DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Aydın, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı Mehmet Alpve Toplulaştırma Dairesi Başkanı Hasan Eler, 29-30 Haziran tarihlerinde Konya Bölge Müdürlüğünüziyaret ederek bir dizi incelemelerde bulundu. Genel Müdürlük heyeti DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, Bölge Müdür Yardımcıları Osman Nuri Akyalçın, H. Koray Bilgi, Hasan Deveci ve ilgili personel eşliğinde; Konya Ovası1,2,3 Sulamaları, ApaHotamış İletim Kanalı (AHİ), Konya Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı ile Aksaray Uluırmak (Mamasın Barajı) Sulaması Yenileme inşaatlarında devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Şantiyelerde yapılan toplantılarda; projelerde gelinen aşama,darboğazlar ve çözüm önerileri değerlendirildi. Çalışma programına uyulması ve işlerin aksamaması için gerekli talimatlandırmalar yapıldı.

Konya Ovası Sulamaları 1,2,3 Sulamaları; Konya-Çumra 3. Merhale Projesi (KOP) kapsamında AHİ Kanalından borulu şebeke ile 190 bin 850 dekar sahanın sulanması planlanmıştır. Tesiste yüzde 78 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

Apa-Hotamış İletim Kanalı (AHİ); Mavi Regülatörü’nden başlayıp, HotamışDepolaması’na kadar uzanan hatta, Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalı’nın 99+118 km’sinde yer almaktadır. Mavi Regülatörü ile Mavi Tünel çıkışından Mavi Tünel Hidroelektrik Santrali’nde türbinlenen sular, BSA kanalından gelen sular ve Çarşamba Çayı akımları regüle edilerek AHİ Kanalı vasıtasıyla Hotamış Depolamasına iletilecektir. AHİ Kanalı’nın toplam uzunluğu 124 bin 678 m olup, hem sulama hem de derivasyon amaçlıdır. Mavi Tüneli’nden gelen 36 m³/s su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 m³/s debiyi taşıyacak işin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 99’dur.

Aksaray Uluırmak (Mamasın) Sulaması Yenileme İşi; ‘Mamasın Barajı Sulama Projesi’ olarak adlandırılan çalışmayla; Uluırmak Sağ Sahil Sulaması kapsamında 196 bin 880 dekar, Uluırmak Sol Sahil Sulaması kapsamında ise 17 bin 320 dekar alanda mevcut açık kanalet sistemi basınçlı hale getirilecektir. Ana kanal uzunluğu 465 bin 934 metre olan proje ile toplam 214 bin 200 dekarlık Uluırmak Sulamasının borulu şebeke haline dönüştürülerek su kayıp-kaçaklarının en aza indirilmesi ve yöre çiftçisinin refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlanacaktır. 19.07.2017 tarihinde başlanan işin fiziki gerçekleşme seviyesi yüzde 6’dır.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim