Bezden yapılan çadırlar, afetzedelerin kısa dönemde kullanabildikleri barınma alanları olma özelliği taşıyor.  Sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında sel, deprem ya da toprak kayması gibi afete koşup afetzedelere yardım götüren Türk Kızılayı, Ar-Ge çalışması yaparak, afetzedeleri çadırdan daha iyi koruyacak Oba Kentler Projesi'ni 2005 yılında geliştirdi. 
Toplam 18 üniteden oluşan bir Oba Kent'te, 12'si barınma, 2'si kiler, 2'si mutfak, 2'si de banyo-WC şeklinde ünitelerden oluşuyordu. 
Bu konudaki Ar-Ge çalışmalarına devam eden Kızılay, 2007 yılında ise kurumun ikinci Ar-Ge ürünü olan Mevlana Evleri'ni geliştirdi. Sandviç panellerden oluşan, kolaylıkla taşınıp kısa sürede kurulabilin bu evlere, ''Mevlana'' ismi verildi. 
Türk Kızılayı Afet Yönetimi Müdürü Ali Akgül, çadırın 2-3 ay gibi bir dayanma ömrü olduğunu, ancak Pakistan'a da bir kaç gün içinde 2 bin adet gönderilecek olan 12 metrekarelik Mevlana Evleri'nin, yaz-kış 2 yıl boyunca kullanılabildiğini söyledi. 
''KIZILAY'IN FELSEFESİ MEVLANA'NIN HOŞGÖRÜSÜYLE ÖRTÜŞÜYOR''
Mevlana Evleri'nin ısıyı ve soğuğu kolaylıkla izole edebilen malzemeden üretildiğini ifade eden Akgül, şunları kaydetti: 
''Tümüyle Türk Kızılay'ın geliştirdiği bir ürün olan Mevlana Evleri, afetzedelere orta vadede barınma imkanı sağlıyor. Mevlana ismi verilmesinin nedeni, bir evi aratmayan elektrik sistemi, 4 ranza, 2 yatak, tuvalet ve mutfak seti bulunması dışında Kızılay'ın misyonunu da anlatması... Kızılay olarak felsefemiz, 'gözyaşının rengi yoktur'. Pakistan'dan Srilanka'ya, Sudan'dan Şili'ye kadar her yere gidiyor, dini, dili, ırkı ne olursa olsun zor durumdaki insanların ellerinden tutuyoruz. Yani bizim bu hizmet felsefemiz, Mevlana'nın hoşgörü, herkesi ayrım gözetmeden kucaklama felsefesiyle birebir örtüştüğü için bu evler, Mevlana Evleri olarak adlandırıldı. Mevlana Evleri, afet nedeniyle travma yaşayan kişilerin psikolojilerini, bir ev ortamı sağlayarak düzeltmeyi de amaç ediniyor.'' 
BİR AİLENİN 2 YIL BARINMASI İÇİN 3 BİN 500 LİRA
Akgül, Kızılay'ın tüm bankalardaki Mevlana Evleri hesabına 3 bin 500 lira yatıranların, 5 kişilik bir afetzede ailesinin 2 yıl süreyle barınabildiği, elektrik donanımı, mutfak seti bulunan, masası, taburesiyle gerçek bir ev ortamı sağlayan bu evlerden satın alıp bağışlayabildiklerini vurguladı. 2 bin Mevlana Evi'nin, bin adet Obakent Barınma Ünitesi ile birlikte Pakistan'a sevkıyatına başlamak üzere olduklarını belirten Akgül, ''Navlun ve iç ek donanım ücretleri ise Kızılay tarafından karşılanıyor. Yani bu parayı veren hayırsever, Pakistan'da evini kaybetmiş bir ailenin barınma imkanını sağlamış oluyor. Bir kaç gün içinde malzeme sevkıyatına başlıyoruz, büyük bir lojistik hareket olacak'' dedi.
 
Editör: TE Bilişim