Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Alibaba.com, TradeFive, Halkbank ve Vakıfbank desteği ve işbirliği ile geliştirilen E-ihracat Seferberliği projesinin tanıtımı Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Gerçekleştiren programa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Trade Five Yönetim Kurulu Üyesi ve CEOSU Orkan Aytulun ile çok sayıda davetli katıldı.

KONYA SON 16 YILDA KÜRESEL EKONOMİDE ADINDAN SÖZ ETTİRMEYİ BAŞARDI 

Projenin tanıtım toplantısını gerçekleştiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Son on altı yılda özel şirketlerinin tüm dünyaya örnek gösterilen başarısı ile küresel ekonomide adından söz ettirmeyi başaran Konya’da, “E-İhracat Seferberliği” toplantılarının ilk ayağının düzenlenmesinden duyduğum mutluluğu ifade ederek programın şehrimizde düzenlenmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Ülkemiz ekonomisinin ilerleyişi için sayısız katkılarda bulunan, Türkiye özel sektörünün temsilci Odalar ve Borsalar Birliğimizin böylesine önemli bir proje olan “E-İhracat Seferberliği”nin yürütücülüğünü üstlenerek firmalarımıza bir kez daha destek olması sebebiyle Rifat Hisarcıklıoğlu’na Konya iş a lemi adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

TÜRKİYE’NİN ARTIK ESKİ TÜRKİYE OLMADIĞINI DA TÜM DÜNYA KABUL ETMİŞ DURUMDADIR

Türkiye; tarihi, gelenekleri, insan potansiyeli, genç nüfusu, gelişim becerisi ve üretim gücüyle önemli bir ülke olduğunu ifade eden Öztürk, “Türkiye; tarihi, gelenekleri, insan potansiyeli, genç nüfusu, gelişim becerisi ve üretim gücüyle önemli bir ülke. Hepimiz bununla da gurur duyuyoruz. Ülkemizin dünya üzerinde hak ettiği yere tekrar gelmesinin hepimizin ortak ideali ve inancı olduğunu iyi biliyoruz. Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını da tüm dünya kabul etmiş durumdadır. Siyasi, sosyal ve ekonomik olarak çok büyük bir değişim içerisindeyiz. Bugün 160 milyar dolar seviyelerinde ihracatımız var. 2017 yılında Türkiye ekonomisi her şeye rağmen yüzde 7,4 büyüme ile dünya çapında bir başarı göstermiştir” diye konuştu. 

KONYA İHRACATTAKİ ÇEŞİTLİLİK PERFORMANSI BAKIMINDAN ÖNEMLİ YERDE 

İhracatta son on altı yılda yüzde 1.600 oranında büyüme yakalayan Konya ihracattaki çeşitlilik performansı bakımından üç büyük şehrimizin hemen arkasından geldiğini ifade eden Öztürk, “İhracatta son on altı yılda yüzde 1.600 oranında büyüme yakalayan Konya ihracattaki çeşitlilik performansı bakımından üç büyük şehrimizin hemen arkasından gelmektedir. İhracatta nitelikli sıçrama yapısı bakımından, 81 il arasında 4. sırada yer alan şehrimiz mevcut üretim yapısı ve girişimcileriyle farklı sektörlerde nitelikli ihracat yapabilme potansiyeline sahiptir. Konya Ticaret Odası olarak şehrimizin Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 3 seviyesine çıkarmak için programlı olarak çalışmalar yürütmekteyiz. Şehrimizde e-ticaretin gelişmesi için birçok başarılı faaliyet gerçekleştirdik. Geçen dönem Ekonomi Bakanlığımızın desteğiyle Konya Ticaret Odası üyeleri çok düşük bir ücretle e-ticaret sitelerine üyelik imkânına sahip olmasına yönelik bir projeyi tamamladık. Bununla birlikte şehrimizde faaliyet gösteren 10.000’den fazla firmanın iletişim ürün ve iletişim bilgilerini dijital ortamda farklı dillerde yayınlamaktayız. Projemiz ile tüm dünyadaki ithalatçılar www.listofcompany.com adresinden Konyalı firmalara ulaşmaktadır” dedi.

KONYA İHRACAT ÇEŞİTLİLİĞİ İLE YAKALADIĞI BAŞARIYI E-İHRACAT SEFERBERLİĞİNDE DE GÖSTERECEKTİR 

Konya, ihracatçı firma sayısı ile nitelikli ürün ihracatı ve ihracat çeşitliliği ile yakaladığı başarıyı E-ihracat Seferberliğinde de göstereceğini ifade eden Öztürk, “Şehrimizin daralan pazarlarına alternatif oluşturmak amacıyla, Ekonomi Bakanlığımızın desteğiyle, Güney Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar dünyanın dört bir köşesine ihracatçılarımızla birlikte ulaşmaktayız. Ayrıca farklı ülke ve sektörlerden işadamlarını şehrimizde ağırlayarak hem işadamlarımızla bir araya getiriyoruz hem de şehrimizi ve sektörlerimizi tanımalarını sağlıyoruz. 178 ülkeye ihracat yapan Konya, ihracatçı firma sayısı ile nitelikli ürün ihracatı ve ihracat çeşitliliği ile yakaladığı başarıyı E-ihracat Seferberliğinde de gösterecektir. Bugün düzenlediğimiz program şehrimiz ve ülkemiz ihracatının hızlanmasına güzel bir vesile olacaktır” diye konuştu. 

ŞİRKETLERİN GELİŞİMİNİ SAĞLIYORUZ 

Trade Five Yönetim Kurulu Üyesi ve CEOSU Orkan Aytulun da, “ E Ticaret seferberliği, kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün işbirliği ile ihracatın geliştirilmesi ve hacminin artırılması amacı ile gerçekleşiyor.  Alibaba.com işletmelerimize ve kobilerimize yurtdışına açılmak için en önemli fırsatı sunuyor. Bizim platform ile ciddi bir veri toplanması sağlanıyor. Bu da dünyanın her yerinde hangi ticaretin hangi ürünün hangi yönden talep edildiğinin gösteriyor. Elimizde toplanan verileri şirketlere aktararak şirketlerin kendilerini geliştirmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim