Türkiye, 24 Haziran’da yapacak olduğu erken seçimler için geri sayımının sürdürürken Milletvekili Aday Adayları da belli olmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'den Konya Milletvekili Aday Adaylığını açıkladı. Oda başkanlığı ve kamu görevinden istifa eden Çalış, "Bilgi ve tecrübelerimi karar alma mekanizmasına aktarmak için aday adayı oldum" dedi. 

Çalış, Türkiye’nin özünün tarım ve MHP olduğunu vurgulayarak, “Konya’nın ele alınması gereken çok önemli projeleri bulunmaktadır. İnsanları üretim bölümünde tutabilme adına sosyal projeler oluşturma adına önemli çalışmalarımız var. Bunun için dersimize çok iyi çalıştık. Bu anlamda Büyük Türkiye hedefinde bilgi ve tecrübelerimi karar alma mekanizmasına aktarmak için aday adayı oldum. İnşallah yetki aldıktan sonra tarımı ve tarım camiasını en iyi şekilde temsil edeceğiz” diye konuştu.  

“MHP, ALIN TERİ İLE ÇALIŞAN İNSANLARIN TEMSİLCİSİ VE SESİDİR”

Tarımın haricinde MHP’nin de bu memleketin özünü temsil ettiğini dile getiren Çalış, seçildikleri takdirde tarımla ilgili önemli projeleri gündeme getireceklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Her insanın kendine göre yaşam biçimi, yaşam şekli ve hayat felsefesi vardır. Ben ailemden gelen yapı gereği Yörük çocuğuyum. Toplumun özünü temsil eden tarım camiasında görev yürütmekteyim. Liseden itibaren tüm eğitimleri aldım ve tüm çalışmalarımı tarım üzerine yaptım. Tarım haricinden MHP de bu memleketin özünü yani Anadolu’yu temsil etmektedir. MHP alın teri ile çalışan insanların temsilcisi ve sesi olmuştur. Biz MHP’nin tarıma olan bakışını, hem Sayın Devlet Bahçeli’nin götürmüş olduğumuz raporlara verdiği önemi bilerek topluma önemli derecede hizmet edeceğiz. Konya’nın ele alınması gereken çok önemli projeleri bulunmaktadır. İnsanları üretim bölümünde tutabilme adına sosyal projeler oluşturma zarureti var. Kanunla önü kapatılmaması gereken Milli Su Planının hazırlanması gibi önemli çalışmaları önümüzdeki günlerde hayata geçirme anlamında inşallah çalışmalar yapacağız. Milletvekili olalım diye yola çıkmadık. Üreticimizin tarımla ilgili olan sorunlarını çözelim diye yola çıktık. Aday adaylığı dönemimde üreticinin sesi olma anlamında çok fazla teveccüh oluştu. İnşallah yetki aldıktan sonra tarımı ve tarım camiasını en iyi şekilde temsil edeceğiz.”

“TARIMIN EN ÖNEMLİ SORUNU TARIMSAL İSTİHDAMDIR”

Çalış, “Tarımın iyi temsil edilmesi adına gece uyumayacağız, gündüz oturmayacağız” diyerek çiftçiliğin bir meslek haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Çalış  “Dünyada alternatifi olmayan tek kesim, tarım kesimidir. Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun hiçbir ülkenin tarım ihmal etme gibi bir ihtimali yoktur. Beslenme ihtiyacı ötelenemeyen bir ihtiyaçtır. Türkiye gelişmekte olan dünya ülkelerinden çok daha farklı bir konuma sahiptir. Bize sadece tarımda kendi kendine yetebilen ülke olmak yetmiyor. Bunun üzerine ticaret yapacak boyutu ve mazlumlara yardım edecek boyutu ortaya koymamız gerekir. Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmaktır. Eğer bu coğrafyada güçlü olmaz isek, ne yaşama hakkı, ne savunma hakkı, hiç bir şey elde edemeyiz. Biz bu coğrafyaya hükmedip yön verecek isek güçlü olmalıyız. Ülkelerin farklı alternatif çalışmaları vardır. Biz bir Norveç veya Kanada değiliz. Türkiye’nin güçlü olması demek tarımda güçlü olmak demektir. Eğer devlet büyükleri bir gün ekonomimizi üste seviyelere çıkardık gibi kelimeler kullanırsa, bunun hem sanayi anlamda hem de üretimsel anlamda adresi tarımdır. Biz sadece üretmekle değil, üretmiş olduğumuz ürünleri raf ürün olarak en fazla hangi değere ulaştırırsak o kadar önemlidir. Girdi kaynakları, arazi toplulaştırması gibi birçok sorunlarımız var ama bana göre tarımın en önemli sorunu tarımsal istihdamdır. Bugün Tarım Bakanlığı’nın ortaya koymuş olduğu bazı projeler var; yarı gerçek, yarı uygulanamaz boyutta. Bunlar iyi niyetli hazırlanan projeler ancak uygulanabilirliğini hayata geçirerek ortaya koymamız gerekiyor. Çiftçiliğin meslek haline getirilmesi ve sosyal projeler oluşturma konusunda elimizden gelen gayreti hem bilgimiz hem de mesleki tecrübemiz ile göstereceğiz. Tarımın iyi temsil edilmesi adına gece uyumayacağız, gündüz oturmayacağız, hem ülkemize hem de ülke tarımına faydalı olmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.  

“YENİ SİSTEM ÜLKE ADINA İYİ OLACAK”

“Son 1,5 yıldır Türkiye ‘Milli devlet güçlü Türkiye’ ideali ile yoluna devam etmekte” diyen Çalış, yeni yönetim sisteminin tüm ülke adına hayırlı olacağını da vurgulayarak, “Türkiye geçtiğimiz dönemlerde farklı politikalar ile zaafa uğramış ve farklı sorunlar yaşamıştır. Son yaşadığımız 15 Temmuz sürecinden sonra ülkemiz rotasına girmiş yoluna devam etmektedir. Bütün Türkler bu geminin içerisindedir. Bu geminin sağ salim yoluna devam edip hedefine ulaşması anlamında el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Bizim milletimiz vefakâr ve cefakardır. Umutsuzluğun hem inancımızda hem de bizim geçmişimizde yeri yoktur. Son 1,5 yıldır Türkiye ‘Milli devlet güçlü Türkiye’ ideali ile yoluna devam etmekte. 16 Nisan 2017 referandumunun ardından ortada bir gerçek ve milletten onay almış yeni bir yönetim sistemi vardır. Hem bürokratik anlamda hem de siyasi anlamda yeni sistem, yapılacak olan meclis seçimi ile birlikte milletimiz için inşallah hayırlı olacaktır. Önümüzdeki dönemlerde huzurun, birliğin ve ferahlığın ortaya koyulduğu Türkiye hedefi ile 2023’e adım adım yürüyeceğiz. Ayrıca ben Konya aşığı olan bir insanım. Konyalı olmaktan, Konya’ya hizmet etmekten her zaman için gururu duydum” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim