Toplantıda küresel bir aktör olabilmek için KOBİ'lere desteğin artmasıgerektiği vurgulandı.

Bir otelde düzenlenen panel, Konya TicaretOdası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB), Konya Sanayi Odası (KSO), TürkiyeKüçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve YöneticileriVakfı (TOSYÖV) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Desteklemeİdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle gerçekleştirildi. Panele, KSO BaşkanıTahir Büyükhelvacıgil, KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, KTO Meclis BaşkanıSeyit Karaca, TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe, KOSGEB Başkan Müşaviri Halil Özgökçeve Garanti Bankası İç Anadolu Bölge Müdürü Ahmet Saygılı ile çok sayıda işletmesahipleri ve temsilcileri katıldı.

KOBİ’LERE POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANMALIDIR

Panelin açılış konuşmasını yapan KSO BaşkanıTahir Büyükhelvacıgil, “Türk ekonomisinin temel taşını oluşturan KOBİ’ler,Türkiye’deki toplam işletmelerin yüzde 99.8’ini oluşturmaktadır. İhracatınyüzde 60’ının gerçekleştiren KOBİ’ler, istihdamın ise yüzde 78’inisağlamaktadır. Türkiye’deki işsizliği çözmek, milli geliri yükseltmek, kısacası2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, KOBİ’lere gerçekten pozitif ayrımcılıkuygulanmalıdır” dedi.

HEDEF KÜRESEL BİR AKTÖR OLMAK

KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, “KOBİ’lerişsizliği azaltmak ve ülkemizin sosyo-ekonomik gelişmesine katkı sağlayanönemli kuruluşlardır. Dün çok küçük işletmelerde üretim yapıyorduk. Kapalı birekonominin içerisinde üretimlerimizi gerçekleştiriyorduk. Dünya’da, etrafımızdave komşularımızda ne oluyor bunların farkında bile değildik. Fiyatlar rekabetdöneminin artık kapandığını kalite ile rekabet döneminin başladığını hepimizbiliyoruz. Bundan sonraki hedeflerimiz mutlaka üretimi tüketimi, markalaşmayıdış ticareti de içerisine alan küresel bir aktör olmayı hedeflemeliyiz. Onuniçin KOBİ desteklerini Konyalı olarak çok çok ihtiyacımız var. KOBİ’lerindesteklenmesi ve finansa çok kolay ulaşmaları bizi 2023 hedeflerimize dahakolay ulaştıracaktır” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ AÇILIM DIŞ PAZARLARDIR

TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe, “Bugün KOBİ’lerinönündeki en önemli açılım dış pazarlardır. Ekonomide her güzel gelişmeninkarşısında moralimizi bozan şey dış ticaret dengesizliğinden kaynaklanan cariaçık konusudur. Bu sorunun aşılması için ülke olarak ihracatımızın artmasıgerekiyor. Bunun başarmanın yolu ise dış pazarların dikkatini çekecek yüksekkatma değer yaratan ürün ve hizmetlerimizi pazarlamaktan geçiyor” şeklindekonuştu.

KOSGEB Başkan Müşaviri Halil Özgökçe ise,1.7 milyarlık ihracatın en kısa zamanda 17 milyarlara, 170 milyarlara çıkmasınıtemenni ettiğini ifade ederek, “Çünkü Konyalı buna layıktır. Anadolu’nunbozkırında, stepinde İstanbul ve Kocaeli gibi büyük sanayi şehirlerimizin haizolduğu imkanların çok azına sahip olarak, kardeşlik birlik ve beraberlik içindebu başarıyı sağlamak her ile nasip olacak bir şey değildir. Bu bakımdangerçekten tebrik ediyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından TOSYÖVMütevelli Heyet Üyesi Hilmi Develi Moderatörlüğün de panele geçildi.

İHA


Editör: TE Bilişim