Uluslararası Anadolu Kartalı-2019 Eğitimi; Türkiye ev sahipliğinde 17-28 Haziran 2019 tarihleri arasında ABD, Azerbaycan, İtalya, Katar, NATO, Pakistan, Ürdün ile Türkiye Hava ve Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra ediliyor.

Eğitim tatbikatları kapsamında 400 kilometre uzunluk, 300 kilometre genişliğe sahip olan hava sahasında eğitim yapılıyor. Eğitim tatbikatında, gerçeğe yakın savaş ortamında, basitten zora doğru giden bir senaryo dahilinde, yüksek teknolojinin sağladığı avantajla jenerik ortamda, eğitimin kalitesi bilgisayar ortamında ölçülecek şekilde icra ediliyor. Amaç tüm katılımcıların bilgi ve becerilerini deneyip, aksaklıklarını ve eksiklikleri belirleyip gidererek eğitim seviyelerini yükseltmek. Dünyadaki 3 taktik eğitim merkezinden biri olan Anadolu Kartalı'nda bugüne kadar 23 bin yerli ve yabancı askeri personele eğitim verildi.

SAVAŞ SENARYOSU HAZIRLANDI, UYGULANIYOR

17 Haziran'da Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında başlayan Anadolu Kartalı-2019 Eğitim Tatbikatı, bir senaryo dahilinde ilerliyor. Senaryoya göre birbirine komşu iki farklı ülke var; Mavi ve Kırmızı ülkeler. Mavi ülke sınırında olan petrol boru hattı ve hattın bağlandığı liman stratejik bir hedef olarak kabul ediliyor. Kırmızı ülke saldırgan bir tutum sergiliyor ve mavi ülke sınırında bulunan boru hattının etrafında terör örgütü yapılanmasını destekliyor. Mavi ülke uluslararası arenada destekleniyor ve meşru müdafaa hakkını kullanıyor. Kırmızı ülke sınırları içinde kalan stratejik ve taktik hedeflere taarruz yapıyor ve anlık istihbarat ile tespit ettiği hedefleri imha ediyor.

Eğitime katılan Türk ve yabancı ülkeler Mavi ülkenin uçakları iken Kırmızı ülke uçaklarının tamamı Türk uçaklarından oluşuyor. Eğitimlerde Mavi ülke belirlenen hedeflere taarruz yapıp zayiat vermeden kendi hava sahasına dönecek şekilde görev yapıyor. Mavi ülke tarafından mühimmat depoları, barınaklar, komuta kontrol merkezleri, elektrik santralleri gibi hedefler imha ediliyor. Eğitim esnasında ise mühimmat kullanılmıyor.

EĞİTİM, 8 GÜNÜNDE BASINA AÇIK YAPILDI

Eğitimin devam ettiği 8. günde faaliyetler basına açık olarak gerçekleştirildi. 8. günde senaryo doğrultusunda karargah ve komuta kontrol merkezi imha edildi. Eğitimlerle ilgili, “Anadolu Kartalı Eğitimi planlama safhasında ülkelerin ihtiyaçları öğrenilmekte ve planlamalar ihtiyaçlar doğrultusunda yapılmaktadır. Bir başka deyişle Türk Hava Kuvvetleri diğer ülkelerin Hava Kuvvetlerine eğitim vermektedir. Milli Anadolu Kartalı Eğitimlerinde ise ulusal ihtiyaçlar çerçevesinde eğitimler planlanmaktadır.

Bugün bu eğitimi ülkenin; dört bir yanında harekat icra eden Hava Kuvvetlerimizin tecrübelerini paylaştığı, imkan/kabiliyetleri ve binlerce personelin koordineli çalışma disiplinini tüm dünyaya sergilediği bir eğitim olarak da görmek mümkün. Anadolu Kartalı-2019 Eğitimi milli 600 üzerinde yabancı ise 450 üzerinden fazla personelin katılımıyla icra edilmektedir.

Faaliyet esnasında 187 Türk hava fotoğrafçısı, 20 farklı ülkeden 129 yabancı hava fotoğrafçısı/muhabir olmak üzere 316 hava fotoğrafçısı da takip etmektedir. Bugün ayrıca seçkin gözlemci günü ve 13 farklı ülkeden gözlemciler de eğitimi takip etmektedir” bilgisi verildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim