Konya İl İstatistik Sistemi (KONİLİS), Konya Valisi Aydın Nezih Doğan başkanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısında tanıtıldı. Bir otelde düzenlen toplantıya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, merkez ilçe kaymakamları, kamu-kurum müdürleri katıldı. KONİLİS projesi hakkında bilgi veren Vali Aydın Nezih Doğan, sistemin ana esasının bir ilde kamu hizmeti üreten bütün birimlerin katkı verebileceği bir veri tabanı hazırlamak ve bu veri tabanında çeşitli yazılımların da desteğini alarak ortaya niteliklendirilmiş veriler çıkarmak olduğunu ifade etti. Projenin kendi içerisinde üç alt projeyle tamamlandığını da vurgulayan Vali Doğan, “Bunlardan bir tanesi web sitesinde görülen veri giriş ekranı olarak işaretlenmiş alandır. Bu alan kendisine özel şifreler verilmiş, yetkilendirilmiş kullanıcılar tarafından girilen bir alan. Bu alana kamu kuruluşları yaptıkları hizmetleri belli bir forma, belli bir şekle dönüştürerek giriyorlar. Şu ana kadar yaklaşık 50 bin form girildi sisteme. 500 bin olabilir, 5 milyon olabilir. Bizim bilgi alt yapımız mevcut programımız bu nihaisiz bir biçimde girilecek bilgileri karşılayacak bir alt yapıya sahip. Projenin ikinci bölümü ise analiz giriş ekranı olarak karşımızda duran bölüm. Burada da birinci bölümde elde ettiğimiz bilgileri özel bir yazılımla analiz etmeye dayanıyor. Üçüncü bölümde ise web sitesidir. Ama sistem bugün her bir kullanıcı için, her bir kurum için ayrıca kendi içerisinde bir İntranet ortamını da içermektedir. Analiz giriş ekranı üzerinden hareket eden bir kapalı devre bilgi üretim sistemine de sahiptir” dedi.VATANDAŞLAR HAZIRLANMIŞ BİLGİLERİ ULAŞABİLECEK
Sistemin dört ayrı noktasında vatandaşların hazırlanmış bilgilere erişebildiğini aktaran Vali Doğan, “O dört ayrı noktadan üç tanesi düşey olarak görülüyor. Hızlı arama butonu, kurumlara ve konularına göre arama butonu. Bunlardan herhangi birisiyle içeride hazırlanmış şu anda bin ama yakın gelecekte 2 bin 500 civarına çıkacak istatistik verilere ulaşmak mümkün. Bunlarda aşağı yukarı 86 birim hazırlanmış durumda. Yani Konya’da kamu hizmeti üreten 86 birimimiz bu bilgileri hazırlamış durumda. Dördüncü giriş noktamızda sürekli değişen sayfamız var. Bu sayfada gelen bilgiyi gördüğünüzde onun üzerine tıkladığınızda da yine o bilginin arkadaki bölüme ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.
BU SİSTEM KONYA’NIN MARKA DEĞERİNE KATKI SAĞLAR
Bilginin daima bir güç olduğunu dile getiren Vali Doğan, “Bir yerde hazırlanmış doğru bilgi varsa o bir güçtür. Bu güç insanlara çeşitli açılardan faydalı olabilir. Ama önce biz kamu görevlilerine bir temel sorumluluk düşüyor. Biz bulunduğumuz alanı yaptığımız kamu hizmetini doğru tariflememiz lazım. Bu tamamen daire müdürü arkadaşların, kaymakam arkadaşların il valisi olarak benim akıl yürütme biçimimizin bir yansımasıdır. Daha iyi akıl yürütürsek, daha iyi yansılamalar yürütebiliriz. Konya’nın marka değerine bir katkı sağlar bu sistem. Çünkü Türkiye’de bu ölçekte ilk projedir bu. Business Intelligence, bu yazılımın kamu hizmetinde kullanılması açısından da dünyada bir ilktir bu” dedi.
YATIRIMCILAR İÇİN KILAVUZ
Konya’ya yatırım yapmak isteyenler için birer tane yazılım kılavuzu da hazırlandığını belirten Vali Doğan, “Ben Konya’ya yatırım yapmak istiyorum, bir kişi Konya’da sanayi sektörü açısından hizmetler ve tarım sektörü açısından nereye yatırım yapabilir buna ilişkin birer tane yazılım kılavuzu hazırlıyoruz. Yatırım kılavuzu hazırlıkları önemli ölçüde bitti. Böyle bir yatırım il düzeyinde bir yatırım kılavuzuna sahip olma çeşitli sektörler bakımından ve bunlarında altında bir yazılım desteği sağlamış olmak bakımından bizim bilgimiz çerçevesinde Konya’da ilk olacak diye biliyoruz” şeklinde konuştu.
İHA
 
Editör: TE Bilişim