1990'lı yıllarda yaygın gazeteler tarafındanher cildi 30 kupona verilen bilgi deposu ansiklopediler internetin ve dijitalbilgi kaynaklarnın gelişmesiyle birlikte sahafçılarda kiloyla satılmaya başladı.
 

Bilgi çağı olarak adlandırdığımız buyüzyılda geçen yılların en önemli bilgi kaynağı olan ansiklopedileri tozluraflara ya da kiloyla satılmaya terk edildi. 1990'lı yılların başında zamanın yaygın gazeteleri tarafından kuponlasatılan dünyanın önemli ansiklopedileri artık sahafçılara yok pahasınasatılıyor. Ansiklopediler, kiloyla artık kağıt fabrikalarına satılıyor. Birzamanlar gazetelerin rekabet halinde sattığı ansiklopediler de dijital bilgiçağının kurbanları arasında yer aldı.

GAZETELER REKABET EDERDİ

1993-1994 yıllarında Hürriyet, Milliyet veSabah gibi dönemin önde gelen gazeteleri tarafından bir cildi 30 kupona verilenTemel Britanica, Ana Britanica, Meydan Laurusse gibi dünyanın önde gelenansiklopedileri artık sahafçılarda kiloyla satılıyor. Sahafçıların birköşesinde toz tutan bu tarihi ansiklopediler dijital bilgi kaynaklarının veinternetin gelişmesiyle birlikte değersiz hale geldi.
 
 

Halbuki bir zamanlar bu ansiklopediler herevde mutlaka bulunan vazgeçilmez bilgi kaynağıydı. Bir nesil buansiklopedilerle büyüdü. 1990'lı yılların öğrencileri yıllık ödevlerini, dönemödevlerini ve  haftalık ödevlerini yapmakiçin bu ansiklopedileri kullanırdı. Herkesin evinin kütüphanesinin bir köşesindeyer tutan ansiklopediler, hızla gelişen internete ve bilgisayara yenik düştü.

ANSİKLOPEDİNİN YERİNİ İNTERNET ALDI

Kimisi bilgi edinmek içir kimisi de zamanınmodasını takip etmek için evinin baş köşesinde en az bir ansiklopedibulunduruyordu. Günümüzde ansiklopedilerin yerini hemen hemen her evde bulunaninternet aldı. Artık herkes bilgiye ya da bazen sözde bilgiye internettebulunan arama motorlarıyla ulaşıyor. Ansiklopedilerin içinde ülke tarihindendünya tarihine, toplumdan bireyin gelişimine kadar çok sayıda bilgi yeralıyordu. Ansiklopediler evlerimizde bulunan küçük bir kütüphaneydi. Onbinlerceinsanın imece usulüyle oluşturduğu internet ansiklopedileri ve sözlükler sanaldünyadaki en büyük paylaşım alanlarından biri haline geldi.

KİLOYLA KAĞIT FABRİKALARINA SATILIYOR

İnsanların okuma konusunda pek iştahlıolmadığını, dizileri izlediği kadar okumayı istemediklerini belirten sahafçıHanzala Okutan, “Yılların birikimini bünyesinde barındıran, tarih kokan vezamanında yıllarca hepimizin elinin altında bulundurduğu ansiklopediler artıkkitapçıların tozlu raflarında bulunuyor. İnternetin hayatımızda girmesiyleansiklopedilere talep olmadığı için ansiklopediler ya depolara atılıyor ya dakiloyla kağıt fabrikalarına satılıyor. Kağıt fabrikalarında bile diğerkitapların fiyatından gitmiyor. Yani şu an çağımızda ansiklopediler ömrünütamamladı. Gönül isterdiki ansiklopediler insanların öğrenme sürecindeinsanların yanında yine bulunsun. Ama internetin bazen doğru bazen de yanıltıcıolarak getirdiği bilgiler ansiklopedileri öldürdü” diye konuştu.

KERİM ATICI


Editör: TE Bilişim