Hüyük ilçesine bağlı Kıreli beldesinde yerleşimbiriminin içerisinden geçen ve sularını Beyşehir Gölü’ne döken Taşkın Deresiüzerindeki köprüye inşa edilen tuvalet, ilginç görüntüsüyle Karadeniz’dekibirçok yapıyı akıllara getiriyor.

Kıreli beldesinde tarihi geçmişi uzun yıllaradayanan halk arasında ‘mescid’ olarak bilinen Kıreli Kasabası Pazar Camii’ndeşadırvan inşa edilebilecek uygun bir alan bulunmuyor. Hal böyle olunca cemaatihtiyacını evinde görüp, abdest aldıktan sonra camiye gelebiliyor. Beldede,çevresi yakın zaman önce istinat duvarı ile çevrilen minyatür minaresi iledikkat çeken tarihi mekana dini vecibelerini yerine getirmek üzere gidenvatandaşların abdest alma ve tuvalet gibi ihtiyaçları için uygun bahçe vealanlar olmayınca uzun yıllardır yaşanan bu soruna çareler arandı. Ama beldesakinleri soruna yıllar sonra ilginç bir fikir üreterek çare bulabildi.

Kıreli Belde Belediye Başkanı Ali Mermer, sorunuçözmek için ilginç bir fikir ürettiklerini belirterek, “Tuvalet ve abdestalınabilecek bir şadırvan yapacak alan olmayınca caminin hemen önünden geçenTaşkın Deresi üzerindeki köprünün yanına hemen bir ikizini inşa etmeye kararverdik. Üzerine ise hem bayanların, hem de erkeklerin kullanabileceği birtuvalet ve dış duvarına cemaatin abdest alabileceği çeşmeler yaptırdık. Bununlada yetinmedik, hemen yanına derenin üzerine yarısı uzanan bir kamelyayerleştirdik ve yapıya güneş enerjisi bağlatarak sıcak su imkanı da sağladık.Şimdi bazı vatandaşlarımız buradan evlerine sıcak su bile götürüyorlar. Burayıkullanan herkes durumdan hayli memnun kaldı” diye konuştu.

Tarihi mekanın 600-700 yıllık bir geçmişe sahipolduğunu ifade eden Mermer, kerpiçten inşa edilen ve üstü dam olanibadethanenin daha sonra yapıyı korumak amacıyla üzerine kiremitten bir çatıyapıldığını aktardı. Mermer, “Çok nostaljik bir camidir. Görenlerin de ilgisiniçeker. Bazı eksiklerini cemaatle birlikte belediyemiz tamamlamış oldu. Önceetrafını istinat duvarlarıyla çevirdik, sonra kendi atölyemizde mini bir minareyaptık. Etrafta boş bir alan olmadığı için bugüne kadar herhangi bir lavabo veihtiyaç giderilecek bir yer yapılmamış. Bunun üzerine mekanın önünden geçentaşkın köprü üzerine 1960 yılında yapılmış köprünün hemen yanına bir ikiz köprüdaha inşa ettirdik. O ikiz köprünün üzerine aynı anda 4 kişinin istifadeedebileceği hem bayan, hem de erkeklere yönelik bir tuvalet ve lavabo,tuvaletin ön tarafına da bir kamelya yaptık. Cami cemaati vaktini burada oturupdinlenerek geçirsin diye. Çok da güzel oldu. Vatandaşlarımızın beğenisinikazandı. Buraya sıcak su temini için güneş enerjisi de koyduk ve halkımızınkullanımına sunduk” dedi.

Mermer, Taşkın Deresi üzerindeki köprü üzerineinşa edilen tuvaletin giderinin ise beldenin kanalizasyon sisteminebağlandığını da vurgulayarak, bu konuda herhangi bir sorun yaşanmadığınıkaydetti.

İHA


Editör: TE Bilişim