KOP İdaresi’nin destekleriyle Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ta İl Özel İdareleri, Konya’da ise Büyükşehir Belediyesi ve Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle ciddi su kayıplarının ve israflarının yaşandığı mevcut açık kanal sulama şebekelerinin kapalı borulu sisteme dönüştürülmesi ve depolama tesislerinin, göletlerin inşa edildiği KOP KÖSİP kapsamında 2011-2019 yılları arasında 778 adet projeye 729 Milyon TL destek verildi ve 121 bin hektar tarım alanı modern sulama sistemlerine kavuşturuldu.

KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında Karaman’da desteklenen 7 adet proje toplu açılış töreni ile kullanıma açıldı. Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen kapalı sistem sulama tesislerinin proje tanıtımı programına Karaman Valisi Fahri Meral, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar, KOP İdaresinden Proje Geliştirme Koordinatörü Mevlüt Pınarkara, Tarımsal Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar ile Karaman il genel meclis üyeleri, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

‘TARIM SEKTÖRÜNDE KÖKLÜ DEĞİŞİMLERE İHTİYACIMIZ VAR’

Bölgenin sahip olduğu su kaynakları varlığı ile toprak kaynakları varlığı arasındaki dengesizliğin son yıllarda kullanılabilir su potansiyeli aleyhine bozulduğunu sonucunda ise tarımsal ve çevresel sürdürülebilirliğin tehdit seviyesine geldiğine dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Küresel iklim değişikliği etkilerinin en çok hissedildiği bölgede, kullanılabilir su varlığı dikkate alındığında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için tarım sektöründe köklü bir değişime gidilmesi gerekmektedir. Tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılar ve kırsalda hayatın zorlukları göçü beraberinde getirmektedir. Yaşanan göç ile bölge tarım bölgesi olma özelliğini gün geçtikçe kaybetmekte ve tarım nüfusu azalmaktadır. Özellikle tarımın geleceği olan genç nüfusun göç ediyor olması ilerleyen zamanlar için büyük tehdit oluşturmaktadır. Bölge'nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60'ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Bu yoğun kullanım sebebi ile Konya Kapalı Havzasında yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 2-3 metre civarında düşmektedir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim