Uzun müzakerelerdensonra yapılaşma başta olmak üzere, elektrik ve su bağlanabilmesi gibi konulardaçeşitli sıkıntılar yaşayan köylü vatandaşlara anlatılması ve köylerdeuygulanmak üzere tip proje üretilmesine karar verildi.

Konya İl Genel Meclisi Kasım ayıtoplantılarının 14. birleşiminde önemli bir konuyu daha çözüme kavuşturmaküzere müzakere etti. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27. maddesinin irdelendiğibirleşimde, 2004 yılında çıkan kanun ile köylü vatandaşların bazı sorunlaryaşadığına dikkat çeken Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, “Belediye vemücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında vemezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planıgerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanlarınihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, köyhalkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibiyapılar için yapı ruhsatı aranmayacak. Köy yerleşik alan sınırları dışındakalan, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım vehayvancılık amaçlı yapıların yapı ruhsatı alınarak inşa edilmesi zorunludur”dedi.

Konu üzerinde yerinde incelemeyapan İmar ve Bayındırlık Komisyonu, İçişleri Komisyonu ve Araştırma veGeliştirme Komisyonu raporlarını okudu. Raporlarda, 5302 sayılı İl Özel İdaresiKanunu’nun 6. maddesinin b bendinde yer alan “İmar, yol, su, kanalizasyon, katıatık, çevre, acil yardım ve kurtarma, orman köylerinin desteklenmesi,ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırlarıdışında yapmakla görevli ve yetkilidir” cümlesine dikkat çekilerek, 3194 sayılıİmar Kanunu’nun Köylerde Yapılacak Yapılar ve Uyulacak Esaslar başlıklı 27.maddesine göre de etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktanyazılı izin alınması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen,sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunluluğu hatırlatıldı. Kanununçıktığı 12 Ekim 2004 tarihine elektrik alamamış eski yapılarınruhsatlandırılmasında yaşanan sıkıntıların da gündeme geldiği raporlarda, yapıruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış binaların kullanma izni verilmeyen ve alınmayanyapılara yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapıhizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halindemuhtarların vereceği karar doğrultusunda elektrik ve su bağlanabileceğibildirildi.

Raporların ardından üyelerin konuile ilgili sorularını İl Özel İdaresi İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanı ÖmerFaruk Gündoğar cevaplandırdı. Raporlar geldiği şekliyle kabul edilirken, köyyerleşik alan sınırlarının belirlenmesine yönelik çalışmanın İl Özel İdaretarafından yapılması, tip proje hazırlanarak bina yapımında kullanmak isteyenvatandaşlara bu projenin verilmesi, 2004 yılı öncesi yapılarla ilgili olarakyapılacak işlerin muhtarların kayıtlarına göre yapılması, Cihanbeyli İlçesiSığırcık köyü, Hüyük İlçesi Değirmenaltı Köyü ve Meram İlçesi Gökyurt Köyü’ndeköy yerleşik alanı ile ilgili inceleme yapılması ve broşür bastırılarakmuhtarlara ve İl Genel Meclisi üyelerine dağıtılmasına karar verildi.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim