Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Vefatının Birinci Yılında Kâzım Dumancı” yâd edildi. Sadreddin Konevi Camii İmamı Bekir Efendi’nin Kur’an tilavetinden sonra toplantıyı açış konuşmasında, “Benim kayınpederimle aynı mahalleden 40 yıllık cami cemaati arkadaşı olan Kazım Dumancı amca olmadan Konevi Mahallesi yazılamazdı” diyen Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya’nın yetiştirdiği kültür adamlarını yaşarken ve öldükten sonra da anarak vefa örneği gösterdiklerini söyledi. 

Konuşmacılar Bahaddin Dumancı, Abdullah Ürkmez ve İsmet Erbaş ile Mehmet Kaya, 101 yaşında hayata gözlerini yuman yazar Kâzım Dumancı’nın hayatını hatıralar eşliğinde ele alarak anlattılar. Konya Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen anma programında Bahaddin Dumancı, babası hakkında şu bilgileri verdi: “Babam Konevi Mahallesinde tek katlı bir kerpiç evde Hüseyin efendi ve Anakız Ayşe Hanım’ın oğlu olarak ve nüfus kâğıdına göre; 1335 (1919), kendi beyanına göre 1333 (1917) yılında dünyaya gelmiştir. Kırk ay askerlik yaptıktan sonra 1943’de evlenmiştir. Bankalarda görev yaptıktan sonra emekliye ayrılarak ölünceye kadar ömrünün diğer kısmını Konevi Mahallesinde geçirmiştir. Hayır işlerine koşmuş,  1951’de Tarsus’ta dernek kurarak Kur’an Kursu açmış ve merhum Kâni Karaca bu kursun ilk mezunlarından olmuştur. Konya’ya döner dönmez Şeyh Sadreddin Konevi Camii Derneğini kurmuştur. Fakir öğrencilerin okumasına ön ayak olmuş ve üniversiteye kadar onlar için gayret göstermiştir. “Edeb Yâhû”, “Lâ Tahzen” ve baskıdan yeni çıkan “Kur’an ve Tefsir Metinlerinde Teslimiyet” adlı eserleri ile 1975’lere kadar olan hayat hikâyesini de yazdı. “Yaşanmış Yıllar “ve “Ömür Dediğin” adlı tv.programlarında hayat hikayesi yayımlanmıştır. 2017 yılında vefat etmiştir. Bu toplantıyı hazırlayan başkan Dr. Mustafa Güçlü’nün şahsında Konya Aydınlar Ocağı heyetine teşekkür ederim.”

OTOBÜS KAÇAR AMA NAMAZ ASLA KAÇMAZ

Damadı Abdullah Ürkmez de, 1973’de tanıdığı Kâzım Dumancı’nın kâmil bir insan olduğunu, damadı olarak kendisinden memnun bir şekilde ayrılarak helalleştiğini ifade ederek “Allah cennetinde cem eylesin” dedi. Pek çok hatırasını anlatan Ürkmez, kayınpederinin çok okuyan ve okuduğunu hayatında tatbik etmek için çabalayan bir insan olduğunu belirterek “Namaz hususunda hiçbir zaman taviz verdiğini görmedim. Şeyh Sadreddin Konevi mahallesinde oturuyordu ve sabah namazı dahil hiçbir farz namazını evinde kıldığını görmedim. Sürekli cami cemaatiyle namazını kılardı. Otobüste yolculuk yaparken daki namazını hiç terketmiyordu. Namazdan dolayı kaçırdığı tren ve otobüsler oluyordu.  O zaman bize “Namaz hiçbir zaman kaçmamalı” diyordu. “Otobüs kaçar ama namaz asla kaçmaz” derdi. Tevekkül yönünden hiçbir zaman işten atılma korkusu olmadığını söyler ve “Er-Ruzkı Alallah oğlum” derdi. İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak konusunda bunu çok iyi yapar ve bu konuda arkadaşlarını devamlı uyarırdı” diye konuştu. 

DUMANCI ÇOK NÜKTEDAN BİR İNSANDI

Diğer damadı İsmet Erbaş da Kâzım Dumancı hakkında, “Torunları ona Bal Dede derlerdi. Hiç yemek seçmezdi. Gençliğinde milli kahramanlar ile milli şairleri anmak için büyük çaba sarfederdi. “Ben muallim olarak gönderildim” hadisi mucibince öğretmenler ile öğretmenliği çok severdi. Kayınpederim çok nüktedan bir insandı” dedi.

Sohbetten sonra Eski Şeyh Sadreddin Camii İmamı Mehmet Kaya, hatıralarını anlattıktan sonra hatimlerin duasını yaptı. Katılımcılara lokum hediye edildi ve Kazım Dumancı’nın “Teslimiyet” adlı son eseri satışa sunuldu. Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, konuşmacılara kitap hediye etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim