"Seçmene 'ahbap çavuş ilişkisine göre değil, mahallenin sorunlarına çözüm üretecek, teknolojiyi kullanan, mahallenin çıkarına olacak adayları seçin' çağrısında bulunduk"
"Bu çağrımız sonuç verdi ve ilk tespitlerimize göre muhtarların yaklaşık yüzde 55'inin değiştiğini gördük"

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Türkiye genelinde muhtarların yaklaşık yüzde 55'inin değiştiğini söyledi.

Özünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel seçimler öncesinde muhtar adayı sayısında önemli artış olduğunu, demokrasi adına büyük bir yarışın geride kaldığını belirtti.

Seçimlerde özellikle kırsal alandan istenmeyen olayların yaşandığını vurgulayan Özünal, şunları kaydetti:

"Muhtarların özlük haklarındaki artış ve muhtarlık müessesesinin bazı bölgelerde siyasi kariyerin ilk basamağı olarak görülmesi bazı bölgelerde demokrasiye aykırı, insanlık adına üzücü durumların yaşanmasına neden oldu. Seçim sürecinde çıkan istenmeyen olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'ta rahmet, yaralananlara da şifa diliyorum. Genel itibariyle baktığımızda bu kavgalar şehirlerde de değil de daha çok kırsal kesimde yaşandı. Kırsal kesimde muhtarlık her yıl çekişmeli geçer ancak bu yıl daha da farklı oldu. Olayların yaşanma nedenine gelince benim asıl kanım sebep, İçişleri Bakanlığı tarafından muhtarlara verilen ödenek değil. Bazı bölgelerde iç çekişme olurken bazı yerlerde aşiretler ve aileler arasındaki kavgalar etkili oluyor. Ne ödenek ne de tabanca ruhsatının etkili olduğunu düşünmüyorum. Tabii ki bu işin siyasi nedenleri de var."

Özünal, bu tür olayların da bir daha yaşanmasını istemediklerini, muhtarlığın demokrasinin temeli, siyasetinin mihenk taşı olduğunu dile getirdi.

- Muhtarların yaklaşık yüzde 55'i değişti

Seçimlerden önce Ankara'da muhtarların katılımıyla bir toplantı yaptıklarını, güzel ve çağdaş hizmet vurgusunu bütün muhtarlarla istişare ettiklerini anlatan Özünal,"Seçmene 'ahbap çavuş ilişkisine göre değil, mahallenin sorunlarına çözüm üretecek, teknolojiyi kullanan, mahallenin çıkarına olacak adayları seçin' dedik. Türkiye'nin yaklaşık her mahallesinde kadın ve genç adaylarımız vardı. Bu kişilerin seçilmesi yönünde telkinlerde bulunduk. Bu çağrımız sonuç verdi ve ilk tespitlerimize göre muhtarların yaklaşık yüzde 55'inin değiştiğini gördük. Teşvik ettiğimiz kadın adaylar seçilince teşekkür ediyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Mahallenin ihtiyaçlarını, kaçak yapıyı, imar durumunu en iyi muhtarın bileceğine dikkati çeken Özünal," Şu anda yerel yönetimler için sadece bir istişare mekanizması olarak görülen muhtarlığın, özellikle mahallelerle ilgili alınan kararlarda daha etkin rol oynaması lazım. Bunun çerçevesinin yasalarla çizilmesi lazım. Bu konuda gerekli hazırlıkları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim