Milli ve manevi değerlere sahip nesiller yetiştirmek ve 1946 ruhunu yeniden yorumlamak adına kurulan Konya 1946 Demokratlar Derneği, Adnan Menderes'in ruhunu ve fikirlerini gençlere anlatmayı hedefliyor. Kısa süre önce Konya’da Aysel Gürler başkanlığında  6 bayan arkadaşı tarafından kurulan dernek çalışmalarına başladı. 

GENÇLERİMİZE ADNAN MENDERES RUHUNU ANLATACAĞIZ 

Konyalı 6 kadın tarafından kurulan Konya 1946 Demokratlar Derneği çalışmaları hakkında bilgi veren Konya 1946 Demokratlar Derneği  Başkanı Aysel Gürler, “Türkiye Cumhuriyeti anayasasın da belirtilen, cumhuriyetin niteliklerine ve Atatürk ilkelerine bağlı kalarak,1946 misyonunun yaşanmasını,yaşatılmasını sağlamak,bu misyonun kurucularını,onların fikir ve ideallerini Türk insanı ile paylaşmak,Türkiye Cumhuriyetinin ve demokrasi hayatımızın oluşmasına emeği geçen bütün kimlikleri anmak ,Türk gençliğine tanıtmak ve Türk demokrasi hayatına katkı sağlamak amacı için derneğimizi kurduk. Dernek olarak amacımız Adnan Menderes misyonunu devam ettirmek. Gençlerimize Adnan Menderesi,  kültürünü,  fikirlerini ve amaçlarını tanıtmak” dedi.

ADNAN MENDERES VE ARKADAŞLARININ  FİKİRLERİNİ CANLI TUTULMASINI SAĞLAYACAĞIZ 

14 Mayıs 1946  tarihinde Celal Bayar ve Adnan Menderes öncülüğünde kurulan  Demokrat Parti, Yeter söz milletindir sloganı  ile girmiş olduğu seçimlerde iktidar olarak bu ülkeye  büyük hizmetler yaptığını ifade eden Gürler, “Bilindiği üzere 14 Mayıs 1946  tarihinde Celal Bayar ve Adnan Menderes öncülüğünde kurulan  Demokrat Parti ,Yeter söz milletindir sloganı  ile girmiş olduğu seçimlerde iktidar olarak bu ülkeye  büyük hizmetler yapmıştı.Fakat  27 mayıs 1960 tarihinde yapılan darbe girişimi ile  millet iradesi ile seçilmiş olan Başvekil Adnan Menderes,Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan  idam edildi. Senelerdir milletin gönlünde yer alan bu demokrasi şehitleri başta olmak üzere bu misyona ve bu ülkeye büyük hizmetler yapmış Celal Bayarları, Menderes Ailesini, Demirelleri hafızalarda canlı tutmak adına çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. 1946 yaşanan gelişme çok partiliden tek partiliye geçişi önlemek amacıyla karşı bir baş kaldırmadır. Demokrat Parti, 7 Ocak 1946'da kurulan, kurulduğu yıl yapılan seçimlerde azınlıkta kalıp dört yıl sonra yapılan seçimlerde (14 Mayıs 1950'de) 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren, Türkiye Cumhuriyeti'nde çok partili seçimle iktidarı kazanmış Türk siyasi partisidir. Türk demokrasi hayatın da 1946 Demokrat Patinin kurulması ve Adnan Menderes ve arkadaşlarının bu hareketi başlatması önemli bir olay” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE GENELİNDE TEŞKILATLANMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

1946 ruhunu yeniden yorumlamak adına kurulan 1946 Demokratlar Derneği’nin Türkiye genelinde teşkilatlanma çalışmalarının  devam ettiklerini belirten Gürler, “1946 Demokrat Derneği de Türkiye genelinde kurulma çalışmaları gerçekleştiriyor. Federasyon ve konfederasyon çalışmaları içerisinde Adnan Menderes’in misyonunu, vizyonunu yeni nesillere anlatmak en büyük amacımız. 27 Mayıs 1960 darbesi Türk milletinin bağrında kanayan bir yaradır. 1946 Demokratlar Derneği Konya’da şubeleşmesi oldukça önemli. 1946 Demokratlar Derneği Konya olarak gerek menderes ruhunu gerekse 1946 ruhunu yeni nesillere aktarmak için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Mayıs ayı içerisinde Konya’da büyük bir panel ve konferans ile 27 Mayısı anlatacağız” dedi

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim