Hollanda Büyükelçiliği, Abdullah Gül Üniversitesi ve Mimarlar Odası Konya Şubesinin ortaklaşa düzenlediği "Waste (Atık) Sergisi"nin açılışı Konya Mimar Evi'nde gerçekleştirildi. Düzenlenen açılışa Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, İl  Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik, Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Saadet Armağan Güleç Korumaz ile çok sayıda davetli ve mimar katıldı. 

‘İNSAN FAALİYETLERİNİN ÇEVRE ÜZERİNDEKİ BASKISINI HIZLA ARTMAKTADIR’

Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Saadet Armağan Güleç Korumaz, “Sergimizde  Hollandalı tasarımcıların atılmış, unutulmuş ve reddedilmiş materyal temalarına odaklanarak hazırladıkları eserlere Mimarlar Odası Konya Şubesi olarak 1 Ağustos tarihine kadar ev sahipliği yapacağız. Teknolojik gelişmeler ve sanayileşme ile paralel olarak yaşanan hızlı kentleşme ve nüfus artışı, tüm dünyada insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki baskısını hızla arttırmaktadır. Bu süreçte üretim ve pazarlama faaliyetlerindeki genişleme, doğal kaynakların daha yoğun kullanımını kaçınılmaz kılarken, sürekli artan ekonomik faaliyetler ve tüketim eğilimi ile birlikte oluşan atıklar da, hem miktar hem de zararlı içerikleri nedeniyle çevre ve insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Doğal kaynaklarımız nüfus artışının yanı sıra tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır Dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu kaynakların tükeneceği şüphesizdir Kaynakların sınırlı olduğu, tüketimin hızla arttığı dünyamızda son yıllarda üzerine ehemmiyet verilen konulardan birisi de geri dönüşüm. Çok çeşitli atık malzemelerde gen donuşum yapılmakta, atıklar bir ham madde gibi kullanılarak yeni bir maddeye dönüştürülmekte yeniden üretilip pazarlara yeniden dağıtılması sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

 ‘KONYA'NIN HOLLANDA'DA ÖZEL BİR YERİ VAR’

Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, açılışta yaptığı konuşmada, açılış için davet aldığında büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Konya'yı merak ettiğini ve düzenlenen etkinlikle şehri görme fırsatı bulduğunu belirten Weststrate, şöyle konuştu: "Konya'nın Hollanda'da özel bir yeri var. Ülkemizde 450 bin Türk kökenli vatandaşımız var, bunların büyük kısmı da Konyalı. Konya'da olmak çok özel ve güzel bir şey. Serginin konusunun atık olduğunu öğrenince atık diye sergi olur mu diye düşündüm. Arkadaşlar atıkların büyük bir sorun haline geldiğini anlatmaya başladılar. Bunun çözümlerinin olduğunu da söylediler. Hollandalı bir firmanın, 'Atık diye bir şey yoktur.' diye sloganı var. Bütün atıklar yeni bir şey için kullanılabilir. Sadece yaratıcı olmak lazım. Onu burada görebiliyoruz. Burada eseri sergilenen 12 Hollandalı tasarımcı, çok yaratıcı fikirler üretmiş. Atıkları yeni bir şeye dönüştürmüşler. Hollanda'da biz bunu yapıyoruz. İstiyoruz ki 2030 ekonomimizin yüzde 50'si artık geri dönüşümden olsun. Ona doğru çalışıyoruz. Bunun için de fikir üreten, yaratıcı insanlar lazım. Bu insanların eserlerini burada görüyoruz” dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da sergide yaptığı konuşmada, “Yaşanabilir hayatı sürdürebilmemiz için atıklardan da istifade gerektiğini çok iyi biliyoruz. Ben bu serginin bu anlamda Konya’mıza güzellikler kazandıracağına ümit ediyorum. Serginin burada açılmasına katkı veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 4. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Jan Boelen'in küratörlüğünde gerçekleştirilen sergide Hollandalı tasarımcıların atılmış, unutulmuş ve reddedilmiş materyallere odaklanarak atık malzemelerden ürettiği eserler yer alıyor. Sergi, 1 Ağustos'a kadar gezilebilecek.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA