Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan yazılıaçıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, 14 Ekim Pazar günüKonya’da KOP kapsamında yapımı gerçekleştirilecek Afşar Barajı ve Afşar-BağbaşıDerivasyon Kanalı inşaatlarının temelini atacağı bildirildi. Konya-Çumra 3.Merhale Projesi içerisinde yer alan ve temeli atılacak tesisler ile AfşarBarajı ile Göksu Havzasındaki suyun Afşar-Bağbaşı İletim Tüneli ile BağbaşıBarajı’na aktarılmasının sağlanacağı kaydedilen açıklamada, "Yapımıtamamlandığında temelden 138 metre yüksekliğe ve 386 milyon metreküp depolamahacmine sahip olacak Afşar Barajı 120 milyon TL’ye mal olacak. Yıllık yaklaşık227 milyon metreküp suyun taşınacağı ve 4,4 metre çapındaki Afşar-BağbaşıDerivasyon Kanalı’nın maliyeti ise 150 milyon TL olacak. Kanal ile Afşar Barajısuyu yanında Taşkent, Kongul ve Hadim derelerinin akımları da iletim tünelinealınarak Bağbaşı Barajı’na aktarılacak. Temelleri atılacak iki tesisin 2012yılı fiyatlarıyla maliyeti 270 milyon TL olarak gerçekleşecek" denildi.

Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel Projesinin ise 12Aralık 2012 tarihinde 212 tesisin açılışı için düzenlenecek törende BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağı bildirildi.

KOP İLE YAKLAŞIK 11 MİLYON DEKAR ARAZİ SULANACAK

KOP; 14 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu ve 1 adedide enerji olmak üzere toplam 16 adet projeyi kapsayacak. KOP ile GöksuHavzası’ndan Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacak toplamyıllık su miktarı yılda 649 milyon metreküp olup, bunun 164 milyon metreküpüiçme suyuna verildikten sonra kalan su ve sulamadan dönen sulardan daistifadeyle Konya ve Karaman Ovaları’nda yaklaşık 11 milyon dekar tarımarazisinin sulanması sağlanacak. Proje ile ayrıca 3 milyon kişinin içmesuyuihtiyacı karşılanacak ve yıllık 3,06 milyar kilo watt enerji üretilecek.

GAP’tan sonraki en büyük sulama yatırımı olanKOP’un tamamlanmasıyla özellikle tahıl ağırlıklı olan ve üreticilerinçoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovası’nda Türkiye ekonomisine büyük katkısağlanacak.

İHA


Editör: TE Bilişim