Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, İsrail'in Başkenti olarak Kudüs'ü tanıması tüm dünyada tepki çekti. İslam dünyası açıklamaya tepki gösterirken, Müslümanlar Kudüs'ü savunmaya kararlı olduklarını vurguladı. Dünya liderleri ise ABD Başkanı Trump'a kararını yeniden gözden geçir uyarısında bulundu. Konya'da karara en sert tepki gösteren yerler içinde yer oldu. Siyasi Partiler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, vatandaşlar, "Kudüs namusumuzdur" diyerek kararı tanımadıklarını ifade etti. Bazı sivil toplum kuruluşları ise ABD'ye tepki olarak Cuma namazının Ayasofya'da kılınması önerisinde bulundu. 

CHP'DEN ABD’NİN KUDÜS KARARINA TEPKİ

CHP Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal, ADB başkanı Trump’ın Kudüs kararına tepki göstererek, kınadıklarını söyledi.  ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz diyen CHP Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal, “ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Bu talihsiz karar, iki devletli çözüm perspektifine indirilmiş ağır bir darbedir. Bölgede o kadar sorun varken, kendi iç sıkışmışlığını aşmak amacıyla alındığına inandığımız bu yanlış kararın bölgede tansiyonu daha da arttıracağından endişe duyuyoruz. Hiç şüphesiz bu tek taraflı alınan kararı tanımayacağız. Umarım ABD başkanı bu yanlış kararından vazgeçer” dedi.

KONESOB: KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZ

ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan edeceği yönündeki açıklamalarına tepkiler çığ gibi büyüyor. Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail’e böyle bir koz verilmesinin hiçbir hukuki, insani ve vicdani açıklaması olamaz, Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir" dedi. 

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin ve Trump'un bu kararını protesto ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma düşüncesi kabul edilemez. Filistinli kardeşlerimiz bugün, hiçbir hukuki dayanağı olmayan, insanlık dışı muamelelere maruz kalırken, İsrail’e böyle bir koz verilmesinin hiçbir hukuki, insani ve vicdani açıklaması olamaz. Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail’in emellerinden biri olan bu hamleyi geri çekmelidir. Filistin, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Tüm İslam alemi olarak var gücümüzle bu zulmün ve bu kararın karşısında durmalıyız." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kudüs, Müslümanların Kırmızı Çizgisidir” açıklamasını hatırlatan Başkan Karamercan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesi çok doğru ve yerinde. Gerçekten Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi ve bu bir insanlık meselesi. Müslümanların kanayan yarası olan Kudüs’ün işgaline tüm dünyanın tepki vermesi gerekiyor” diye konuştu.

EMLAKÇILAR ODASI: ABD’NİN KUDÜS KARARINI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz” dedi. Başkan Altınay yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını kabul edilemez buluyor ve siddetle kınıyoruz. Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi ve kadim bir İslam şehridir. Kudüs bizim onurumuz, şerefimiz, iffetimizdir. ABD Başkanı Trump bu kararından vazgeçmelidir” dedi.

MÜSİAD: ABD'NİN KARARINI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ

 Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Başkan Okka; “ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma düşüncesi kabul edilemez. Filistinli kardeşlerimiz, bugün hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir işgale ve insanlık dışı muamelelere maruz kalırken, zulmü durdurmak yerine zulmü destekler şekilde bir tavır alınmasının hiçbir hukuki, insani ve vicdani açıklaması olamaz. ABD, bu girişiminden derhal vazgeçmelidir. Kudüs, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Biz Müslümanlar olarak, Müslüman iş insanları olarak var gücümüzle bu zulmün karşısında durduk ve duracağız. Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan ve MÜSİAD şube başkanlarıyla birlikte Ağustos ayında Kudüs ve ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya ziyaret ederek bu duruşumuzu orada da ifade etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kudüs, Müslümanların Kırmızı Çizgisidir” şeklindeki ifadesiyle birlikte, konuyla ilgili açıklamalarını ve bölgedeki sorunları daha derinleştirecek adımların atılmaması konusundaki ikazını destekliyoruz. Müslümanların kanayan yarası olan Kudüs’ün işgaline tüm dünyanın tepki vermesi gerekmektedir. Bu bir insanlık meselesidir, ABD’nin aldığı sorumsuz ve uluslararası hukuka aykırı açıklamasını şiddetle reddediyoruz” dedi. 

ASKON: KUDÜS ONURUMUZ VE ŞEREFİMİZDİR

ABD’nin Kudüs’e İsrail’in başkenti olarak tanımasını hadsizce bulduklarını ifade eden ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, “Kudüs İslam’ın onurudur. Kudüs’le ilgili tasarruf yetkisi sadece Müslümanlarındır” dedi.  Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, ABD’nin Kudüs’le ilgili sergilediği küstah tavrı sert bir dille eleştirdi. Yıldırım, “Siyonizm’in kuklası görevini üstlenen Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ve Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarına resmen duyurdu. Kudüs’le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD’yi de İsrail’i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacaktır” diye konuştu.

Yıldırım, “ABD’nin, Siyonist işgalin ilk günlerinden beri terör şebekesi İsrail’i kanatları altına aldığını herkes görüyor. Elindeki kirli propaganda gücü ile İslam’ı ve Müslümanları terörle özdeşleştirmeye çalışan ABD’nin gerçekte kendisi tüm dünyadaki terör olaylarının müsebbibidir. Bir yerde masum sivillerin hedef alındığı saldırılar varsa, tetiği çeken hangi örgüt olursa olsun, arkasındaki azmettiriciler ABD ve İsrail’dir” dedi.

Başkan Yıldırım, “Kadim bir İslam şehri olan Kudüs’ü, ilk kıblemiz olan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak nitelendirmek ABD’nin bu coğrafyadaki tüm varlığının ve ilişkilerinin ciddi bir biçimde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır. ABD haddini bilmelidir. Bizim topraklarımızdaki tasarruf yetkisi sadece bizdedir” ifadelerini kullandı. Yıldırım, “Kimse kendi teslimiyetine bahaneler bulmasın, bundan sonra bulamaz da. Kudüs’e sahip çıkmayana sahip çıkılmayacaktır. Kudüs’ü Siyonist İsrail’e terk eden kendisini de terk edilmiş bulacaktır. Kudüs için adım atan kendi onurunu, iffetini, izzetini koruyacaktır. Kudüs, İslam’ındır ve ebediyen Müslümanların kalacaktır” şeklinde konuştu.

TÜMSİAD: KUDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLAMAZ 

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şube Başkanı Berdan Aktan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının asla kabul edilemeyeceğini söyledi. TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Berdan Aktan yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması için gerekli emri verdiğini açıklamasının bölgenin resmen işgali anlamına geldiğini dile getirdi. Aktan, “Bu kararla ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiştir. Müslüman dünyasının asla kabul edemeyeceği bu karar bölgede istikrarsızlığı artıracağı gibi İsrail-Filistin barışına da büyük bir darbedir. Sadece Filistin’de yaşayan Müslümanların değil tüm dünya Müslümanlarının mukaddesi olan Kudüs ile ilgili alınan kararı kınıyoruz. Müslümanların kutsalı yok sayılarak bölge bir avuç azınlığa verilmek istenmektedir. Yıllardır tüm işgal girişimlerine rağmen Mescid-i Aksa’yı canları pahasına koruyan Filistinli kardeşlerimiz unutmasınlar ki, dün olduğu gibi bugünde onların yanında olacağız” dedi.

KONSİAD: TRUMP’IN KARARINI TANIMIYORUZ

KONSİAD Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Aydın, Konyalı işadamları olarak, dünyaya Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ilan eden ABD Başkanı Trump’ın kararını tanımadıklarını açıkladı Kısa adı KONSİAD olan Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Aydın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ABD yönetiminin kararını tanımadıklarını açıkladı. KONSİAD olarak ABD Başkanı’nın açıklamasını sorumsuzca yapılmış bir açıklama olarak değerlendirdiklerini belirten Hasan Hüseyin Aydın Başkan Trump’tan, Ortadoğu’yu yeni bir belirsizliğe sürükleyecek kararından vazgeçmesini istedi. Aydın konuya ilişkin açıklamasında şu görüşlere yer verdi; 

“Bölge, pimi çekilmiş patlamaya hazır bir bomba gibi. ABD Başkanı Trump ise sözde barışa katkı sağlayacağı gerekçesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklıyor. Yetmezmiş gibi Başkan Trump bir adım daha ileri giderek, ABD’nin İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını söylüyor. ABD’nin de daimi üyesi olduğu BM’nin daha önce konuya ilişkin aldığı kararlara göre bu açıklama yok hükmündedir. Öte yandan bu karar, bölgede barışa katkı sağlamayacağı gibi Filistin-İsrail barış çabaları ile Ortadoğu barış sürecini de çok ciddi yaralayacaktır. Onun için Başkan Trump yol yakınken bu hayalinden bir an önce vazgeçmelidir. Aksi takdirde bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluktan ABD yönetimi sorumlu olacaktır.”  KONSİAD olarak kararı şiddetle kınadıklarını ifade eden Aydın, İİT Zirvesi'nin 13 Aralık'ta İstanbul’da yapacağı  toplantıyı hatırlatarak, “Bu toplantıyı ve toplantıda alınacak kararları önemsiyoruz.  Müslümanlar bir araya gelerek, ABD ve aynı zihniyetteki ülkelere karşı gereken cevabı mutlaka vermelidir” diye görüş belirtti.

BAŞKAN TUTAL: KUDÜS TÜM İSLAM ALEMİNİN NAMUSUDUR

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesini kabul etmediklerini kaydetti. Kudüs üzerine oynanan oyunlara ülkemiz ve milletimiz asla sessiz kalmayacaktır diyen Başkan Tutal;" Kudüs bizim ilk kıblemizdir, Müslümanların ortak davası olan mukaddes şehrimizdir. O nedenle Kudüs’ün başkent ilan edilmesi çabalarını kabul etmiyoruz, kınıyoruz. İslam mirası olan Kudüs şehri üzerine oynanan oyunlara ülkemiz ve milletimiz asla sessiz kalmayacaktır.Bunun aksini iddia eden haçlı zihniyetinin ortaya koyduğu kirli plan amacına asla ulaşamayacaktır. Bu kirli planın başarıya ulaşmasını engellemek için tüm İslam Coğrafyası bir ve beraber olarak hareket etmeli ve açık yüreklilikle tepkisini göstermelidir" dedi. Kudüs'ün  geçmişte binlerce medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal;"ABD yönetiminin almış olduğu bu kararın açık bir şekilde uluslararası hukuka aykırı, Birleşmiş Milletler Kararlarının ihlalidir. Kudüs birilerinin meselesi değil, tüm İslam Aleminin namusudur. Bu yanlıştan kısa zamanda dönülmesini umuyorum. Sultan Abdülhamid Han "Mekke Allah'ın haremidir. Medine Rasulallah (S.A.V.)'ın haremidir. Kudüs Müminlerin haremidir. Biz var olduğumuz sürece Kudüs düşmeyecektir!" demişti. Bu, 110 sene önce de böyleydi bugün de böyle, dünya var olduğu müddetçe de Kudüs müminlerin haremi olarak kalacaktır"

RİBAT: ABD'NİN KARARI KABUL EDİLEMEZ

RİBAT Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Büyük, dünyaya Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan eden ABD Başkanı Trump’ın kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti. RİBAT Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Büyük, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek “Bu karar, tüm Ortadoğu'nun istikrarını tehdit etmektedir.” diyerek ABD'nin bu kararından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Muzaffer Büyük, “Bölge, pimi çekilmiş patlamaya hazır bir bomba gibi. Dünyanın gözlerinin içine baka baka fütursuzca Müslümanların ilk kıblesi, peygamberler diyarı, efendimiz S.A.V. imamet merkezi, Miraç ve İsra durağı Mescid-i Aksamıza saldıran işgal rejimi bilsin ki; Mescid-i Aksa bizimdir. Zalim İsrail, yıllardır sürdürdüğü zulme ve işgale yenilerini ekleyerek insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Emperyalist, Siyonist güçler İsrail'in varlığını meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Çünkü hedefi İslami direnişle özdeşleşen Filistin davasını tarihe gömmek ve ümmetin dirilişini engellemektir. Filistin'in çocuklarının kutsallarımıza bizim adımıza sahip çıkmalarını suç olarak gören dünya kamuoyuna sesleniyoruz; İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından derhal çekilsin. Tüm dünya şunu bilsin ki Filistin İslam toprağıdır. Filistin'i bağımsız kılmak tüm ümmetin görevidir. Bu görev işgal sona erinceye, Filistin bağımsızlığına kavuşuncaya, Filistin halkının üzerindeki tüm baskı uygulamaları kalkıncaya kadar devam edecektir" dedi.

RİBAT Eğitim Vakfı olarak kararı şiddetle kınadıklarını ifade eden Muzaffer Büyük, İİT Zirvesi'nin 13 Aralık'ta İstanbul’da yapacağı  toplantıyı hatırlatarak, “Bu toplantıyı ve toplantıda alınacak kararları önemsiyoruz.  Müslümanlar bir araya gelerek, ABD ve aynı zihniyetteki ülkelere karşı gereken cevabı mutlaka vermelidir” diye konuştu.

Öte yandan Ribat Eğitim Vakfı kardeşliği ön planda tutarak Kudüs hassasiyetine vurgu yapan Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Büyük, "vakıf olarak Kudüs başta olmak üzere tüm mazlum ve mağdur kardeşlerimize yardım ve desteklerimiz sürecek" şeklinde konuştu.

KONMUHDER: CUMA NAMAZINI AYASOFYA’DA KILALIM

ABD tarafından, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanımasına bir tepkide (KONMUHDER) Başkanı Celal Emiroğlu’ndan geldi. Emiroğlu, ABD’nin bu şeytani planına karşılık ilk olarak yarınki ilk Cuma namazının Ayasofya’da kılınarak tepkilerin dile getirilesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanıdığına ilişkin kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. Alınan kararın İslam dünyasına ve İslam’a bir saldırı olarak değerlendiren Konya Muhasebe Hukuk Eğitim ve Kültür Derneği (KONMUHDER) Başkanı Celal Emiroğlu, Müslümanların birlik olup, alınan bu şeytani kararın karşısında dik durması gerektiğini söyledi.  ABD’nin sinsi planına karşı atılacak her adımın bilinçli ve dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Emiroğlu, “. Kudüs’ün, Mekke, Medine ve İstanbul olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Müslümanlar için kutsal olan, Peygamber efendimizin miraca yükseldiği bu mübarek beldeyi korumak boynumuzun borcudur. Müslümanların son kalesi mübarek beldeyi her ne pahasına olursa olsun korumalıyız. Burada en çok Türkiye’ye görev düşüyor. Hükümetin ve siyasi partilerin ortak hareket ederek, akılcı kararlar alması gerekir. En önemli kararlardan biride beklentimiz özlemimiz olan Ayasofya’nın bu Cuma ibadete açılarak buradan dünyaya haykırmamız gerekir. Yapılan zulmü ve şeytani planı İslam coğrafyasına anlatmamız lazım. Aksi halde kınamalarla, birkaç gösteri ile bir sonuca ulaşamayız” dedi.

Kutsal mekanların korunması uluslararası alanlarda son derece önemli olduğu ve ihlali durumunda savaş sebebi sayılacağının altını çizen Emiroğlu, ABD’nin ateşle oynadığına vurgu yaptı.

EMİNE ÖZDEMİR 

Editör: TE Bilişim