Konya Aydınlar Ocağı’nın TarihSohbetleri’nde “Hristiyanlaşan Türkler”i anlatan Sosyolog ÖzgürSarı, “2000’den sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde 30 bin kişi din değiştirerekhıristiyanlığı seçti. Bosna Hersek’te 12 kilise evi bulunuyor” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Çarşamba günleridüzenlediği Tarih Sohbeti’nde konuşan Selçuk Üniversitesi Edebiyat FakültesiSosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Özgür Sarı, “HıristiyanlaşanTürkler”i anlattı.
 
 

Taş Camii’nde yatsı namazından sonra birevde yemekli olarak yapılan sohbette ilginç ve çarpıcı açıklamalar yapan Yard.Doç. Dr. Özgür Sarı, Ankara-Kurtuluş’ta Evangelist Protestan Kilisesi’yleirtibata geçerek bir “din sosyoloğu” olarak 2 yıl süren araştırma ve 30’ayakın  Hristiyan Türk’lerle yaptığımülakattan yola çıkarak Türklerin neden din değiştirdiklerine dair analizleryaptı. Türkiye’de yaşayan Müslümanların İslâm’ı anlamada ve anlatmadabilinçaltlarında zayıflık bulunduğuna işaret eden sosyolog Özgür Sarı, Müslümançocuk ve gençlerin daha çok “korku” teması kullanılmak suretiyle eğitilipbüyütüldüklerine, hıristiyan çocuk ve gençlerin ise; “sevgi” ve dini eğitimdedaha çok ruhanî boyut üzerinde durularak yetiştirildiklerine dikkati çekti.

 “Osmanlı’dan ve geçmişinden kopartılanAnadolu’da yeni bir devlet oluşturmak için aynı zamanda insanlar dininden,inancından, geçmişinden ve ecdadından da koparıldı” diyen Sarı, TürkiyeCumhuriyeti’nde yaşayan insanlar üzerinde yıllarca hissiyattan yoksunlaştırmaprojesi uygulandığını ve bu hissiyatsızlaştırmada İslâm’ın yerine yeni bir şeykoyulamayınca; şimdiki genç kuşakların büyük bir bocalama(bunalım) içinegirdiğini ve yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti İslâmı’nda da tam aradığınıbulamadığını belirtti. Sarı, “Şu an yaşadığımız İslâm, T.C. İslâm’ı. YaniDiyanet İslâm’ını yaşıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB)’nınstandartlaştırdığı, Din İşleri Yüksek Konseyi’nin 12 ilahiyat profesörününverdiği fıkıhla kısıtlı kalan bir İslâm’ı yaşıyoruz. Meselâ, yakında vefatyıldönümü kutlanan Mehmet Zaid Kotku Efendi’den git sen İslâm’ı öğren ve ona göre itikadını yaşa demek, yasak” dedi.

Konuşmasına “Türkiye’de biz zannederiz kiİslâm her tarafta çok güzel yayılıyor falan ama.. Bir yandan da Türkiye’dehıristiyanlık son sürat yayılıyor. 2000’den sonra Türkiye’de 30 bin kişi dindeğiştirerek Hıristiyanlığı seçti. Ve misyonerler artık her yerde” şeklindedevam eden Sarı, Konya’da da Hıristiyanların, Bosna Hersek’te 12 kilisesievinin bulunduğunu söyledi. Ankara’da 20’dan fazla kilise evinin bulunduğunu vearaştırmasını da Ankara Kurtuluş’taki “Evangelist Protestan Kilisesi”ne devameden 30 hıristiyan Türk üzerinde “mülâkat” şeklinde yaptığını ifade etti.Evangelist Protestan Kilisesi’nin bir özelliğini “Bunlar Tevrat ve Zebur’ukabul edip, İncil’i onu tamamlayıcı görüyorlar. Yahudilere en yakın hıristiyan mezhebi” şeklinde belirten Sarı,Türkler’in hıristiyanlaştırılmasında Yahudi cemaatlerinin de önemli miktardapara yardımı yaptığına dikkati çekti. Evangelistlerin Yahudiliğe çok yakınmezhep olduğunu ifade eden Sarı, daha sonra şu bilgilere yer verdi.

“En fazla misyoner kaynağı da Güney Kore’denbize ihraç ediliyor. Çünkü Amerikalı direk tepki çektiği için Türkler’e, Türkkültürüne daha yakın ve Türkleri daha iyi tanıyabilen Asyalı bir ırkıseçiyorlar. Koreli misyonerler eve girerken ayakkabı çıkarıyor, saygıda kusuretmiyor ve neticede bir Amerikalı gibi davranmıyorlar.

YENİ AZINLIK: PROTESTAN TÜRKLER

Kurtuluş Kilisesi yetkililerine TürkleriHıristiyanlaştırırken nasıl Hristiyanlığa alıyorsunuz, diye sordum. Öyle hemenalmıyoruz dediler. Hristiyan olmaya karar verdiyse 11 derslik bir aşamadangeçiyorlar dediler. Ben de o dersleri almak istediğimi söyledim. Onlarla ve 11dersi almak için tam 2 yıl uğraştım. O kilise cemaatinden inananlarla dakonuştum ve din değiştiren 30 Türk ile mülâkat yaptım. “İslâm’da biz neyiyanlış yapıyoruz ya da neyi eksik yapıyoruz da bunlar bizden kaçıyor?”sorusunun cevabını da aramaya çalıştım. Günümüzde cihad biliyorsunuz kılıçlayapılmıyor. Artık cihadı ilimle, kalemle mürekkeple yapıyoruz. Dolayısıyla bizde nasıl İslâm’ı yaymak için Asya’da, Afrika’da ve her yerde okullar açıyorsak,Hıristiyan misyonerler de gelip pekâla kendi dinlerini burada anlatabiliyorlar.Protestan Türkler, Ankara’da Cebeci Mezarlığı’nda kendilerine yeni bir yeraldılar. Ankara’da hıristiyan mezarlığı kuruldu. AB raporlarına da girdiler.Artık din değiştiren, hıristiyanlaşan Türkler yeni bir azınlık olaraktanınıyorlar. Böylece Ermeni ve Rum sorunu gibi onlar da bir mesele olacak. Çokyakın bir gelecekte önümüze gelecek; vakıflarımız, derneklerimiz, mallarımız,haklarımız şeklinde.”

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim