Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Yörük Türkmenleri Derneği Başkanı Yusuf Yılmaz, geçtiğimiz hafta Söğüt'te düzenlenen 738. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri ve Konya'dan Söğüt'e gönderilen Sancak hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Başkan Yılmaz yapmış olduğu açıklamada, her yıl Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Ertuğrul Gazi'yi anma ve Yörük Şenlikleri'nin son iki yıldır Selçuklu Sultanı 3. Alaaddin’in, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’ye 1298’de uç beyi olarak sancak ve bazı hediyeler göndermesinin temsili ile başlamasının Konya ve Konya Yörük ve Türkmenleri adına  büyük bir övünç kaynağı olduğunu belirtti.

İki asrı aşkın bir süre  Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya’dan Söğüt'e gönderilen berat ve sancağın 600 yıl 3 kıtaya hükmettiğini  ifade eden Başkan Yılmaz, Konya'dan Söğüt'e gönderilen Sancağın, Alâeddin Köşkü önünde  halka açık olarak yapılacak büyük  bir merasimle yapılmasını ve yine Söğüt'te  yapılan şenlikte Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından  büyük bir Konya Otağı'nın kurularak Konya'mızın şenliklerde daha etkin bir rol almasını temenni ettiklerini söyledi.

Yörük ve Türkmenlerin Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin kurucu unsuru olduklarını söyleyen  Başkan Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de Yörük-Türkmen olduğunu vurgulayarak kendilerini ulus devletin kurucu ve koruyucu gücünün bir parçası olarak kabul ettiklerini, Atatürk’ün Anadolu gezisi sırasında   “Toroslara çıkın bir bakın, nerede kara bir Yörük çadırı görürseniz, dumanı da tütüyorsa dünyada hiçbir güç bizi asla yenemez” sözü ile Yörük ve Türkmenlerin vatanperverliğini net bir şekilde dile getirdiğini söyledi.

Son zamanlarda her alanda olduğu gibi Yörük, Türkmen camiasının da  suiistimal edildiğini, Yörük Türkmen ismini kullanan sözüm ona derneklerin kurulduğunu, bu kişi ve kuruluşların Yörük Türkmen ismini ve kültürünü zedeleyen, yozlaştıran ve rencide eden tavırlar sergilediğini belirten Başkan Yılmaz, Kişisel çıkar ve menfaate yönelik çalışmalarla Kendilerini "Yörük Türkmen Beyi" ilan edenlerin, düzenledikleri toplantılara gelen  davetlilerin omuzlarına keyfiye koymayı adet haline getirdiklerine dikkat çekerek özellikle yerel yöneticilerin, iş adamlarının ve halkın bu tür aldatmacalara kanmaması konusunda uyarıda bulundu.

HABER MERKEZİ