MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuk olan Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş, Blokzincir; yeni ekonomi kurgusu’nu anlattı. Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Başkanı Ömer Faruk Okka, “Ülkemizin ve şehrimizin ihracat oranını artırmak için yeni pazar arayışlarını sürdürmeye ve aynı zamanda da şubeler arasındaki iletişimi güçlendirmek için Hollanda ve Almanya’da önemli temaslar bulunduk. 9-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen iş geliştirme programımız oldukça verimli geçti. İş geliştirme programını düzenlemekteki amacımız, önümüzdeki dönemlerde, üyelerimizin katılımıyla gerçekleştireceğimiz iş seyahati öncesinde saha araştırması yapmaktı. Bu programımız bir bakıma ön hazırlığımız oldu. Yine Eylül ayının sonuna doğru uzak Doğu’da Endonezya ve Malezya’ya, Amerika kıtasında ise Meksika ve Kolombiya’ya iş seyahati düzenleyeceğiz” dedi. 

Başkan Okka’nın ardından sözü alan Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş, “Blockchain, yeni bir kayıt teknolojisidir. Şu anda dünya ekonomi kurgusu, yapılar ve birlikler değişiyor. Bir üretimin milli olması değil, bir birliğin öncüsü olmak daha çok önem kazandı. Küresel sermaye olarak adlandırabileceğimiz, dünya ekonomisinin öncüsü şirketleri bu alanda yatırımlar yapıyor. Türkiye bu işin çok gerisinde diyemeyiz; çünkü dünya da yeni tanışıyor. Blockchain, Türkiye’nin 11. Kalkınma programında da yer almıştır. 

Kripto paralara ilginin son dönemde artmaya başlamasında 3 önemli sebebi var. En önemli sebebin dünyadaki huzursuzluklardır.  Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları, İran’a operasyon yapılıp yapılmayacağı, yuandaki değer kaybı, sermayeye kısıtlamalar getirilmesi… Dünyada huzursuz paralar var ve huzursuz paraların gideceği bir liman lazım. Bu liman başkasının kontrolünde olan bir liman olmamalı. Çünkü kimin dünyayı kontrol edeceği belli değil. Dolayısı ile hiç kimse kimseye güvenmez bir halde. Gün geçtikçe kripto paralara ulaşılabilir hale geldik. 

Tam bağımsız kalmak istiyorsak, finansal özgürlüğümüzü istiyorsak bu yeni ekonomik kurgusuna göre kendimizi şekillendirmemiz gerekiyor. Peki, blockchain nasıl ortaya çıktı. Para transferi yapıyorsunuz, hepinizin sisteminde var. Biri silse dahi diğer kişilerin de sisteminde kayıtlı olduğu için kimse bunu sorgulamıyor. Gelmişti gelecekti bankadan bir dekont isteyeyim durumu yok. Blockchain, daha önce farklı amaçlarda kullanıldı. Daha sonra yatırımla büyümeye devam etti.

Bizimle ilgili tarafında, yeni sistemin hakimi kim olacak ve Türkiye bu sistemin neresinde olacak. Şirketlerimiz hangi sistemde yer alacak? Buna karar vermemiz gerekiyor. Ya da devlet olarak başka devletlerle ortak bir yapı mı kuracağız? Bilmiyoruz. Ama yapmamız gereken şey bu sistemde rol almak. Çünkü bu bizim finansal özgürlüğümüz ile alakalı bir şey. Biz bu alanda olmazsak eğer tam bağımsızlığımızı sorgularız. Biz eğer bir dijital dönüşüm yapacaksak buradan başlamak zorundayız. Bir ekonomik reform yapacaksak, o reform hareketlerine de bu finansal teknolojilerden başlamak zorundayız. Çünkü dünya ekonomi kurgusu değişiyor. Bunlar tesadüfi süreçler değil. Dolayısı ile bizim bunların içinde olmamız lazım, bunları anlamamız lazım, bunlara göre aksiyonlar almamız lazım. Dijital dönüşümümüzü, ekonomik dönüşümümüzü de kesinlikle bu minvalde yapmamız gerekiyor” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim