Konya'nın ilk 'Mobil Etliekmek Fırını' olarak hizmet verek iki genç girişimci Ali Kusal ve Akif Asmaer, tam 7 yıldır bu işi yapıyor. Özellikle semt pazarlarına hizmet veren Mobil etliekmek, esnafın bir adım ötesinde olmasıyla yoğun talep görüyor

Konyalı iki girişimci bundan tam 7 yıl önce daha önce hiç kimsenin aklına gelmeyen bir projeye imza attı. Bütün tasarımı ve projesi kendilerine ait olan iki ortak Ali Kusal ve Akif Asmaer, 'Mobil Etliekmek Fırını' olarak adlandırdıkları otobüsün içerisine yaptırdıkları taş fırını ile etliekmek ve yağ somunu yapıyor. Seyyar olarak kullandıkları otobüs ile de bu lezzetleri vatandaşın ayağına kadar götürüyorlar. Konya'nın çeşitli semt pazarlarını gezerek, pazar esnafının karnını doyuruyorlar.

TÜRKİYE'YE AÇILMAYI AMAÇLIYORLAR

Sadece semt pazarları ile sınırlı kalmayıp düğün, sünnet ve cenaze gibi özel günlerde de otobüsün marşına basıp talep olan yere mobil fırınları ile gidiyorlar. Bu durumdan hem Pazar esnafı hem de diğer vatandaşlar oldukça memnun. İlk başlarda vatandaşlar mobil etliekmek fırını görünce şaşırsalar da artık alışmış durumdalar. Ayrıca iki ortağın hedefleri de büyük. Asıl hedef Konya ile sınırlı kalmayıp, 'Mobil Etliekmek Fırını' ile tüm Türkiye'ye açmayı düşünüyorlar.

 

Tasarımdan, projeye tüm detaylar size özgü mü?

 

7 önce başladık bu işe. Mobil etliekmekotobüsü ile semt pazarlarına ve çeşitli davetlere gidiyoruz..Ortağım Akif Asmaer ile projeye başlama serüvenimizde de, ben asıl olarak ticaret lisesi mezunuyum. Bu işe girmeden önce pazarda çalışıyordum.  Pazarda canımız etliekmek istediği zaman böyle bir imkan yoktu. Anca işimizi, tezgahımızı bırakıp, gidip etliekmek yaptırabiliyorduk. Daha sonra etliekmeğin pazarlarda gidebileceğini düşündük ve seyyar fırın yaptırabilir miyiz diye bir araştırmaya koyulduk. Otobüsün içine normal taşlı fırın bir diğer deyim ile mahalle fırınından hiçbir farkı olmayan fırını tasarladık ve seyyar, mobil şekilde hizmet veriyoruz.

 

Hedef kitleniz kimler, hangi kesime ağırlıklı olarak hitap etmeyi düşünüyorsunuz?

 

Asıl olarak semt pazarlarında bulunan esnaflara hizmet veriyoruz. Ekstra olarak düğün, sünnet ve cenaze gibi toplu yemeklere gidiyoruz. Semt pazarlarında genellikle sabahları yağ somunu, öğlen saatlerinde iseetliekmek, börek yapıyoruz. Bizim ayrıcalığımız mobil olarak gittiğimiz yerlere de çok büyük kolaylık olmuş oluyor. Konya'da düğün, sünnet ve cenaze gibi büyük yemeklerde 1 veya 2 kişi etliekmekgetirmek ve dağıtmak için görevlendirilir. O görevli fırına gider yaptırır getirir.Zaten getirirken birçoğu ya soğur ya da hamur olur, yenmez. Ama biz bu tarz yerlere gidiyoruz,hemen yapıyoruz ve herkes sıcak sıcak yeme imkanı buluyor.

Konya'nın ilk mobil etliekmek sizsiniz. Peki sizden başka bu işi yapanlar da var mı?

Konya'da bu işi ilk başlatan biziz. Mobil fırın fikri ilk bizden çıktı. Ancak bildiğim kadarıyla bizden başka bu işi yapan bir kişi daha var. O da aynı şekilde pazarlarda çalışıyor. Tabi bu durumdan pazar esnafı da gayet memnun. Sabahları yağ somunu, saat 12.00'dan sonra da etliekmek satışına başlıyoruz. Saat 16.00 gibi de toplanıp gidiyoruz. Haftanın her günü aynı yerde de durmuyoruz tabi. Salı günü Uğurlu, Çarşamba Aydınlık, Cuma Özalkent, Cumartesi  ve Pazar ise Dumlupınar'da Mobil Etliekmek Fırını olarak semt pazarı esnaflarına hizmet veriyoruz.

 

Fırının sıcaklık, ağırlık vb. gibi bir dezavantajı var mı?

 

Otobüsün içinde bulunan fırın otobüse ve çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyor. Zaten ekmeğin pişebilmesi için içerinin belli bir sıcaklığa ulaşması gerekiyor. Ateşi geçtim ısının bile dışarı çıkmaması gerekiyor. Etliekmeğin de otobüsün içerisinde pişebilmesi için ona göre tuğlalar var, çamuru var, yalıtımı var. Yanı hiçbir şekilde ısıyı bile dışarıya vermiyor, dolayısıyla otobüse yada etrafa hiçbir şekilde zararı dokunmuyor. Taş fırın odun ile birlikte yanıyor zaten. Ayrıca üstünde de bacası var dumanı oradan atıyor. Fırın yaklaşık 3 ton ağırlığında. Tabi "Bu otobüs hareket halindeyken sorun çıkartıyor mu?" Sorularını akla getiriyor. Otobüse hiçbir şekilde sorun çıkartmıyor yalnız normal lokanta fırınları 8-10 sene dayanıklılık gösterirken, bizim fırının 3 senede bir yenilenmesi gerekiyor. Bunun nedeni de otobüs hareket ettiği için fırın yerinden oynuyor. 

 

Hedefiniz Konya ile sınırlı kalmak mı? Yoksa açılmayı düşünüyor musunuz?

 

Asıl hedefimiz  Konya ile sınırlı kalmayıp, 'Mobil Etliekmek Fırını' ile tüm Türkiye'ye açılmak. Biz bu mobil fırın işini resmi yollarla yapıp, Konya dışına açılmak istiyoruz. Ama mobil olduğundan dolayı fırın ruhsatı vermedikleri için çıkamıyoruz. Vergi levhamız var ama bize seyyar yemekçi olarak ruhsat veriyor Yani fırın için bir ruhsat vermiyor.  Normalde aracın içerisinde dönere ya da köfteye ruhsat veriliyor ancak bize verilmiyor. Bu da bizim dışarıya açılmak noktasına önümüzü kesiyor, engel oluyor. Biz zaten genelde pazara hitap ediyoruz. Vergi levhamız olduğundan dolayı pazarda görevli olan zabıtalar noktasında da sıkıntı olmuyor.

 

Fiyatlar ne durumda? Esnafın buna tepkisi nasıl?

 

Ürünleri piyasanın altında fiyatlara satıyoruz. Bizim hitap ettiğimiz kesim pazarcı esnafı olduğu için pahalı satmanın bir amacı olmuyor, aksine işlerde düşüş oluyor. Mesela etliekmek dışarıda 10-12 TL arası biz burada 7 TL'ye veriyoruz. Bütün malzemesi de aynı kalitesi de aynı. Yani malzemeden hiçbir şekilde kısma yok. Mobilde toplamda 4 kişi çalışıyoruz. Kazandığımız para da bize yetiyor. Bu konuda esnafın ilgisi yoğun zaten. Kimse tezgahını bırakıp da gitmek istemez. Biz dışarı elemanımız ile buradan tezgaha kadar gönderiyoruz yemeği.

HÜSEYİN MENEKŞE

 

Editör: TE Bilişim