İslam aleminin idrak ettiği mübarek Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramı da coşku içinde idrak edildi. Türk milletinin kültürel birikimini ve dayanışma örneğini en güzel şekilde görülebildiği ve yaşandığı bayramlar bu anlamda manevi bir öneme sahip. Küslerin barıştığı, akrabaların ve komşuların kucaklaştığı, çocukların mutlu edildiği bayram geleneği, hala yaşatılıyor. Toplumsal gelişmeye ve değişen dünya şartlarına bağlı olarak kültürel yozlaşmalar yaşansa da buna rağmen, bayram geleneği coşku ile sürdürüyor. Bu anlamda başta İslam ülkeleri olmak üzere Türkiye ve Konya’da Ramazan Bayramı coşku ile yaşandı. Bayram namazı ile başlayan muhabbetler bayramın son güne kadar devam etti. Bayram boyunca çocuklar sevindirildi, bayramlaşmalar ile büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öpüldü. Aile büyükleri ziyaret edildi, sıla-i rahim yapılarak büyüklerin duaları alındı. Küsler barıştı, dargınlar kucaklaştı. Komşuluk ve akrabalık bağları bayram vesilesi ile bir kez daha güçlendi. 

BAYRAM NAMAZI İLE BAŞLADI

Ramazan Bayramın ilk günü olan Cuma günü sabahın ilk ışıkları ile kılınan Ramazan Bayramı nazma ile başlamış oldu. Ramazan Bayramını kılmak isteyen Müslümanlar Konya’da bulunan tarihi camiler olmak üzere camilere akın etti. Çoluk çocuk genç yaşlı herkes bayramlık elbiselerini giyerek camilere bayram namazına koştu.  Ramazan Bayramı namazını kılmak isteyen Konyalılar, geçmiş senelerde olduğu gibi bu sene de Mevlana Meydanında biraraya geldi. Saat 06.11'de meydanı dolduran binlerce kişi verilen vaazı dinledikten sonra saf tutarak bayram namazını kıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve AK Parti Konya Milletvekili Adayı Tahir Akyürek vatandaşlarla birlikte bayram namazını kıldı. Kılınan bayram namazı sonrası vatandaşlar birbiriyle bayramlaştı. Bayram namazının ardından cemaate şeker dağıtıldı. Müslümanlar Cuma Namazı ile birlikte bayramın coşkusunu ikiye katladı. Küçükler büyüklerin ellerinden öptü, büyükler de harçlıklar ile küçükleri sevindirdi. Böylece bayram boyunca manevi haz gönülleri ısıttı. 

KAHVALTI SOFRALARINDA BULUŞULDU

Oruç tutulan Ramazan ayının ardından bayram namazının ardından aileler, aile büyüklerinin evlerinde buluştu. Aileler kahvaltı sofralarında bir araya gelerek birbirleri ile bayramlaştılar. Büyükler ise küçükleri unutmayarak bayram harçlığı ile sevindirdi. Kahvaltı sofralarında yaşanan paylaşma, hoşgörü ile devam etti.

HASRET GİDERİLDİ

Bayramlarla birlikte pekişen birlik ve beraberlik kendisini bu bayramda yine gösterdi. Bayram nedeniyle komşular, akrabalar birbirlerini ziyaret etti. Uzun zamandır görüşemeyen akrabalar, komşular, arkadaşlar buluştu. Bayram vesilesi ile küsler barıştı, kırgınlıklar gitti, hasret giderildi. Birlik ve beraberlik daha da güçlendi. Bayram buluşmalarında başta bu vatan uğruna canlarını veren şehitler olmak üzere ahirete göç etmiş aile bireyleri dualar ile yad edildi.

AİLE BÜYÜKLERİ VE AKRABALAR ZİYARET EDİLDİ

Ramazan bayramı dolayısıyla aile büyükleri ve akrabalar ziyaret edildi. Ziyaretlerle büyüklerle hasret giderirken, hatıralar canlandı. Bayram ziyaretlerinde renkli görüntüler oluştu. Ziyarette bulunan büyükler dualar ederek, nice bayramlara sağlıklı ulaşmayı nasip etmesini diledi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim