Bakan Davutoğlu, kararlarını değiştirmedikleri takdirde Fransız sömürgeciliğini her gittikleri yerde anlatacaklarını söyledi

Reform izleme Grubu (RİG)’in 24. Toplantısı Konya’da düzenlendi.  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı.
Hükümet olarak reform konusuna ayrı bir önem verdiklerini belirten Bakan Davutoğlu, insanların daha özgürlükçü bir yapıya kavuşması için değişim şartlarına göre reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi. “Biz de reform mekanik bir süreç değil organik ve doğal bir süreçtir” diyen Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti: “Reformlarımız daima insan odaklı olmuştur. İnsanların daha ideal bir yaşama kavuşması için devlet sistemini yeniliyoruz. Bu nedenle siyasi ve ekonomik krizlerle baş edebiliyoruz. Ancak dünyanın bugün Yunanistan’dan başlayıp Avrupa’nın içlerine giden bir ekonomik reform ve Suriye’den başlayıp Fas’a kadar uzanan bir siyasi reforma ihtiyacı var.”
Toplantıda pozitif gündemi, yargıyı, adalet ve güvenlik konularında yapılması gerekenleri konuştuklarını belirten Bakan Davutoğlu, bu noktada üzerlerinde en çok durdukları konuyu anayasa çalışması oluşturduğunu ve toplumun yoğun bir şekilde katıldığı yeni anayasayı ortaya koymak için gerekli konuların görüşüldüğünü kaydetti. Adalet Bakanlığının hazırladığı İfade Özgürlüğü Eylem Planı üzerindeki çalışmaların da aktarıldığını ifade eden Bakan Davutoğlu,  “Avrupa Komisyonu’nun önerilerini yerine getirirken kendilerinin de cesur olmalarını istiyoruz. Öncelikle artık Türkiye’ye yönelik vize muafiyeti sağlanmalıdır. Türk halkı bunu çoktan hak etmiştir. Diğer yandan Kıbrıs müzakerelerine destek vermelidir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Temmuz 2012’de AB Dönem Başkanlığına tek taraflı olarak getirilmemelidir. Onun için 30 Haziran’a kadar Birleşik Kıbrıs için mücadele etmelerini istiyoruz. Bu yapılmadığı takdirde kendisini tanımadığımız bir devletin dönem başkanlığını almasını kabul etmiyoruz. Böyle bir durum yaşandığı takdirde ise AB’nin hiçbir faaliyetinde yer almayız” dedi.
İfade özgürlüğü konusunda ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun en çok üzerinde durduğu konuyu Fransa’nın kabul sözde Ermeni soykırımını tanıması oluşturdu. Fransa tekrar orta çağa dönüyor” diyen Bakan Davutoğlu, Fransız aydınlarını ve sivil toplum örgütlerini de bu çağ dışı yasağa karşı eyleme geçmelerini istedi. Bakan Davutoğlu, “Fransa’nın bu yasağı 18. yüzyıla bile yakışmayacak bir yasaktır. AB’ye, Fransa’ya karşı bir reform izleme grubu kurması için çağrıda bulunuyoruz. Çağdışı yasağa karşı Brüksel harekete geçmelidir. Biz kendimizi tarihimize karşı savunuruz ancak Fransa’da ifade özgürlüğü tehlikedir ve bunun bilinmesini istiyoruz” dedi. Fransa’ya sert mesajlar gönderen Bakan Davutoğlu, Fransa’nın oy kazanma uğruna bu konuda tarafsızlığını korumaması ve yasağı kaldırmayarak sözde soykırıma destek vermeye devam etmesi durumunda Fransa’nın gerçekleştirdiği soykırımları başta Afrika ülkeleri olmak üzere gittikleri her yerde anlatacaklarını dile getirdi.
HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim