Başkonsolos Gabor, Mevlana felsefesinin herşeyin temeli olduğunusöyledi

Macaristan İstanbulBaşkonsolosu Kiss Gabor, Ticaret Ataşesi Mihayl Galosfai, Türk Macar İşAdamları Derneği Başkanı ve DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı OsmanŞahbaz ile birlikte Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret etti.

Konya Valisi Aydın NezihDoğan, Mevlana’nın temel felsefesinden ve mesajlarından söz ederek, “Tabi bumesajın 3 temel ayağı var. Birinci ayağı sevgi ya da başka bir ifadeyle aşk.İkinci ayağı hoşgörü ve üçüncü ayağı da barış. Bu üç değerde aslında dünyanınihtiyaç duyduğu değerler. Sanıyorum bu nedenle de Hollanda orijinde olmak üzereyeni bir felsefe gelişmekte. Bu yeni felsefenin de logosu Konya kriterleriolarak tespit edilmiş durumda. Bu kriterlerin de dayanağı Hz. Mevlana’nın, ‘Kamilbir insan olgun bir insan nasıl olmalıdır?’ onu anlatan öğütlere dayanan birfelsefesi var. Bu kriterlerin diğer kriterlerden söz gelimi Kopenhagkriterlerine ya da master kriterlerinden ya da bugüne kadar insanoğlununtarihteki diğer kriterlerinden temel farkı hiçbir etnik gruba hiçbir dinehiçbir ekonomik çıkar grubuna dayanmamış olması. Yalnız ve yalnızca insanüzerine odaklanmış olmasıdır. Bugün gün boyunca ekonomik bir takım görüşmelerde yapılacak. Ama Konya’da karşı karşıya kalacağız insanların beslendiği kaynakbu. Böyle bir kaynaktan besleniyorlar. Karşınıza siyaset adamı olarak çıkaninsanlarda, ticaret adamı olarak çıkan insanlarda, üniversite hocaları da, kamugörevlileri de hep bu ana kaynaktan beslendikleri için hep böyle meselelereiyimser bakacaklardır” dedi.

Macaristan İstanbulBaşkonlosu Kiss Gabor ise, gelmeden önce Konya ile ilgili birkaç şey okuduğunuve birtakım bilgiler aldığını belirterek, Konya’nın temelinde Mevlanafelsefesinin olduğunu anladığını aktardı. Gabor, “Bu temel felsefede her şeyintemelidir. Çok değişik bir şehir ve çok özel bir ortam. Ama düşüncelerhakikaten çok güzel ama özel değiller. Bu değerler bana çok yabancı gelmiyor,çünkü ben ailemden böyle değerler aldım. Ve bu değerler içerisinde büyüdüm.Annem babam bu değerlerin önemli olduğunu öğretti, dolayısıyla bana yabancıgelmiyor. Ama Mevlana felsefesinin en büyük özelliği maalesef dünyamızı özelkılmaktadır. Çünkü dünyamız böyle yürümüyor, böyle çalışmıyor. Şu andakiilişkilerin odak noktasında ekonomik ve para bulunmaktadır. Çok hızlı biryaşantı içerisindeyiz ve temel değerler maalesef kaybolup gidiyorlar.Yaşadığımız hayatta yarışma olimpiyat seviyesinde değil. Birbirimizi rekabetiçerisinde acaba hangimiz daha fazla ileriye gidebilir, maalesef böyle bir durumdayız.Sayın Valimiz siz ve Konya’da oturan insanlar bu felsefeyi her yerlerdesöylerlerse ve biz de bu vasıtayla Macaristan’da bunu biraz dağıtırsak o zamandünyamıza çok şey katabiliriz” diye konuştu.

Görüşmelerin ardındanKonya Valisi Aydın Nezih Doğan, ve Başkonsolos Kiss Gabor, birbirlerine hediyeve plaket verdi.

İHA


Editör: TE Bilişim