MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Ahmet Arslan’a Konya’ya yapılması beklenen yatırımların son durumu hakkında sorular yöneltti.
Yüksek hızlı tren yapımının ardından Konya’daki ulaştırma yatırımlarının aksadığını ifade eden Kalaycı, birçok şehirde çevre yolu projelerinin tamamlanıp hizmete girmesine rağmen Konya’nın çevre yolu sorunu çekmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Kalaycı, “Hızlı tren yapıldı Konya’ya ama dört beş senedir maalesef bazı projelerimizde aksama var. Bu projelere son Konya ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’da dikkat çekti. Bunlardan bir tanesi Çevre yolu. Şimdi gerçekten Konya merkezin şu anda en önemli sorunu şehir içi trafikteki yoğunluk. Konya’da her geçen gün artan araç trafiğiyle birlikte şehir içi ulaşım alarm veriyor. Yağmur yağdığı zaman âdeta trafik duruyor. Bunda tabii değişik etkenler var. Konya’nın mevcut çevre yolunun şehir içinde kalmış olması, ana cadde hâline gelmiş olması tabii ki bu trafik yoğunluğunda en önemli etkenlerden. Yapılan araştırmalara göre, eğer çevre yolu yapılırsa mevcut şehir içi trafiğinin üçte 1’inin dışarı çıkarılması söz konusu. Tabii Konyalı burada bezdi. Bu şehir içi trafiğin rahatlaması için çevre yolu projesi on yılı aşkındır gündemde. Önceki yıl proje parçalanarak uygulamaya konuldu. Önce kolay yerden başlandı. Karaman yoluyla Ereğli yolu arasındaki 22 kilometrelik kısım ihale edildi. Bu yıl bitecek dendi, henüz bitmedi ama o kısım tamam diyelim, 49 kilometrelik Ereğli yolu ile Afyonkarahisar yolu arasındaki kısım ihale edildi, orası 2019’da mı, 2020’de mi ancak bitecek. Geri kalan, Afyonkarahisar ile Antalya çıkışı dediğimiz yer 51 kilometre, daha projesi bile ortaya konmamış bildiğim kadarıyla. Bu konularda iş başladı ama maalesef yavaş yürüyor. Birçok ilin çevre yolu tamamlandı, ilçelerin bile tamamlandı ancak Konya gibi koskoca bir vilayetin hâlâ çevre yolu sorunu çekmesi hakikaten kabul edilemez” dedi.

"Konya'ya bir müjde verebilecekmisiniz ?"
Kalaycı, Bakan Arslan’a 2018 yılında ilk aşamasının bitirileceği söyleyen Konya Metro Projesinde henüz temel dahi atılmadığını hatırlatarak, projenin son durumunu sordu. Kalaycı, Konya merkezde araç muayene istasyonu sorununu da dile getirerek, 2016 yılında faaliyet geçeceği sözü verilen ikinci araç muayene istasyonunun neden açılmadığını gündeme getirdi.
Mustafa Kalaycı, “Konya çevre yolu, metro projesi, ikinci muayene istasyonu ne zaman faaliyete geçecek. Ayrıca Türk Hava Yollarına Konya’dan İran ve Lefkoşe’ye karşılıklı uçuşları başlatmasının önerildiği, turizmcilerimizin on bin koltuk garantisi dahi sunduğu ifade edilmektedir. Bu konuda Konya’ya bir müjde verebilecekmisiniz? Denize ikinci havalimanı yapıyoruz diyorsunuz, çok güzel. Konya’nın sivil hava limanına kavuşturulması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Birçok ülkeden daha büyük olan Konya’da mevcut otoyol sıfır kilometredir. 2035 vizyonu çalışmasında Konya’dan geçecek bir otoyol var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın sorulara önümüzdeki günlerde yazılı cevap vermesi bekleniyor. 
İHA

Editör: TE Bilişim