Konya, yazılım ve bilişim sektöründe yeni bir çığır açtı. 2 bin 700 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 11 bin metrekare alana kurulan Türkiye’de ilk insansı robot fabrikası Akın Robotics açıldı. Akınsoft firmasının yüzde yüz yerli sermaye ile ürettiği robotlar yapay zeka donanımı ile birleştirildi ve insansı hareketler yapabiliyor. Koku alma ve görme sağlayabiliyor. İnsan yüzlerini tanıyabiliyor. Ayrıca insanı tanıdıktan sonra da bir sonraki görüşte kişiyi isim olarak yeniden biliyorlar. İnterneti çok aktif olarak kullanabilen robotlara açılışta ilgi yoğundu. Açılışa Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürü Uğur Özalır, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade katıldı.

“İNSANSI HAREKETLER, KOKU ALMA VE GÖRME SAĞLAYABİLİYOR”

Üretilen robotların yerli olduğunu vurgulayan Akın Soft ve Akın Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, “1995 yılında belirlemiş olduğumuz vizyonumuz bugün buradayız. 1995 yılında Konya’da küçük bir iş yeri olarak faaliyetlerine başlayan kurumumuz 22 yıl boyunca hiçbir sermaye desteği almadan büyümüştür. Bu süreçte Akın Robotic  Ar-Ge çalışmalarını göstermeye başlamış, birçok prototip üretmiştir. Dünyada birçok kuruluş insansı robotun Ar-Ge’sini yaptı.  Ancak hiçbir kuruluş seri üretim ve yalın üretime geçmedi. Bugün burada robotların yalın üretime ve seri üretime geçtiğini göreceksiniz. Şu anda Ada serisi robotlarımızın GH-5 serisinin üretimine başladık. Bu 22 yıllık bilgi birikimimizin sonucu olarak son geliştirdiğimiz bir robot. Ada GH-5 çok hassas bir şekilde hareket edebiliyor. Tüm malzemeleri kendi laboratuarlarımızda geliştirdik. Devre tasarımları, yazılımları, mekanik tüm aksamları bizim tarafımızdan geliştirilerek yapıldı. Bu anlamda yüzde yüz yerli bir robot. Yapay zeka donanımı ile birleştirildi ve insansı hareketler yapabiliyor. Koku alma ve görme sağlayabiliyor. İnsan yüzlerini tanıyabiliyor. Sizi tanıdıktan sonra bir sonraki gelişinizde sizi isim olarak yeniden biliyor. İnterneti çok aktif olarak kullanabiliyor. Dokunma hissi de var. Bugüne kadar farklı şekillerde hizmet veren 16 çeşit robot ürettik. Bu robotların çoğunu kamuoyuyla paylaştık. Hatta bu ürettiğimiz robotlar arasında insanlara hizmet verenler de oldu. Cadde Meram Cafe ve Robotik Uygulama Merkezi’nde Türkiye’nin ilk insansı robotlarını çalıştırdık. Bu robotlarımız kafemizde garson olarak görev yaptı. Fuarlarda broşür dağıttı ve çeşitli gösteriler sundu.  Çalışmalarımızı genç ve dinamik arkadaşlarla paylaşmaya hazırız. Çalışmalarımız tüm insanlığa hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.  

“4. SANAYİ DEVRİMİ TEKNOLOJİ İLE HAYATA GEÇER”

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, teknolojik dönüşümün önemine vurgu yaptı Dr. Özgür Akın’dan bir istekte bulundu. Başkan Kütükcü, “ Böylesine anlamlı bir günde karşınızda olmaktan mutluluk duyuyorum. Özverili çalışan bir ekibin çalışmasına şahit oluyoruz. Yaklaşık 1,5 yıl önce temelini attığımız tesisisin seri üretime geçmesini görmek bizi gururlandırıyor. Bizim yenilikçi girişimcilere ihtiyacımız var. Bundan 25-30 yıl önce hayatımızda telefon ve internet yoktu ki hele ki robotlar. Bize o yıllarda robotların hastanede, kafede, havalimanlarında çalışacağını söyleselerdi inanamazdık. Ancak bu dönem yeni bir dönem. Bu döneme Akın Robotick’in önderlik etmesi gurur verici. Teknolojik kabiliyet dediğimiz dönem tam da böyle bir dönem. Girişimci ruhuyla kendi sektöründe ön plana çıkan Özgür Akın ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Şu anda 17 tane Ar-Ge merkezimiz bulunuyor. Hedefimiz 20 Ar-Ge merkezi. Hedefimiz doğrultusunda bizim Özgür Bey’den bir de isteğimiz bulunuyor. İsteğimiz daha önce şehrimizde hiç kurulmamış yazılım ve bilişim sektöründeki Ar-Ge merkezinin kurulması. Bu çalışma kendilerine yakışacağını düşünüyoruz. Nesnelerin interneti dediğimiz 4. sanayi devrimi bu teknolojilerle hayata geçiyor” dedi.

“KONYA SANAYİSİ DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLABİLİR”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürü Uğur Özalır, Bakanlığın Ar-Ge çalışmalarına verdiği desteği belirterek, “Türkiye’nin ve dünyanın ilk insansı robot fabrikasının açılışında olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Akın Soft yenilikçi ve Ar-Ge çalışmalarını yapan bir firma olduğunu belirtmeliyim. Bu çalışmalar yapılırken kurum olarak, devletimizden bir destek talebinde bulunulmadı. Ancak daha sonraki çalışmalarda Bakanlık olarak kuruma gerekli destekleri vermeye hazır olduğumuz bilinmeli. Son yıllarda Bakanlığımızın Ar-Ge çalışmalarına desteği arttı. Konya sanayisi diğer şehirlere örnek olabilir. Konya’da bu potansiyel var. Bu anlamda katma değeri yükseltmemiz gerekiyor. Akın Robotick bu anlamda önem arz ediyor” diye konuştu.  

Son olarak etkinlikte söz alan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Bugün bizim için önemli bir gün. 2009 yılında çalışılan Ar-Ge çalışmaları henüz 10 yıl geçmeden başka bir evreye geldiğini görüyoruz. Dünyada ilk insansı robot fabrikası ismi bile insanları heyecanlandırmak için yetiyor. Üniversite olarak değerlendirdiğimizde Akın Robotıck’in üniversitemize sektör danışmanı olmasını bekliyoruz. Öğrencilerimize yeni ufuk açacaklarını düşünüyorum. Üniversitemizde  bu alanda çok ciddi birikim var. Birlikte güzel projeler üretmek istiyoruz. Bu gelişme teknoloji ithalatının önünü kesip, teknoloji ihracatının önünü açacağını düşünüyorum. Başta Dr. Özgür Akın olmak üzere çalışma arkadaşlarına tebrik ve teşekkür ediyorum” dedi.

HASTANE, KAFE, BÜRO…

Robotların seri üretime geçmesi ile birlikte hastanelerde yardımcı eleman, alışveriş merkezlerinde tezgahtar, fuarlarda stant görevlisi, kafelerde garson ve büro elemanı olarak kullanılabilecek. Ayrıca programlandığı taktirde güvenlik görevlisi olarak da çalışabilecek. Yatalak olan bir hastaya arkadaşlık bile yapabilecek. Üretilen insansı robotlar, hastanın ses iletişimi ile bilgisayar kullanabilmesini de sağlayacak.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim