Ömer Lütfi Ersöz, Cengiz Numanoğlu’ndan “Daha Kur’ân Ne Desin?” isimli şiiri okuduktan sonra Kur’ân ve Sünnet çizgisinde yeniden inşa edeceğimiz medeniyet anlayışımızda gençlerimizin yetişmesinde ana unsurun eğitim olduğunu belirttikten sonra Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, medeniyetin insana ve hayata dair bir anlam yükleme çabası olduğunu, ilk defa mimaride ortaya çıktığını, eğitim yoluyla geliştiğini ifade etti.

İlk gelen ayetin “Oku!” olduğunu belirten Okumuşlar, okumanın metne anlam yüklemek olduğunu, Yaratan Rabb’imiz adıyla okumamız gerektiğini söyledi: “Rabb, tanımlayandır. Firavun da kendisini Rabb ilan etmişti. Bir varlık yaratıcı değilse tanım yapma hakkına sahip değildir. “Peygamberimizin evlenme, boşanma, savaş, barış gibi konularda Rabb’inin tanımladığı eylemleri yaptığını, Müslümanlar Mekke’ye geldiklerinde ellerindeki malzemeyle dört duvarı çevirerek bir mabet yaptıkları üzerinde duran Okumuşlar, birçok dünya medeniyetinin kendi inandıkları Rabb’lerinin yüklediği anlamalar doğrultusunda inandıklarını açıkladı. “Yaratan Rabb” kısmı İslâm medeniyetini diğerlerinden ayıran bir özelliktir.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ ALLAH BİZE GÖSTERİYOR

Herkesin eğitimden yana dert yandığını belirten Okumuşlar, çok katlı binanın taşıyıcı kolonlarının kesildiğini ancak 20. kattaki dairenin dayalı döşeli yapıldığını Beled suresindeki “Biz ona iki göz, bir dil, iki dudak vermedik mi; iki apaçık yolu göstermedik mi?” âyetiyle Allah’tan başkasına köle olmamamız gerektiğine vurgu yaptı. Birbirimize sabrı tavsiye ederek insanlara köle olmaktan kurtulmalıyız.

Okumuşlar; İnsanların dünyadaki çeşitli Müslüman toplulukların sorunlarına ilgi duyarken yanı başımızdaki insanımıza sahip çıkmadığımızı, birbirimize karşı merhametli olmamız gerektiğine dikkat çekerek “Kendimize yapılmasını istemediğimizi başkasına yapmamalıyız. Temelden bir inşaya ihtiyacımız var, yarının ne olacağını bilemeyeceğimiz için medeniyet inşasını eğitimle ortaya koymamız gerekir” dedi.

TEYAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfi Ersöz ve İbrahim Arısu tarafından Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar’a günün hâtırasına dernek plaketi takdim edildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim