Konya'da sayısız hafız yetiştiren ve Konya'nın manevi büyüklerinden ve Türkiye Diyanet Vakfı Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Ketenci  Hoca  85 yaşında vefat etti. Karaman il Müftüsü Lütfi Ketenci babası da olan ve  yaşamı boyunca sayısız hafız yetiştiren İsmail Ketenci Hoca'nın cenazesinin dün  öğle namazını müteakip Hacı Fettah Camii'nde kılınan  cenaze namazının ardından Hacı Fettah Mezarlığında toprağa verildi. Ketenci ailesini acı günlerinde Vali Cüneyit Orhan Toprak, Karaman Valisi Fahri Meral, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, İl Müftüsü  Ahmet Poçanoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül,  Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı  ve Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, hoca efendinin öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Merhum İsmail Ketenci Hocanın cenazesini Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş kıldırdı. Merhum İsmail Ketenci hoca 2 erkek 1 kız çocuk sahibiydi.

ÖMRÜNÜ KURANA VE İSLAMA ADADI 

Cenaze namazı sonrası konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, “İsmail Ketenci Hoca, ehl-i Kur’an, ehlullah ve Kur’an’a ömrünü adamış bir hocamız. Hocamız çok hafız yetiştirdi. Değerli hocamıza Cenabı Allahtan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz. Önemli olan onun tutmuş olduğu önemli yolu, peşinden bizim de takip etmemiz. O yolda olmamız ve onun yolunu takip etmemiz. Hocamızın hayatına baktığımız zaman hocamız ömrünü Kuran’a hizmet ve dini Mübin İslam’a hizmet ile geçti. Cenabı Allah onun yetiştirdiği talebeleri,  neslinden gelenleri İslam’a ebediyen hakim eylesin. Hz. Muhammed Mustafa’nın yolundan ayırmasın. Bugün refik-i alaya kendisini uğurluyoruz. Musalla bize son vaazdır. Dünya hayatının geçiciliğin söylüyor. Hocamız çok hafız yetiştirdi. ‘Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir’ hadisini en iyi yaşayanlardan biri idi. Cenab-ı Hakk rahmeti ile muamele buyursun. İsmail hocamız din hizmetinin, Kuran hizmetinin nasıl verilmesi gerektiğini yaşayarak göstermiş, fedakarlığın, özverinin Kurana hizmetteki hasbiliğin en güzel örneklerini sergilemiştir. Gecesini ve gündüzünü Allahın kitabına harcamıştır. Yetiştiği binlerce talebesi onun geride bıraktığı en büyük sadakayı cariyesidir. Böyle bir sadakayı cariye bırakmak herkese nasip olmaz. Konya’mız için böyle bir hafızın, bu kadar özveri ile çalışmış hafızımızın Cenabı Hakka yürümesi her ne kadar kayıp olsa da, onun geride bıraktığı öğrencileri ve yetiştirdiği hafızlar muhakkak hocamızın rolünü etkin bir şekilde sürdüreceklerdir. Bu hizmetlerde en büyük husus hasbiliktir. İsmail Hocamızda hasbiliği hep muşahede ettik.  Herhangi bir dünya beklentisi içerisine girmeden, bir menfaat ilişkisine girmeden, hasbi olarak Allah’ın kelamını öğretmek, onun yolunda çalışmak bugün için ihtiyaç duyduğumuz önemli konulardan birisi. Bütün din görevlisi kardeşlerimizin bu örnek şahsiyeti örnek alarak Kuran’a hadim olmaları noktasında cenabı Allahın yardımcı olmasını niyaz ediyorum” dedi.  

‘BABAMI PEYGAMBERİMİZİN AGUŞUNA GÖNDERİYORUZ’

Merhum İsmail Ketenci hocanın oğlu, Karaman İl Müftüsü M. Lütfi Ketenci de yaptığı konuşmada, “Değerli hafız kardeşlerim, Allah sizlerden razı olsun. Bir ömür yanında kaldım. Benim Uhud dağım yürüdü. Hafızların Cebel-i Nur’u yürüdü. İnşallah bu mübarek Mevlid Kandili gecesinde, Kur’an aşığı babamı, Rasulullah aşkı ile yanan babamı, Allah rahmeti ile muamele buyursun. Rabbim geçmişlerimize rahmet etsin. O’nu peygamberimizin aguşuna gönderiyoruz” ifadelerine yer verdi.  

Mahmut Aytekin isimli hoca da, “İsmail Ketenci Hoca Konya’nın bir çınarı idi. Hepimiz öbür tarafa gideceğiz. Cenabı Allah hepimize hayırlı ömürler versin. Cenabı Allah Kurana ve İslam’a hizmet etme şerefi versin. Hocamız mübarek günden ebedi dünyaya gitti. Allah rahmet eylesin. Hocamın mekanı cennet olsun” dedi. 

‘HOCAMIN TALEBESİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM’

Konya’nın tanınmış imamlarından Ali Bitim ise Merhum İsmail Ketenci hoca hakkında düşüncelerini şu şekilde dile getirdi, “1979-1980 yıllarında Havzan Nuraniye Kuran Kursu’na gittiğimizde İsmail Hocamın elini öperek haydi kuzum haydi hafız olasıca, haydi iyilerden olasın duası ile Havzan Nuraniye Kuran Kursu’nda hocamız ile başladık eğitimimize. Biz hocamın yanında yetiştirdiği talebeler ile İbrahim Ünal hocanın yanında okuduk. Hocam bizlerin kuran hayatında önemli bir yere sahip. Rabbim hocamızı efendimize komşu eylesin. Konya’mızın başı sağolsun. Hocamız Konya’mızın manevi mimarlarından idi. Hocamız gururu kibiri olmayan güzel bir insan idi. Hakikatli bir dost idi. Onunla bir araya gelindiği zaman edep haya konuşulur idi. Hocamız ile bir araya gelindiğinde doğrululuk, dürüstlük ve hakkaniyet akıllara gelirdi. Talebelerine öğütlediği her şeyde öncelikle Kuranı doğru okumak anlamak, doğru yaşamak derdindeydi. Hocamın talebesi olmaktan gurur duyuyorum. Hocamın yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Kunduracılar Sanayi Cami İmam Hatibi Mithat Tömek de, “Hocamızı kaybetmenin hüznünü yaşarken, kendisini mübarek bir günde ebedi hale gönderdiğimiz için mutluyuz.  Rabbim bu türlü alim insanları aramızdan ve neslimizden eksik etmesin. Tüm Konya halkının başı sağ olsun. Rabbim evlatlarına ve sevenlerine Sabri cemil ihsan eylesin” dedi.  Yenigün Gazetesi olarak Merhum İsmail Ketenci Hoca'ya Allah’tan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim