Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneğinin düzenlediği programda konuşan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Özbekistan’ın Türk- İslam medeniyeti bakımından zengin bir ülke olduğu gibi, ata yurdu olmasının yanında, kültürümüzün, geleneklerimizin ve sanatımızın yaşandığı bir ülke olduğunu söyledi.

Konya Bölge Yazma Eserler Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen, “Özbekistan İzlenimleri” konulu programa, Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, yönetim kurulu, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında konuşan Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, “ Dört ay önce Bekir Şahin bey Özbekistan gezisine katılmıştı. Gördüklerini v e izlenimlerini bizlerle paylaşmak istemesinden mutlu olduk. Kendisine teşekkür ediyoruz. Özbekistan, Türk ve İslam medeniyeti açısından zengin bir ülke olduğu gibi, ata yurdumuzdur. Bu ülkeye bizlerin gitmesi ve tanıması gerekir. Bunun yanında İlişkilerimizin gelişmesi Türk dünyası için çok önemli katkılar yapacaktır” dedi.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, “Nisan ayında TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından düzenlenen Özbekistan gezisine katıldım. Özbekistan bizim ata yurdumuzdur. Çok etkilendiğim bir ülke oldu. Bizim kültürümüzün, geleneğimizin ve sanatımızın yaşandığını gördük. Özbekistan bulunduğu coğrafyanın en gözde ülkesidir. 1991 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Türk ve İslam âlimlerinin yaşadığı, aynı zamanda Türk ve İslam medeniyetinin açık hava müzesi konumunda olup, 33 milyon insan yaşamaktadır. Özbekistan’da bulunan tarihi arşivlerle ilgili çalışmalara şahit olduk. Devlet arşivinde 1 milyon 800 bin belge var. Bugüne kadar korunmaları önemlidir. Bu arşiv belgeleri 9. Yüzyıldan,20. Yüz yıla uzanan tarihleri oluşturuyor. Tarihi Semerkant ili bu ülkede bulunuyor. İpek yolu ve baharat yolunun kesiştiği bu ilde bine yakın âlim yaşamıştır.” dedi.

‘ÖZBEKİSTAN’A ZİYARETLER YAPMALIYIZ’

Türk ve İslam medeniyeti açısında önemli bir ülke olan Özbekistan’a ziyaretler yapmalıyız diyen Bekir Şahin, “Büyük âlimlerin yaşadığı, Türk ve İslam medeniyetinin önemli eserlerinin bulunduğu bir ülke konumuna sahip olan Ata yurdumuz Özbekistan’a ziyaretler yapmalıyız. Özellikle de gençlerimizin gitmesi tanıması önemlidir. Tarihimizi yakından görsünler., kültür ve medeniyetimizi tanısınlar. Barış ve kardeşliğimizin neler yaptığını ve büyük bir medeniyete sahip olduğumuzu, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin ne kadar güçlendiğini Özbekistan gezimizde bir kez daha gördük. “

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim