İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacakolan davayla ilgili dün gemide olan Konya’lı 12 mağdur dinlendi.

Mağdurlar, İsrail askerlerinin tehdit,işkence ve baskı uyguladığını söyleyerek şikayetçi oldu.

22 Mayıs 2012'da ambargo altındakiFilistin'e insani yardım malzemesi götürmek amacıyla yaklaşık 500 aktivist ileyola çıkan Mavi Marmara gemisinin Akdeniz açıklarında 30-31 Mayıs 2010tarihlerinde İsrail askerlerinin saldırısına uğraması sonucu mağdur olanlardan12’si İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen talimat gereği Konya 4. AğırCeza Mahkemesinde ifade verdi. Konya Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı olarakgemide bulunan Latif Selvi mahkemede verdiği ifadede, "Mavi Marmaragemisine Antalya’dan katıldım. Filistin’deki mağdur insanlara yardım götürmekiçin o gemide bulunuyordum. Sabaha karşı hücumbotlarla ve helikopterle saldırıdüzenlendi. Ben o sırada geminin kıç kısmındaydım. Yanımda yaralanan arkadaşlarvardı sırtımda hafif bir sıyrık oluştu. Kelepçelenerek gözaltına alındık.Yanımda bulunan para ile telefonum alındı ve iade edilmedi. Sorumlularındanşikayetçiyim” dedi.

Gemide bulunan ve yaralananlara yardım edenKonyalı doktor Mustafa Asım Sarıgüzel de, İsrailli yetkililer hakkındaşikayetçi olduğunu belirterek, “Orada ölenler ve yaralananlar oldu. Yaralıçoğaldıkça müdahale edemez olduk. Orada panik oluşturmak için İsrailli askerlertarafından sürekli olarak sis ve ses bombası atıldı. Kışkırtılmaya çalıştık.Saatlerce kelepçeli bir şekilde bekletildik, 2 gece 1 gündüz hapishanedekaldık” diye konuştu.

Gönüllü olarak yardım için giden ŞükrüNortçu ise, "Konya'dan yetimlere götürülmek üzere çeşitli hediyelertopladık. Uluslararası sularda seyrederken etrafımız İsrail donanmasıtarafından çevrilerek gemimiz kuşatıldı. Uyarıda bulunulmadan ateş edilmeyebaşlandı. Kısa bir süre sonra etrafımız kan gölüne döndü. Ölü ve yaralılarımızvardı. İsrail askerleri gemiye çıktı ve bizleri kelepçeleyerek gözaltına aldı.Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldık. Hapishanede bu baskılar devametti. Uluslararası sularda olmayıp işgal ettikleri Filistin topraklarına zorlagirdiğimize yönelik zorla ve tehditle kağıtlar imzalatıldı” dedi.

İnsani yardımın gitmesi nedeniyle gemiyegazeteci olarak katıldığını ifade eden Gazeteci Bilal Çalıkuşu ise, "Botve helikopterlerle saldırı olunca ben de kamera ile görüntü alıyordum. Ateşaçıldı, vurulanlar oldu ve bizleri esir aldılar. Ellerimiz kelepçeliyken bizikamaraya dizip, helikopterle basınç uygulayarak bizi sürekli ıslattılar. Busaatler sürdü. Daha sonra kapalı alana alıp havasız bıraktılar ve psikolojikbaskı uyguladılar” diyerek şikayetçi olduğunu söyledi.

Konya’da 12 mağdurun ifadesi alınırken,başka illerde de aynı şekilde mağdurların ifadesinin alındığı öğrenildi. 6Kasım 2012 tarihinde İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde Mavi Marmara'nın ilkduruşmasının yapılması bekleniyor. İsrail askerlerinin yaptığı saldırınedeniyle İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, İsrailDeniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İsrail Hava Kuvvetleri KomutanıAvishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin hakkında kasten adam öldürmesuçundan 9, ağır yaralamadan 14 ve yaralamadan ise 114 kez ceza verilmesiisteniyor.

İHA


Editör: TE Bilişim