Konya'nın tarihi camilerinden olan Ovalıoğlu Camii'nin restorasyon kapsamında tamamen yıkılması ile minaresi tek başına kaldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında yıkılan ve yeniden yapılacak caminin minaresinin tek başına kalması ilginç görüntüye sahne oldu. Çevreden geçen vatandaşlar minarenin olup, caminin olmamasını soru işareti karşıladı. Minare ise cami tamamlanana kadar tek başına kalacak. 

TEMELİ OLMADIĞI İÇİN YIKILDI, YENİDEN YAPILACAK

Ovalıoğlu Cami'nin yapımı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmişti. Firma iznin çıkması ile çalışmalar başladı. Fakat caminin çok eski olması ve temelinin olmaması yıkılmayı gerektirdi. Firma camiyi yıkarak, yeniden yapmaya başladı. Yıkılma gerekçesi ise caminin temelinin olmaması. Yıkılma tehlikesine karşın, restorasyon yapılmayan caminin, temeli olmadığı için yeniden yapılması daha sağlıklı bulundu. Cami geçtiğimiz günlerde yıkıldı. İşin ilginç kısmı ise caminin tarihi minaresinin caminin yıkılması ile tek kalması oldu. Tarihi caminin yıkılması ile alanda sadece minare kaldı. Vatandaşlar camisi yıkılan ve tek kalan minareyi fotoğraflamayı ihmal etmedi. 

İLK İNŞASI 1178 YILINDA YAPILMIŞ

Caminin ise tarihi çok eskilere dayanıyor. Kitabesinde 1178 yılında yapıldığı yazılan caminin, kayıtlarda 1764 yılında Konya Valisi Mehmet Paşa tarafından yeniden yaptırıldığı geçiyor. Bölgedeki önemli eserlerden olan Ovalıoğlu Cami'nin yeniden yapım işinin ise 2016 yılının ilk baharında tamamlanması hedefleniyor.  Bölgedeki vatandaşlarda, minarenin tek kalmasını şaşkınlıkla karşıladı. Caminin tarihi bir miras olduğunu söyleyen vatandaşlar,  "Çocuklarımız oralarda oyun oynuyor. Caminin duvarları kaydığı için endişe ediyorduk. Yıkılıp tekrardan inşa etmesi doğru karar. Fakat minarenin tek kalması da hoşumuza gitmedi" dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim