Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı firma ve bu firmaların ürünleri kamuoyuyla paylaşıldı. 

Bakanlığın internet sitesinde, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları ilan edildi. Yapılan açıklamada gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak büyük bir titizlikle yürütüldüğü belirtildi. Yapılan açıklamada 

173 firmaya ait 282 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı belirtildi. Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye "www.tarim.gov.tr/GKGM" adresinden ulaşılıyor.

KONYA’DAN 7 FİRMA

Bakanlık tarafından tespiti yapılarak kamuoyuna duyurulan firma arasında Konya’dan da 7 firma ve bu firmalara bağlı ürünler bulunuyor. Açıklanan listedeki Konyalı firmalar şöyle;

- Köftecim markasının Kasap Köfte ürününde Sindirim Sistemi Dokusu ve Baş Eti Tespit edildi. 

- Akgökseller Gıda Süt ve Süt Mamulleri’nin Tulum Peyniri’nde Bitkisel Yağ, tam yağlı tulum peynirinde bitkisel yağ-nişasta tespit edildi. 

- Demircioğlu Süt ve Süt Ürünleri firmasının büyükoba, özlü, obalı, oba, kaymakçı, yayladağ markaları altında üretilen eritme,  tulum ve tam yağlı tulum peynirinde bitkisel yağ-nişasta tespit edildi.

- Aroma Süt Ürünleri firmasının Kayabey ve Peynora markalarının eritme peynirinde bitkisel yağ ve süt yağı harici yağ tespit edildi.

- Fulora Ayçiçek Yağı firmasının Pak-Zelal markasının yemeklik ayçiçek yağında, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, ayçiçek yağından başka tohum yağları tespit edildi.

- Şakir Bal ve Gıda Maddeleri firmasının anaç markasının Petekli Çiçek Balı ürününde protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, Balda protein ve ham bal delta C13 değerlerinden hesaplanan C4 Şeker oranı tespit edildi. 

TEVFİK EFE