tutuyor diye tercih yapılabiliyor. ‘Benim puanım tutuyor, ben bu bölüme gideyim’ demek yerine ‘ben puanımın tuttuğu yerde okumak istiyor muyum?’ diye düşünsünler ve tercihlerini son güne bırakmasınlar” diyerek uyarılarda bulundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesinin çok çeşitli programlarda yüksek lisans ve doktora eğitimleri vermekte olduğunu aktaran Traş, “Üniversitemiz aynı zamanda lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize yurtiçi ve yurtdışında öğrenci değişim programları olanakları tanımakta. Öğrencilerimiz çok çeşitli spor, sanat ve kültürel faaliyetlerle, öğrenci topluluklarıyla son derece değerli, eğitsel yönü destekleyici bir lisans eğitimi yaşayabilirler. Üniversite tercihi yapacak tüm öğrencilere şimdiden başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim