Modern kültürün insanları sosyalleştirdiği alanlar olduğuna inandırdığı kafelerin sayıları her geçen gün artıyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar sayıları parmakla gösterilecek kadar az olan kafelerin sayısı son yıllarda çığ gibi arttı. Talebin fazla olmasına bağlı olarak kafelerin şehir genelindeki bu kontrolsüz artışı bazı sorunları da beraberinde getirdi. 

MELİKŞAH MAHALLESİ’NİN KAFE İSYANI!

Özellikle Meram’ın eski mahalle kültürünün bulunduğu alanlarda ve Selçuklu’nun yeni yerleşim yerlerinde hızla türeyen kafeler zaman zaman ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Yakın zamana kadar Meram’ın en nezih mahallelerinden biri olan Melikşah Mahallesi de kafelerin gazabından nasibini almış durumda. Mahallede her geçen gün sayıları artan kafelerin artık sokak aralarına kadar girdiğini belirten mahalle sakinleri, “Mahallemizdeki kafelerin sayısı arttıkça sorunlarımız da arttı. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında özellikle iftardan sahura kadarki zaman diliminde kafeler tıklım tıklım doluyor. Kafelere gelen müşterilerin araçları da caddelere, sokaklara sığamaz hale geliyor. Evlerimizin giriş kapılarının önüne park edilen araçlar nedeniyle evimize dahi girip çıkarken zorlanıyoruz” dedi. 

OTOPARK ALANI YOKSA KAFE AÇILAMASIN!

Kafelerle birlikte gelen sorunların en bariz şekliyle gözlemlenebildiği yerlerin başında Melikşah Mahallesi’nin geldiğini söyleyen mahalle sakinleri, “Yakın zamana kadar burada huzur içindeydik. Şimdi ise dışarı çıkarken dahi tedirgin oluyoruz. Sakinliğiyle bilinen mahallemiz sanki panayır yeri gibi oldu. İnsanların huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok. Kafeler açılırken, işletme ruhsatı alınırken park alanı zorunlu kılınsın. Yeteri kadar park alanı olmayan yerde kafe açılmasına müsaade edilmesin. Bunun denetimini de belediye yapsın. Herkes gelişigüzel bir şekilde aracını park edip gidemesin. Bu konuda trafik ekiplerinin de duyarlı davranması gerekiyor. Ana caddeler üzerinde araç parkına izin vermiyorlar ama bir arka sokağa ya da Yeniyol’a paralel bir caddeye baktığınızda iki araç yanyana geçemeyecek şekilde araçların park ettiği görülüyor” ifadelerini kullandı. 

SORUN SADECE OTOPARK DA DEĞİL!

Mahallelerinde kafelerden duydukları rahatsızlığın sadece otoparkla da sınırlı olmadığını belirten Melikşah Mahallesi sakinleri, “Kafelerle ilgili rahatsızlığımızı daha önce de Meram Belediyesi’ne iletmiştik. Cadde üzerinde yeni kafe açılmasına ruhsat verilmiyor olduğunu öğrendik. Cadde üzerine ruhsat verilmeyince tabi kafeler de ara sokaklara sızmaya başladı. Kafe sayısı arttıkça mahallenin huzuru kaçtı. Mahalle kültürü diye bir şey kalmadı” dedi. Önemli bir sorunun da gürültü kirliliği olduğuna dikkat çeken mahalleliler, “Zaman zaman bazı kafelerden yükselen müzik sesi, otomobilleriyle kafelere gelen gençlerin yüksek sesle dinlediği müzik, bazı gençlerin araçlarının egzozlarını bas bas bağırtması gibi konular nedeniyle burada bir sorunlar yumağı oluştu. Melikşah Mahallesi’nde ne eski mahalle kültürü kaldı, ne de eskisi gibi huzur kaldı. İnşallah sesimizi bir duyan olur da mahallenin sorunlarıyla ilgilenilir” diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA