Anadolu topraklarında yaşamış pek çok medeniyetten birisi olan Roma devrinden günümüze ulaşan Antik Via Sebaste yollarını keşfetmek ve tarihi yolun tanıtılması amacıyla Konya Büyükşehir tarafından desteklenen Antik Via Sebaste doğa tarih yolu yürüyüşü 12 – 13 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

18 kilometre yürüyüş yapılan yol 2000 yıllık olup, Roma döneminde inşa edildiği, yakın zamana kadar kullanıldığı biliniyor. Geçmiş tarihte İç Anadolu’yu Akdeniz'e bağlayan bu yolun birçok kısmı halen orijinalliğini koruyor.

Via Sebaste adı verilen antik Roma yolunun 40 sene imparatorluk yapan Augustus (Octavianus) tarafından özellikle Kilikyalı korsanlarla mücadele etmek amacıyla inşa edildiği mil taşlarındaki yazılardan anlaşılıyor. Lykia, Pissidia ve Pamphylia şehirleri başta olmak üzere Güney ve Güney Doğu şehirlerini birbirine bağlayan stratejik öneme sahip bir yol olduğu biliniyor. Yalvaç’tan başlayarak, Şarkîkaraağaç, Hüyük, Konya, Beyşehir, Side koluyla MÖ. 6. yılda inşa edildiği ve özellikle Beyşehir gölünü çepeçevre dolaştıktan sonra bir kolu Syedra’ya diğeri Tarsus, üzerinden Antiocheia ve Osione’ye yani Suriye’ye Mezopotamya’ya kadar uzadığı bilinen bir yol olduğu tahmin ediliyor.

Konya’yı Keşfet sloganıyla gerçekleştirilen doğa yürüyüşüne katılanlar, tarihi bir yolculuk yaptıklarını belirterek, bu etkinliği organize eden Konya Büyükşehir belediyesine teşekkür ettiler.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim