Türkiye tarihinin en uzun 48 saatini 2016 yılında yaşadı. Kirli kumpas, hain ellerin aracılığıyla 2016 yılında devreye sokuldu. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ya sızdırdığı mensuplarınca Türkiye üzerinde kurulan kumpas için start verildi. 2016 yılının 15 Temmuz gecesi FETÖ mensupları Türkiye’yi kaosa sürüklemek, kargaşa oluşturmak, devletin işleyişine engel olmak amacıyla darbe girişiminde bulundu. Ankara ve İstanbul merkezli olmak üzere, ülkenin birçok ilinde TSK içerisine sızan FETÖ mensubu kişiler, bu darbe girişiminin içerisinde aktif rol altı. FETÖ’nün emniyet, yargı ve diğer yapılanmalarındaki mensupları da bu girişime destek verdi. Devleti ve milleti karşı karşıya getirmek amacıyla gerçekleştirilen bu hain girişim, devleti yönetenlerin basireti, Türk milletinin vakur ve cesur duruşu sayesinde amacına ulaşmadı. Devlet ve milletin kenetlenmesiyle FETÖ’cü hainlere büyük bir tokat vuruldu ve “Türkiye yıkılmaz” mesajı verildi. Bu karanlık ve uzun 48 saat içerisinde acı haberler de geldi. FETÖ’cü hainlere karşı direnen Türk milleti 248 şehit verdi, 2196 vatandaş ise yaralandı. Sonrasında ise bu kara gece “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” ilan edilerek, tarihe geçen hainlik hafızalara kazındı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminin 2. Yılı nedeniyle tüm ülke genelinde yapılan organizasyonlarla şehitler dualarla anıldı, hain girişim yeniden hatırlandı. 

HAZIRLIKLAR GÜNLER ÖNCEDEN YAPILDI

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” nedeniyle Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde tüm illerde Valiliklerin koordinasyonunda programlar organize edildi. Programların hazırlıkları günler öncesinden başladı. Tüm vatandaşlar bu hain girişimin 2. yılında meydanlara çağrıldı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi Türkiye tüm illerde meydanlarda toplanarak, hainlere karşı birlik ve beraberlik mesajları verdi. 

KONYA MEYDANDAYDI

Etkinlikleri kapsamında Mevlana Meydanı yine coşkulu bir geceye sahne oldu. Meydan kırmızı-beyaza bürünürken, 15 Temmuz şehitleri hatırlandı, birlik ve beraberlik mesajı verildi. Konya’da sabah saatlerinde başlayan çeşitli etkinliklerle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı akşam saatlerinde Mevlana Meydanı’nda toplanan binlerce vatandaşın katılımıyla devam etti. Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, merkez ilçe belediye başkanları, milletvekilleri, Oda ve Borsa başkanları başta olmak üzere Konya protokolü ve Konyalı vatandaşlar el ele vererek Mevlana Meydanı’nda “Milli birlik ve beraberlik” mesajı verdi. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi hınca hınç dolan Mevlana Meydanı, 15 Temmuz gecesinde hainlere tokat vuran milli ruh ve vatan sevgisiyle yine meydandaki yerini aldı. 

MEYDAN DOLDU TAŞTI 

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin 2.’sinin düzenlendiği Mevlana Meydanı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Vatandaşlar aileleri ile genç-yaşlı, kadın-erkek demeden ellerinde Türk bayrakları ve ay yıldızlı tişörtlerle alanı doldurdu. Müzikler eşliğinde coşan kalabalık, milli birlik ve beraberliğin en güzel tablosunu oluşturdu. Hain gecede yaşanan acı olaylar yeniden hatırlandı, duygulu anlar yaşandı. 

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER YAPILDI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Konya’da sabah saatlerinde başladı. Şehitlik ziyaretiyle başlayan etkinlikler, 15 Temmuz resim sergisi ve öğle namazına müteakip gerçekleştirilen Meclid-i Şerif ile devam etti. Gündüz gerçekleştirilen programlar akşama kadar sürdü. Mevlana Meydanı’nı dolduran on binlerce vatandaşın katılımıyla ise etkinlikler burada devam etti. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan program, mehter takımının gösterisi ile devam ederken, gece boyunca Konya protokolünün konuşmaları, 15 Temmuz ile ilgili gösterimler ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile program gece boyunca devam etti. 

GURUR VE HÜZÜN BİRARADA 

Mevlana Meydanı’nı dolduran on binlerce vatandaşlara dev ekranlardan 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminde yaşanan acı olaylar izletilerek kara gün yeniden hatırlandı. Bu hain darbe girişimine karşı dimdik duran ve hainlere fırsat vermeyen şehitlerin cesaretleri gururla izlendi. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde yaşanan olayların izlenmesi sırasında hüzün, gurur, öfke bir arada yaşandı. Çalınan marşlarla, ellerinde Türk bayraklarıyla coşan vatandaşlar, marşlara eşlik etti, hainlere korku saldı.  

AYYILDIZ HERYERDE 

Ellerinde Türk bayrakları ile Mevlana Meydanı’nı dolduran binlerce vatandaş, Mevlana Meydanı’nda güzel bir görüntü oluşturdu. Binalara Türk bayrakları asıldı, vatandaşların ellerindeki bayraklarla birlikte adeta yer gök kırmızı beyaza büründü. Meydanın dışında şehirde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine araçlarla da destek verildi. Araçlara asılan Türk bayrakları ile uzun konvoylar oluşturularak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kutlandı. Coşkulu vatandaşlar arabaların camlarından salladıkları Türk bayrakları ve attıkları sloganlar ile birlik ve beraberlik mesajları verdi.  

GÖKYÜZÜ KUTLAMAYA EŞLİK ETTİ

Mevlana Meydanı’ndaki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin devam ettiği sırada, havanın kararmasıyla gökyüzü de bu milli birlik ve beraberlik heyecanına ortak oldu. Ayın yarım hilal şeklini alması ve yıldızla bütünleşmesiyle gökyüzünde adeta bir Türk bayrağı oluştu. Milli birlik ve beraberliğin üst seviyeye çıktığı bugünde, bu ruha uygun bir şekilde gökyüzünde oluşan bu manzara, dikkatlerden kaçmadı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim