Birlik Vakfı Konya Şubesi, bu haftaki “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında mobbingi gündemine taşıdı. En fazla sağlık ve milli eğitim kurumları ile üniversitelerde mobbingin yaşandığı bildirilen konferansta ülke ekonomisi ve beşeri sermayesinin mobbing ile büyük zarar gördüğü dile getirildi. Konferansın ilk konuğu Mobingle Mücadele Derneği Konya İl Temsilcisi Adem Fidan, Mobbingin tanımını güncel hayattan örneklerle anlattı. Yapılan araştırmalarda, kamuda en fazla Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı kurumlarda mobbinge rastladıklarını ifade eden Fidan, “Eğer aktifseniz, başarılıysanız ve öne çıkıyorsanız mobbinge uğrayabilirsiniz. Mobbingi en fazla amirler, sonra alt amirler konumlarını kullanarak yapıyor. Mobbing ekonomik, beşeri ve sosyal sermayeyi olumsuz etkiliyor. Mobbing gelişmiş insan gücümüzü zedelemek için elinden geleni yapıyor. Mobbing yapan kişinin çocukluğuna inmek lazım. Muhtemelen çocukluğunda bir akran zorbalığı yaşamıştır. Bu nedenle mobbingi kanunlarla değil, zihniyet değişikliğiyle ve terapilerle çözebiliriz” dedi.

Şiddete maruz kalan kişilerin şiddet uyguladığına dikkat çeken Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin de mobbing olaylarının cinayet ya da intiharla son bulabileceğine dikkat çekti. Önümüzdeki dönem mobbing açısından çok yorucu olacak. Çünkü çok mobingşikayeti alıyoruz. Bu imdat çığlıklarına sessiz kalınırsa daha çok çığlık duyacağız” diyen Metin, mobbinge uğrayan yeni jenerasyonun sessiz kalmayıp hakkını aradığını söyledi.

Üniversitelerde liyakata dayalı bir akademik yönetim modeli benimsenmediği, kişiye özel akademik personelden vazgeçilmediği sürece mobbingin bitmeyeceğini vurgulayan Metin, şöyle devam etti: “Türkiye mobbing ile ne yazık ki beşeri sermayesini mahvediyor. Mobbingle mücadele etmenin yolu örgütlü olmak ve birlikte hareket etmekten geçiyor. Kişi mobbingi hissettiği anda günlük tutmaya başlamalı ve sınırlarını belirlemeli. Üst yönetimi ile sendikaya ve arkadaşlarına anlatmalı ki, olay hukuki boyuta geldiğinde şahitleri olabilsin. Ayrıca psikoloğa gidip bunu raporlamakla da hem elinde önemli bir delil olacak hem de psikolojisini rahatlatacaktır dedi. Son aşamaya gelindiyse zorba olarak tanımladığım mobbing uygulayan amirin taleplerini yazılı olarak istemeli. Sendika olarak bizler mobbing yaşayan ve yargıya başvurmak isteyenlere destek vereceğiz.”

Toplantının sonunda kısa bir değerlendirme konuşmasını yapan Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, mobbingin en fazla üniversite ve milli eğitim gibi insan yetiştiren kurumlarda görülmesinin ayrı bir sorun olduğunu belirterek, “İnsanların içine Allah korkusu, kul hakkını yerleştirirsek, bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Ama tabi ki bu yasal tedbirler alınmasını engellemez” diye konuştu.

Programın sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Mobbingle Mücadele Derneği Konya İl Temsilcisi Adem Fidan ve Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin’e günün anısına tablo hediye etti.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim