Kalaycı, Konya Milli EğitimMüdürü'nün de ne zaman atanacağını gündeme taşıdı.

MilliyetçiHareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, doğal afetlerdenzarar gören çiftçilerin haklarını aramaları için ve Konya Milli EğitimMüdürlüğü ile ilgili basın açıklamaları yaparak Milli Eğitim Bakanı'na soruönergeleri verdi. Kalaycı yaptığı açıklamada, "Buyıl birçok vilayetimiz sel, fırtına,don, kuraklık gibi afetlere maruz kalmıştır. Konya’da da başta kuraklık olmaküzere yıl içerisinde çeşitli afetler yaşanmıştır. Yaşanan bu afetler nedeniyle çiftçilerimizin ürünlerindeönemli boyutta hasar oluşmuş, ancak çiftçilerimizin zararları mevzuattaki katıhükümler uyarınca karşılanmamıştır. 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere YapılacakYardımlar Hakkında Kanunda afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacakyardımlara ilişkin esaslar belirlenmiştir. Ancak, 2005 yılında çıkarılan 5363sayılı Tarım Sigortası Kanununa göre belirlenen riskler için tarım sigortasıyaptırmayan üreticiler, 2090 sayılı Kanundan yararlanamamaktadır. Ayrıca, tarımsigortası kapsamında olmayan risklerde de, 2090 sayılı kanuna göre yardımyapılabilmesi için çiftçilerin ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının vetesislerinin değer itibariyle en az yüzde 40 oranında zarar görmesi, ayrıca buzararı karşılayacak geliri bulunmaması ve borç alma imkanı olmamasıgerekmektedir. Yüzde 40'dan az zarar görmesi halinde ise çiftçinin tarımsalfaaliyetlerini devam ettiremeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmesigerekmektedir. Bu nedenle, afete maruz kalançiftçilerin kayıplarıgenel olarak karşılanamamaktadır. Çiftçilerin ürünlerinin tamamı hasargördüğünde bile, ürünlerin yanı sıra canlı-cansız üretim araçlarının vetesislerinin toplam değeri üzerinden hasar oranı belirlendiğinden çiftçiyeyardım yapılamamaktadır” dedi.

TARIMSİGORTALARI YETERSİZ

Ülkemizde, sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilmesine rağmen tarım sigortalarıçok az gelişme gösterebilmiştir” diyen Kalaycı, şunları söyledi: “Çiftçilerin ekonomik yönden zor durumda olmasının da etkisiyle sektörün prim üretme gücünün zayıfolması, tarım sigortaları konusunda eğitim ve araştırmaların yetersizliği,tarımsal işletme arazilerimizin küçük ve çok sayıda parselden oluşan bir yapıyasahip olmaları gibi nedenler tarımsal sigorta sektörünün geliştirilebilmesiiçin engeller oluşturmaktadır. Çiftçilerimizinafetler nedeniyle uğradığızararın karşılanabilmesi amacıyla, MHP olarak hazırladığımız '20/6/1977 tarihlive 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak YardımlarHakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM’yesunuyoruz. fetler nedeniyle ürünler, canlı-cansız üretim araçları ve tesislerin değer itibariyleen az yüzde 20 oranında zarar görmesi halinde çiftçiye yardım yapılmasını, ayrıca, tarımsigortası uygulamasının henüz yaygın hale gelmemiş olması da dikkate alınarak,2012 yılında afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin meyve ağaçları ve ekilialanlarda oluşan hasar bedellerinin karşılanmasını öngörmekteyiz."

MİLLİEĞİTİMİ MÜDÜRÜ NEDEN ATANMIYOR

 MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nınMilli Eğitim Bütçe Görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmasında ise, Milli EğitimBakanı Ömer Dinçer'e şu soruları sordu: "Yenieğitim sisteminin de uygulamayakonulduğu bir süreçte Konya gibi büyük bir ilin İl Millî Eğitim Müdürlüğügörevinin uzun süredir boş kalmasının nedeni nedir? Kamuoyunda olumlu birintiba bırakan ancak yedi sekiz ay çalışıp rahatsızlığı beyanıyla görevindenayrılan İl Müdür vekilinin ayrılmasında siyasilerin ya da yandaş sendikanın biretkisi olmuş mudur? Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ne zaman atamayapacaksınız?  Meclisesunulan bir Hükûmet Tasarısına göre,meslek yüksek okullarının kapatılacağı, bazılarının meslek lisesinedönüştürüleceği ifade ediliyor. Şunu diyeceğim; adliyeleri kapat, askerlikşubelerini kapat, belediyeleri kapat, beldeleri kapat, köyleri kapat, her şeyikapat, kapat nereye varacaksınız? Şimdi de yüksek okullara göz diktiniz.İlçelerimize kalkındıracak politikalar uygulamak varken niye her şeyi kapatmayıtercih ediyorsunuz? Bazı sınıflarda ders saati fazla olduğundan, taşımalı birokula aynı köyden gelen diğer sınıflardaki öğrencilerin dersi olan öğrencileribeklemek zorunda kaldığı ifade edilmektedir. Bu husus bir mağduriyetoluşturmaktadır. Bu sorunu çözecek misiniz, nasıl?  2012 KPSS sorularının sızdığı iddialarıyla ilgili adli ve idari hangiişlem yapılmıştır? Soruyu hiçbir şekilde etkileyemeyecek düzeyde küçük ayrıntıve farklılıklarla soruların bir dershane sitesinde ve PKK yandaşı sitelerde yeralması nasıl olmuştur? "

HABERMERKEZİ


Editör: TE Bilişim