Valilik'te imzalanan burs destekli "İşim Hazır Projesi" protokolü ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metalürji Teknolojileri bölümünde okuyan öğrenciler, döküm sanayinde 10. sınıftan itibaren burslu bir şekilde çalışmaya başlayacak. Öğrenciler liseyi bitirdikten sonra da işleri hazır olacak.

Konya Valiliği, Konya Sanayi Odası, Konya Döküm Kümesi Derneği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metalürji Teknolojileri Alanı öğrencilerine yönelik burs destekli "İşim Hazır Projesi " protokolü imzalandı. Konya Valilik binasında imzalanan protokole, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve Konya Döküm Kümelenme Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar katıldı.

Vali Muammer Erol, döküm sektörünün temsilcilerinin eleman sorununu çözmek için kamu ile ortak bir gayretin içine girdiğini belirtti.Sanayinin olmazsa olmazlarından birinin de teknik elemanlar olduğunu söyleyen Vali Erol, "İşletmelerimiz, makinelerinin üst modelini temin edip fabrikaya yerleştirme adına yaptığı maddi fedakârlığın bir kısmını da nitelikli olarak daha donanımlı, iş yerini benimsemiş, elemanı yetiştirme adına da göstermesi gerektiğini görmüş durumda. Bugün imzalanan protokolde meslek eğitimi alanında örnek olan bir uygulama. Öğrencilerimizin de, ailelerinin de beraber gönülden desteleyecekleri bir alternatifin oluşturulduğunu düşünüyoruz. Diğer sektörlere de örnek olur diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı. Vali Erol, öğrencilerin de bu imkânı iyi değerlendirip, hayırlı üretimde olmalarını dilediğini aktararak konuşmasını sonlandırdı.

'GENÇLERİN ÜRETİMDE YER ALMASINI TEMİN ETMEK GÖREVİMİZ'

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü de, Konya'da sanayinin ciddi bir gelişim ivmesi içinde olduğunu,işletmelerin ölçek büyütmek amacıyla yatırımlarına devam ettiklerini belirtti. Öğrencilere sahip çıkmanın, aidiyet duygusu kazandırmanın teşvik edilmesinin önemli olduğunu aktaran Kütükcü, böylece öğrencilerin okulu bitirdikten sonra da işlerinin hazır olacağını belirtti. Kütükcü, şunları söyledi: "Şu anda bu öğrencilerimiz, öğrencilik dönemlerinde 150 TL'lik bursla dökümcü firmalarımız tarafından burslandırılacaklar. Okul biter bitmez de, asgari ücretin bir buçuk katı ile iş başı yapmayı garanti ediyoruz. Bu konuda, gençlerimizi, ailelerimizi üretimde yer almaya, genç yaşta iş sahibi olmaya da davet ediyoruz. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

OKUL BİTİNCE İŞLERİ HAZIR

İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ise, yapılan protokol ile hem döküm sektörünün yetişmiş ara eleman ihtiyacının karşılanacağını hem de öğrencilerin eğitimleri sırasında maddi yönden destekleneceklerini söyledi. Meslek lisesinin metalürjibölümünde okuyan öğrencilerin 10. Sınıftan itibaren maddi olarak desteklenmeye başlanacağını belirten Gürsoy, "Döküm firmalarında çalışmaya başlayan öğrencilerimiz, 10. sınıfta 150 TL, 11. sınıfta asgari ücretin yüzde 50'si, 12. sınıfta da asgari ücretin 4'te 3'ü ile çalıştırılacaklar. Mezun olduktan sonra da asgari ücretin bir buçuk katı bir rakamla işleri hazır olacak" dedi. Verilecek ücretin düşük gibi algılanmaması gerektiğini belirten Gürsoy, bir öğrencinin okul yaşamında aylık harcırahını karşılayabileceğini dile getirdi. 

DÖKÜM SEKTÖRÜ KONYA'DA HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Konya Döküm Kümesi Derneği Başkanı ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar da, döküm sektörünün Türkiye'de ve Konya'da hızlı gelişen bir sektör olduğuna dikkat çekti. Konya döküm sektörününüretimini yıllık yüzde 40-45 oranında artırdığını ifade eden Acar, döküm kümesi olarak 2023 yılında Konya'yı döküm üssü haline getirmeyi amaçladıklarını aktardı. 

Acar, sanayicilerin döküm sektöründe gerekli yatırımları yaptıklarını belirterek, "Burada en büyük sıkıntıyı yetişmiş elemanda çekiyoruz. Biz bu sorunu çözmek için, özel bir endüstri meslek lisesi dahi yapmayı düşünürken bu proje ortaya çıktı. Bu proje sektörün 10 yılda yetişmiş eleman ihtiyacını çözecek. Biz de üzerimize düşen görev varsa yapmaya hazırız" diye konuştu. Protokole katılan öğrenciler de, dökümün olmadan hiçbir işin olmayacağını bildiklerini söyleyerek, kendilerine okul çağında iş yerlerinin kapısını açan işletmelere teşekkür ettiklerini belirtti. 

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim