Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi tarafınca düzenlenen “1.Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi” Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen zirveye Vali Cüneyit Orhan Toprak, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, belediye başkanları, üniversite rektörleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım gerçekleştirilen programın tarım için önemine vurgu yaptı. Milli tohumculuğun önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, bu konuda kamu ve özel sektörün el birliği yapması gerektiğini belirterek şunları söyledi, “Hepimizin bildiği gibi Anadolu'da neolitik çağın ilk ve en önemli arkeolojik buluntularından biri kabul edilen Çatalhöyük, tarımında ilk yapıldığı yerlerden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Çatalhöyük şehrimiz ve ülkemiz adına, tarihten gelen kültürel mirasımızdır. Bu mirasımızı dünyaya tanıtmak ve gelecek nesillere ulaştırmak için elimizden gelenin en iyisini şehir insanı olarak yapmaya mecburuz. Umarız zirvemizin ismini Çatalhöyük olarak adlandırarak bir farkındalık oluşturmayı başarabiliriz.” 

ÜSTLENDİĞİMİZ ROLÜN FARKINDAYIZ

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Konya Şube Başkanı Edip Yıldız tarım ve hayvancılığın önemli bir alan olduğunu belirtti. Yıldız, “Hayvansal üretimin modernizasyonu ve üretim dalının her alında bulunan insanlara destek veriliyor. Kayıt tutma, küpeleme, 80 bin suni tohumlama, ayak bakımı faaliyetlerimiz var. 22 süt toplama merkezimizde günlük 850 ton süt satışı yapıyoruz. Süt analiz laboratuvarını faaliyete geçirdik. Günlük 70 ton işleyen süt işleme tesisimiz çalışıyoruz. Yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. Türkiye’de öncü ve lider bir birliğiz. Tarımsal üretimi de yapısal sorunlar çözülmeli ve planlama, satış, örgütleme sorunlarına çözüm bulunmalıdır. Hayvan Islahı Kanunu hayati öneme sahiptir. Bizler üstlendiğimiz rolün farkında ve bilincindeyiz” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE TARIMININ LOKOMOTİFİ 

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın tarımın başkenti Konya’da konuşmanın oldukça önemli ve değerli olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Çatalhöyük medeniyet ve ziraatın temellerini oluşturulması oldukça önemlidir. Konya, Türkiye tarımının lokomotifidir. Verimli toprakları, farklı ürünleri ve değerleri ile liderlik yapan çok önemli bir ildir. 180 üzerinde ihracat yapan bir kent. Buğday, arpa şeker pancarı, lale ve hayvansal üretiminde hep birinci sırada yer almıştır. İnsanoğluna hizmet eden sektörler önemlidir ancak bunların birincisi tarımdır. Su ve gıda savaşları konularını önemsiyoruz. Yeni stratejileri takip ediyoruz. Ülkemiz artan yenilikleriyle tarımda önemli adımlar atılmıştır. Çok çeşitli alanlarda yoğun çalışmalar yapmalıyız. Bakanlığımız çok önemli destekleri var. Ülkemizin potansiyeline güvenmeli ve tanıtım konusunda uçtan uca yerlileşmemiz ve gerekli tedbirlileri almamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.” 

“BU SÜREÇTE İHRACAT YAPABİLMEK HAYATİ ÖNEME SAHİP” 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı, KTO Başkanı Selçuk Öztürk de programın önemine vurgu yaparak milli tarımın önemine dikkat çekti. Öztürk, “Tarım, savunma sanayisi ile eş değer öneme sahip bir sektördür. Konya havzasının su ihtiyacı vardır. Bu alanda çalışmaların hızlanması ülke ve Konya açısından oldukça önemlidir. Konya’da sanayileşmenin temeli tarım ile yapılmıştır. Türkiye ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte ihracat yapabilmek hayati öneme sahip. 2019 yılında ihracatımızı yüzde 20 arttıracağız. Konya tarım konusunda itici güç olma yolunda ilerlemektedir” dedi.

“TÜRKİYE TARIMSAL HASILASINI 2,5 KAT ARTTIRMIŞTIR “

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yarımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye’de tarım deyince akıllara gelen ilk kentin Konya olduğunu söyledi. Tunç, “Tarım stratejik bir sektördür, temel önceliktir. Dünya’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye son 16 yılda tarımsal hasılasını 2,5 kat arttırmıştır. Türkiye; Avrupa’da 1, Dünya’da 7. sıradadır. Türkiye için tarım, katma değer üreten en önemli sektördür. Merkez ve taşra çalışmalarını tek çatı altında birleştireceğiz. Tarım örgütleri daha aktif rol almaya hedefliyoruz. Vereceğimiz destekler her geçen yıl artarak devam edecektir. Eylül ayında tarım şurası düzeleceğiz. Burada; üniversiteleri, tarımsal sivil toplum kuruluşlarını, üreticilerini ve sanayicileri bir araya getireceğiz. Konya üretim rakamları ile Türkiye’nin en önemli şehridir. Önümüzdeki yıllarda Konya en önemli merkez olacaktır. Konya’nın üretim değerini arttıracağız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ