Tarihi mağaralar, çöp deposuna dönmüş durumda. Mağaraların duvarları bazı bilinçsiz kişiler tahrip edilmiş

Konya'nın tarihi mekanı olan Sille, bir taraftan yapılan restorasyan çalışmalarla ve yeni yatırımlarla cazibe merkezi getiriliyor. Sille'de bütün bu güzellikler yaşanırken, tarihi mağaraların durumu ise yürek burkuyor. Sille'nin sembollerinden olan içerisinde şapellerin ve mezarların bulunduğu mağaralar çöp deposuna dönmüş durumda.  
MAĞARALAR ÇÖP DEPOSUNA DÖNMÜŞ
Mağaraların içerisi su, kola ve bira şişelerinden geçilmiyor. Mağalar Tarihi mağaların içerisine tuvalet ihtiyaçlarını bile giderenler olmuş. Bu yüzden mağaralar, kokudan gezilemiyor. Her gün çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiği tarihi Sille mahallesinde böyle görüntülerin yaşanması Sille'nin imajına da büyük zarar veriyor. Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde Sille'nin turizmdeki öneminin artırılması hedeflenirken, diğer taraftan tarihi mağaraların korunmaması tezat oluşturuyor. Mağaların adeta çöp depolarına dönüşmesi ve mağaralara giden patika yolların kaygan olması Sille'nin güzelliğine gölge düşürüyor. Mağarayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler ise gördükleri manzara karşısında hayretlerini gizlemiyor.
MAĞARALAR DİZİLER SIRASINDA YIPRANMIŞ
Bir televizyon kanalında yayınlana iki dizinin  çekimleri sırasında da gelişigüzel kullanılan mağaralar, tahrip edilmiş durumda. 1800 yıllık mağaraların duvarlarına “Tek Türkiye” yazıları yazılmış. Yine bazı duvarlarda kalp işaretleri, bayan isimleri de yazılmış. Mağaraların içerisindeki atıklar ise bu tarihi güzelliğe gölge düşürüyor. Yıllardır Konya protokolünün “Sille'nin tanıtımına katkı sağlıyor” diye destek verdiği dizi çekimlerinin ardından adeta bir enkaz kalmış durumda.  Mağaraların duvarlarına kimisi sevdiği kızın adını, kimisi askerlik tarihini, kimisi ise tuttuğu takımın adını yazmış.
MAĞARALARA DA YATIRIM YAPILMALI
Konya turizminin gözbebeği olan Sille'deki tarihi mağaraların gelişigüzel kullanılması, çevre temizliğinin yapılmaması, bir zamanlar bu mağaraların ahır olarak kullanılması tarihi dokuyu yok ediyor. Dizi çekimleri ve bazı vatandaşların bilinçsizliği yüzünden tahrip edilen tarihi dokunun,  restorasyonu ise imkansız. Sille'yi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler ise tahribatın önüne geçilmesi için önlem alınmasını, mağara ve çevresi için çevre düzenlemesi yapılmasını, mağara çevresinde güvenlik önlemi alınmasını ve mağaraların temiz tutulmasını istedi.
DİZİ ÇEKİMİNE KISITLAMA GELMELİ
Almanya'dan gelen Christine Conrad ve Lilya Girgenshon isimle turistler ise gördükleri manzara karşısında şaşkınlarını gizleyemedi. Mağaralara çöp atılmasını ve duvarların tahrip edilmesine bir anlam veremediğini dile getiren  Lilya Girgenshon  “Türkiye'de böyle önemli tarihi eserlere sahip çıkılmaması çok üzücü. Burası önemli tarihi ve turistik bir yer. Buraya Türkler de geliyor Avrupalılar da. Fakat her yere çöp atılmış. Bazı mağaraların içerisi çok ağır kokuyor.  Buranın tekrar temizlenmesi gerekiyor. İnsanlar da bilinçli olmalı ve böylesine önemli tarihi mekanlara sahip çıkmalıdır. Almanya'da böyle bir şeye asla izin vermezler. Konyalı yöneticiler buraya daha fazla önem vermeli ve mağaraların tahrip edilmesinin önüne geçilmelidir” diye konuştu.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Editör: TE Bilişim