Son 10 yılda Konya’da Sugla Depolaması,Karaören Pompaj Sulaması, Kıreli 1. Kademe Pompaj Sulaması, Prof. Dr. YılmazMuslu Barajı gibi büyük tesislerinde arasında bulunduğu 8 büyük su işi, 10 adetgölet, 16 taşkın koruma ve rusubat kontrolü tesisi ile bir adet yerüstü suyusulaması projesi tamamlanarak hizmete alındı. Tamamlanan bu tesisler ile 194bin dekar alan sulu tarıma açılarak, 208 bin dekar tarım alanının sulamaşebekesi yenilendi. Yine tamamlanan bu tesisler ile yaklaşık 69 km uzunluğundakanal yenilemesi yapılarak tarım arazileri taşkınlardan korundu. Ayrıca ikiilçe, 11 mahalle, iki tesis ve 500 dekar tarım alanı taşkınlardan korundu.

2012 yılında KOP Kapsamında 14 büyük su işive 34 adet küçük su işinde çalışmalar devam ediyor. 2013 yılında ise KOP’ayaklaşık 350 milyon lira ödeneğin yapılması hedefleniyor. DSİ tarafından KOPkapsamında 1999-2002 yılları arasında yalnızca Konya’ya 550 milyon liralıkyatırım yapıldı. Bu dönem içinde sadece 61 bin 700 dekar tarım arazisi suylabuluşturulabildi. Sadece 2006 yılında tamamlanan tek tesis, Kıreli 1. KademePompaj Sulaması, 1999-2002 dönemi boyunca tamamlanan bütün tesisler ilesulamaya açılan 61 bin 700 dekar sulanan alanı neredeyse ikiye katlayarak 112bin dekar alanı suya kavuşturdu. Türkiye’nin en büyük projelerinden birisi olanKonya Ovaları Projesi dahilinde yer alan aynı zamanda dünyanın beşinci en uzuntüneli ve yüzyılın rüyası Mavi Tünel ile bu tünele su verecek Bağbaşı Barajıaçılıyor. Yaklaşık 1 milyon 500 bin dekar tarım arazisinin sulanmasınısağlayacak, toplam maliyetleri 340 milyon lira olan Bağbaşı Barajı ve MaviTünel 12 Aralık tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

DSİ Genel Müdürlüğü KOP kapsamında Konya’nınihtiyaç duyduğu sulama suyu için yeni projeleri hayata geçirmeye ve üretmeyehız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda proje yapım ve planlama aşamasındabulunan ve 1 milyon 841 bin dekar tarım alanını suya kavuşturacak ya da sulamasisteminin yenileneceği 11 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bunlarınyanında içmesuyu ve taşkınları önlemeye yönelik projelerin hazırlanmasıhususlarında da çalışmalar devam ediyor. Yine büyük sulama alanlarına sahipolmayan küçük arazilerin sulanmasını hedefleyen 'Bin Günde Bin Gölet Projesi' kapsamındaKonya’da 33 gölet planlama ve proje aşamasında yer alıyor.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim