Bizim elimizde de önemli bir koz var;Biz, Konya Ovası’nın tarım sektörünün Ferrarisi olduğunu biliyoruz veFerrariye, Ferrarinin hakkını vermeye çalışıyoruz” dedi.

İstanbul’da bulunan Konyalı işadamı, bürokrat, yönetici, akademisyen veçalışanların oluşturduğu Konyalılar Vakfı ve Konyalılar Derneği’nce düzenlenen“Konyalılar Vakfı Toplantısı” Konyalılar Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Yaptığı konuşmada dünyanın ve Türkiye’nin gelişim seyrine dikkat çekenRecep Konuk çıkarılması gereken 3 dersi ortaya koydu: “Eğer dünya ticaretindeyükseleceksek gıda, enerji gibi sektörlere yönelmeliyiz, işgücüne katılımıarttırmalıyız, rekabetçi yapımızı güçlendirmeliyiz.”

Dünyanın geleceğinde enerji ve gıdanın iki stratejik sektör olduğunu veikisi içinde Konya’nın biçilmiş bir kaftan olduğuna dikkat çeken PankobirlikGenel Başkanı Recep Konuk, Konyalıları hedef tayin etmeye ve gaza basmaya davetetti. Recep Konuk yaptığı konuşmada şunlara değindi:

“Bugün 6 milyar 973 milyon 740 bin olan dünya nüfusunun, 2050 yılında yani38 sene sonra 9 milyara ulaşması bekleniyor. Bu, şu demek; daha çok gıdayaihtiyaç var. Daha çok ürüne, daha çok üretime ihtiyaç var. Yani geleceğindünyasında artacağı kesin olan en belirgin şey, gıda talebi olacak. Daha çoküretmek için enerjiye talep katlanarak artacak. Konya, bu iki sektör açısındanda şanslı ve halen değerlendirilmemiş, değerlendirilmeyi bekleyen önemli birpotansiyele sahip. Dünyanın en önemli tarımsal üretim havzaları arasında ilkonda Konya Ovası mutlaka sayılıyor. Karapınar’da müthiş bir kömür rezervi var.Oradaki kömürü sobada yakamazsınız ancak her yıl 2 bin megavat elektriküretebilirsiniz. Güneş enerjisi için en uygun yerin de Konya olduğu yazılıpçiziliyor.”

3 sene önce aynı toplantıda hemşerileri ile bir araya gelen Konuk, 3 senedeKonya’nın İl Gelişmişlik Endeksi sıralamasında Türkiye’de 26’ncı sıradan 20’ncisıraya yükseldiğine dikkat çekerek, “2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye önünebüyük hedefler koydu. Tarım sektörünün önünde de büyük hedefler var. Mesela 60milyar dolarlık tarımsal üretimimizi 150.000 milyar doların üzerine çıkarmayı,dünyanın en büyük tarım ekonomileri arasında ilk beşte yer almayı hedefliyoruz”dedi.

Recep Konuk, “Biz Ova insanıyız. Ovadan bakınca her şey küçük görünür. Ovaproblemleri de küçültür, yapılan büyük işleri de. Mesela Toroslara Antalyatarafından bakarsanız, haşmetli, heybetli bir dağ görürsünüz, Konya Ovasındanbakarsanız, iki adımda aşılacak tepe dersiniz” diyerek şöyle konuştu; “Meselabizim Çumra Entegre Tesisimiz koca ovada bir nokta gibidir. 30 kilometreuzaktan, bir buğday silosu dersiniz, 10 kilometrede silolarıyla bir undeğirmenine benzetirsiniz, 1-2 kilometrede fabrika olduğuna kanaat getirir,nizamiyeden içeri girince yapılan işin büyüklüğünü anlarsınız. Dediğim gibi bizova insanıyız ve ovaya kondurduğumuz hiçbir şey ovanın silüetinideğiştirmediği, değiştiremediği için bize büyükmüş gibi gelmez.  Mesela biz Konya Ovası’na 7 milyonun üzerindeağaç diktik, bu dünyanın her tarafında ciddi bir rakamdır, ancak Konya Ovasıiçin ovanın yüzeyine çekilen bir çizikten ibarettir. Hepimizin genlerineişleyen bu ovalı bakış açısı belki de bizim Konya Şeker’deki yatırımiştahımızın sebebidir. Çünkü biz ne yaparsak yapalım hala kendimizi büyük işyapmış olarak görüp rehavete kapılmıyoruz. Biz Ova’nın rengini de kaderini dedeğiştireceğiz dedik ve yaptıklarımız Ova’da fark edilene kadar durmamakararlılığındayız. Ancak sizden ufak bir ricam olacak, siz Ova’nın dışınaçıkmış Konyalılar olarak, Toroslara Antalya’dan bakar gibi bakın ki, Ova’dakalanlara farklı bir bakış açısıyla yapılanları ve yapılması gerekenlerianlatın, yani Ova’da olup da Ova’nın büyüsüne kapılanlara rehberlik edin.”

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim