Dualar kabul oldu, toprak tava(hazır hale) geldi. Buğday ekimlerinin başladığı bu günlerde çiftçinin gözü gelecek yağmur haberindeydi. Çiftçi yağış yağmaması durumda tohumlarda meydana gelecek zararları düşünürken hayati yağmur toprağın ve üreticinin yüzünü güldürdü. Cumartesi akşamından bu yana etkili olan periyodik yağmurlar, geçtiğimiz senenin aksine sonbaharda tam zamanında yağdı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, etkili olan yağmurlarla birlikte bitkilerin rahatladığını,  yağmurların buğday, şeker pancarı ve kanolaya can suyu olduğunu, mısır ve şeker pancarı hasadının ise biraz gecikmesine karşın yağmurdan dolayı olumsuz etkilenmeyeceklerini ifade ettiler.

“YAĞIŞ TAM ZAMANINDA YETİŞTİ”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yağışların dengeli yağmasını istediklerini belirterek, yağışın su rezervi ve hububat için önemine değindi. Prof. Dr. Soylu, “Cumartesi gününden bu yana yağan yağmurlar buğday, arpa eken çiftçi için bitki çıkışının hızlanması anlamına geliyor. Çiftçilerimizin bir kısmı hububat ekti, bir kısmı da ekmeye devam ediyor. Tam bu zamanda gelen hayati yağmur, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Şu anda hasadı bekleyen tane mısırlar ve şeker pancarı var. Yağmurlar bu hasadı 3-5 gün erteletebilir. Ama olumsuz bir etki yapmaz. Yağmur, güzün ekilen ürünler (bağday, arpa, kanola) için önemli. Artı olarak toprağın su rezervi için de bu yağmurları pozitif buluyoruz. Ekilen ürünler susuzluktan dolayı çoğu çıkmamıştı. Yağmur bu anlamda Allah tarafından tam zamanında geldiğini düşünüyorum. Geçen sene özellikle sonbahar Aralık ayına kadar çok kurak geçti. Aralık’tan sonra da çetin bir kış vardı.  Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi olmasından korkuluyordu fakat sonbahar yağmurları imdada yetişti. Yağış beklenenden en az 1 ay erken geldi. Biz yağışın miktarından ziyade dengeli yağmasını istiyoruz. Bitkilerin yağışı beklediği dönemlerde periyodik yağışlar değerlidir. Küresel ısınma bu anlamda olumsuz etki oluşturuyordu. Örneğin 2 aylık yağmur 1 günde yağdığında o suyun toprağa fayda sağlaması çok zor olur. Bir diğer nokta geçen sene ilkbahar ve kış dönemi istediğimiz gibi geçmesine karşın sonbahar istenilen düzeyde olmadığı için bu durum verimi etkilemişti. Bu sene yağmur sonbaharda güzel başladı. Haziran ayına kadar yağışın olmasını diliyoruz. Kış mevsiminin de karlı geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

“KURU TOHUM KALMADI”

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise geçtiğimiz yıl kurak geçtiğine dikkat çekerek, hububat tohumları için yağış sorunu yok mesajı verdi. Başkan Ataiyibiner, “Dünden bu yana istediğimiz yağışı aldık. Bu günden sonra da yağmur bekliyoruz. Yağmurlar nedeniyle hububat tohumlarında yağış sorunumuz yok, kuru tohumumuz kalmadı. Şu andan itibaren çiftçinin yüzünü güldürecek yağış, şehrin her yerine yağdı. Bundan sonra da yağış bekliyoruz. Ancak yağış yağmasa bile şu andaki rezerv yetecek durumda. Kış mevsimi de yaklaşıyor. Baktığımızda bizler yağmurun kara göre daha çok yağmasını istiyoruz. Kar için biraz erken ama yağmur için tam zamanı.  Karın çevre illerde yağdığına dair haberler geliyor. Şu andaki kar kalıcı değil, geçici bir kar. Geçtiğimiz seneyi değerlendirdiğimizde ise sonbahar ayı kurak geçmişti. Kar yağışına kadar topraklar susuz kalmıştı. Bu yıl ki yağmur daha erken geldi. Çiftçi mevsiminde istediği yağışı aldı diyebiliriz. İnşallah yağmur sorunumuz yok” diye ifade etti.

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim